אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 110
כ"ב בטבת תשי"ט 2/1/59
שבת שלום!
ביזמת חברי כנרת באו אלינו השבוע בני השמיניות מבית-ירח. בזכות עזרתם היעילה נתן סיוע לעבודה בכוח ובכושר. תודתנו נתונה להם, ומקוים אנו לראותם המשק לעיתים מזומנות.
עם סיום המחזור השני של מחנות הגדנ"עים אפשר להווכח, כי לדאבוננו החניכים חסרים הדרכה והסברה מוקדמת בנוגע למטרה שלשמה הם באו. נכונותם עומדת בספק, והיה עליהם לדעת שעזרתם פה הכרחית, והעבודה דוחקת.
אנו מקוים שוב, זו הפעם השלישית, שבני מחנה העבודה אשר הגיעו אלינו הערב יוכיחו את רצונם לעזור כמיטב יכולתם, ובכך יעמדו יחסינו אליהם ואל יתר המחנות העתידים לבוא במבחן הכדאיות.
זכינו לבקור חטוף של שר הפנים בר-יהודה. אין באפשרותנו להוסיף לידיעה זו, מאחר ולא הוברר לנו פשר בואו, ולא התקשרה כל שיחה עמו.
ברגע האחרון: הגיעה מכונת הלחם החשמלית! בתאבון
במשק
כרם: בזכות בני ירח הסתימה, בשעה טובה, הנטיעה בשטח החדש (15 ד'). השטח נטוע כולו ב"פנינת צ'בה". בטרסה ה-6 מחכים לחריש של הדי-4. ינטע בה זן חדש בארץ בשם "פנס מוקדם". התחילו בנטיעת מלואים בטרסות ה-3, 4, 5.
גן ירק:
חצילים: בשבוע האחרון שווקו 461 ת"כ במשקל כללי של 5,237 ט'.
עד היום שווקו 1431 ת"כ במשקל כללי של 22,563 ט'.
מלפפונים: בשבוע האחרון שווקו 438 ת"כ במשקל כללי של 5,913 ט'. עד היום שווקו 1698 ת"כ במשקל כללי של 23,423 ט'.
ס"ה ירקות שווקו עד היום כ-46 טון.
לפיכך עבר יבול המלפפונים את את כמות ה-טון לדונם.
רוני וחנן מודיעים על שנוי שמם לרז
עלילה בעלעל
יום א':
שתי רגליים שעירות, 5 שיניים על השלחן, 43 שערות בלונדיניות ו-65 שלורות, 9 שריטת על לחי שמאל ו-5 על לחי ימין. שלשה פנסים: אחד על מצח, שני על עין ימנית, שלישי על אף.
ס"ה: תשעה פצועים קל ושניים בינוני.
יום ד':
ראש אחד בלי הכרה, שתי ידיים מחפשות את בעליהן, 7 צפורניים פזורות על הרצפה- על אחת מהן יש צבע לק ורוד. זוג משקפיים מנופצים, ברך עם מיניסקוס, צואר עם מגבת, בטן עם פלסטר.
ס"ה: 1 פצוע כמעט, 3 פצועים בערך, אחד בקושי, ואחד בקושי חי.
יום ו':
מספריים בתוך בטן, עין בתוך אצבע, אגרוף בתוך גרון, שניים בתוך קיבה. מישהו מחפש רגל ימנית. פנסים בכל סנטימטר כשר. רגל בישבן. 5 מחפשים מקום על אלונקה.
ס"ה: 7- בקושי, 4- בערך, 2- כאילו, 1- לגמרי.
יום ו':
על הלוח תלויות 17 מודעות. על המודעה שמתחת לשלישית משמאל כתוב:
הודעה
בשעה 12:00 תתקים ישיבת דחופה נורא של "ועדת הבריאות לעניני קורספודנציה.
כל מי שיש לו מה לדבר (לענין) מוזמן
ר.ה.ל.ק.
שעה 12:00:
אל חדר הנתוחים מתפרצות במהירות שלש דמויות לבצע ישיבה דחופה.
נוכחים: ללי, דבוישה ומגרה (אגודת תחבושת).
ללי: זה איום. מצב כזה לא ימשך ככה. אני אעזוב את הקבוץ אם לא יעשו משהו. אני צועקת וצועקת וצועקת פה אל הקירות. יש גבול לצעקות!
מוגרבי: טוב ללי, אני מבין אותך, אל תתרגשי כל כך...
ללי: מה זאת אומרת לא להתרגש? אני מוכרחה להתרגש!
דבורה: באמת אי אפשר ככה. אם באסיפה לא ידונו במצב אני הולכת מחר למג"ש.
מוגרבי: זה לא כ"כ נורא. אם יהיו עוד פצועים נוכל לחבוש אותם. צריך להיות קר רוח. נו, באמת...
ללי: אני יותר לא אטפל בשום פצוע, אפילו אם האסיפה תחליט. כה-זה-פה. איפה אנחנו חיים? עושים לי פה מלחמות, שמעתם?!
מוגרבי: זה בסדר, לי יש נסיון רקבי, אפשר להציל כל אחד. אף אחד לא ימות.
דבורה: אני לא יודעת, אבל אני חושבת שיש לי הצעה: פעם חלמתי ש...
ללי: את זה כבר ספרת לי, אין זמן לשטויות. מחר יביאו אותו עוד פעם ושוב יהיו צרות.
מגרה: אז שלא יביאו אותו!
דבורה: מה? מה? שלא יביאו? השתגעת?
ללי: איך אתה מעז? הוא בקושי מגיע שלש פעמים בשבוע ואתה אומר שלא יביאו אותו. מרגישים שאין לך מישהי שם למעלה.
דבוישה: ... ושאתה בכלל לא מקבל חבילות ושאתה לא קורא עתתונים.
ללי: הוא יגיע אפילו בכוח!
23:00. באסיפה כללית מוסר מגרה דו"ח מצב על פעולות המניעה של "ועדת הבריאות לעניני קורספודנציה" (ו.ה.ל.ק):
"בכדי להמשיך באופן סדיר עם קבלת הדואר במשק, הזמנו ליום ראשון לשעה 18:00 7 פיפרים ו-3 הליקופטרים עם מטוס דקוטה ברזרבה לפנוי אוירי של פצועים".
תרבות
לפני שבוע הסתים ב"אהלו" סמינריון על "הקבוצה", כחלק ממסגרת הסמינריונים הקצרים שמקים "האיחוד" בעונת החורף. התכנסנו בסמינריון 39 חברים ממשקי התנועה, בגילים שונים ובעלי רקע חברתי מגוון: אנשים המעורים בארץ, עולים חדשים, צעירים וותיקים.
במשך הסמינריון נרקמו יחסי חברות והווי בין החברים והוסיפו בליבון הבעיות תוך שיחות לאחר ההרצאות, כשכל אחד משוה לעצמו את המצב בשטחים שונים במשקים אחרים לעומת משקו שלו. ת הסינריון רכז בהצלחה אריה גלילי. המרצים היו ברובם חברי משקים, ויתרם-אנשי צות המחקר הסוציולוגי על הקבוצה. לפיכך התחלקו גם נושאי ההרצאות: נושאי המחקר, נושאים אחרים על הקבוצה ונושאים כלליים. בנושאי המחקר הסוציולוגי הרצו: משה שראל- על הדור השני בקבוצה ובעיותיו, יוסף שפר- על מקומם של ערכים בחיי הקבוצה, יוחנן פרס- על המשפחה והפונקציות שהיא ממלאת בקבוצה, וכן על האסיפה הכללית. אריק כהן- על צריכה וחלוקה, שרותים או "עבודות מקפחות" ועל מיסוד (הפיכה למוסד) העבודה.
בקבוצת הנושאים השניה, על הקבוצה, הרצו: זאב גולדברג- על הקבוצה במחשבה ובמעשה הסוציאליסטי, יוסף יזרעאלי- על הקבוצה במעמד ובמדינה, ויהודה מסינגר- על החנוך בקבוצה. מוניה מנדל מסר סקירה על "האיחוד",ואפריים רייזנר וחיים דן שוחחו על בעיות חברה בקבוצות.
בקבוצת הנושאים הכלליים הרצו: צבי בן-שחר על הקואופרציה, סנטה יוספטל- על חברת העובדים, משה שושני- על קומונות העולם, גוטהלף- על התהליכים החברתיים והעיוניים בחברה המודרנית. ישראל מנור הרצה על בעיות הספרות המודרנית, ולוי בן-אמיתי הרצה על הרקע החברתי של הסופר בקבוץ.
הסמינריון הסתכם ב-17 נושאי הרצאה שונים תוך 67 שעות, אליהם צורף טיול בסביבה וקונצרט תזמורת הקבוצים באפיקים.
נראה לי שבסמינריון כזה נחוץ להתרכז יותר בבעיות הקבוצה, בעוד שלכך הוקדשו 46 שעות בלבד. יתר הנושאים היו מענינים כשלעצמם, אך לא היה להם קשר אורגני לנושא המרכזי. הדחיסות בהרצאות גרמה להאזנה לקויה בשעות הערב (ההרצאות נמסכו עד 22:00), ובגלל הרציפות בהרצאות, כשאחת דחקה את השניה, לא היה כמעט זמן לשאלות ולשיחה. יוסף שפר, למשל, סים דבריו בדיוק בזמן, ולא יכולנו לעמוד על מושגים ודעות שעורר, ושהיו חדשים לנו. או יהודה מסינגר, שהרצה על החינוך בקבוצה והעלה תאוריה של חינוך אידאלי, הספיק למסור לנו סקירה טלגרפית בלבד, וכאילו הפסיק באמצע וברח...
כל ההרצאות עמדו על רמה גבוהה, וכדאי היה להזמין את המרצים לשיחות במשקים עצמם, ובעקר את יזרעאלי, גולדברג, מסינגר ומנור.
חויה מיוחדת ואחרונה היתה לנו שיחתו של מטקה חדש, מנהלו של "אהלו" (אביו של שמואליק) על הווי ראשונים בקבוצה, על יובל כנרת וההתישבות בעמק הירדן, שיחה מלבבת בכנותה ובאמת החיים שבה.
ובסיכום הייתי ממליץ בפני כל אחד לצאת מטרדות היום יום האפורות ןלהכיר את הבעיות באורן המלא והנכון יותר, ללא הקטנוניות וההצטמצמות בבעיות כל משק לעצמו.
דרור
דפיק
רוני: מי האיש הזה?
רפי: בר יהודה, שר הפנים.
רוני: ידעתי שהוא מוכר לי מאיזה קריקטורה.
כושי לא רוצה לעבוד עם ארי.
ארי: כושי יקירי, דחילק, גומרים-הולכים!
יונקי, מה הכתובת של יוסי? הגיע לו מכתב מאורה.
יונקי: אוי, תנו לי. אני צריכה לפתוח אותו.
מאיר: לא צריך לחמם תה בבוקר, כדי שמחנה העבודה ישתה יותר מהר.
קצין בצה"ל שטיל במשק: מיהו זה שעבד בתנועה לפני חדשיים?
בשביל מה אתה צריך אותו?
אני מוכרח לדעת מי זה שהולך עם אחותי.
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 111
כ"ט בטבת תשי"ט 9/1/59
שבת שלום!
10 בינואר- לפני 3 שנים ביום זה הגיעו חברי גרעין "שדמות" להאחז בעין-גדי ולהפכה למשק קבע. חג העליה התקיים בי"א אדר תשט"ז. תאור תמציתי על הנסיעה מצאנו בין דפי ארכיון שלנו:
"- ב-10/1/56 יצאנו "הטף והנשים", כל אלה שלא זכו להיות בחלוץ, מקרית ענבים, מקום ההכשרה, לעבר הבית- עין גדי. היה יום מעונן יום של אחרי גשם ולפני גשם. המכוניות התנודדו מצד אל צד כשהן מטלטלות חבילות ואנשים. בגלל הבוץ היתה הנסיעה איטית. בהגיענו מול המצדה נתקענו, והמכוניות שקעו בבוץ ושוב לא יכלו להחלץ. שלש שעות עמלו החברה בטוריות לפנות את הדרך. רק ב-2:00 אחר חצות הגענו לנקודה. מכוסי בוץ הנכנסנו לחדר האוכל, ושם רקדתי את ההורה הסוערת ביותר שרקדתי בימי חיי-".
שלוש השנים שחלפו הוכיחו את האפשרות להקמת משק חקלאי באזור זה ובתנאים קשים. עברנו משברים קשים, עזבו חברים, ועם זאת הוכנסו זוגות מתחת לחופה, וילדים עליזים ורכים החלו להשתבץ בנוף המשק. ההשלמה הראשונה הגיעה לפני שנה. גרעין "רעות" השלים את החסר בכוח אדם בענפים השונים והוסיף לרוח החברה במשק המרוחק.
בשנת 1956 עלו על הקרקר 77 חברים.
באוגוסט 1957 נמצאו במשק 61 חברים, מהם 20 בשל"ת.
ינואר 1958: מצטרף גרעין "רעות,- תוספת של 30 חברים. המצב משתנה-90 חברים, ביניהם 50 במסגרת של"ת.
אוקטובר 1958: 75 חברים, 33 במסגרת של"ת.
ינואר 1959: 78 חברים, 8 מועמדים ושל"תניקים. 9 זוגות נשואים, 9 ילדים מגיל שנתיים ועד הצעיר בן 3 שבועות. היחס בבית הילדים:4:5 לטובת הבנות...
למספרים אלו עלינו להוסיף 2 משפחות מכנרת וששת בניהם ובנותיהם, אשר באו במסגרת מפעל האמוץ.
מי אמר שהשנה שחונה?
בהודעה שנמסרה לפרסום מטעם השרות המטאורולוגי של עין גדי נמסר שלא תהיה בצורת- ירדו 0,85 מ"מ גשם...
במשק
גן ירק: העבודה הנעשית עתה בגן היא לרוב שיגרתית ועונתית .בעגבניות ממשיכים להדלות חוט שני ושלישי. הדי-8 חופר תעלת ניקוז מסביב לשטח. בחצילים המשיכו לרסס נגד קמחון. שטח נוסף של 25 דונם המיועד למלפפוני אביב עבר סיקול. בשבוע הבא יקבל השטח השקאה ועבוד לקראת הזריעה. במשתלה לאחר שהשטח שודד נזרעו זרעי העגבניות, ומצפים לנביטה.
סכומי היבול בגן הירק
מלפפונים:
מסתמנת ירידה רבתי ביבול, עם סיום עונת הסתיו:
עד היום 15 משלוחים. 1922 ת"ש, במשקל של 25,947 טון.
מתוך זה בשבוע האחרןם:224 ת"ש במשקל של 6,204 טון.
חצילים:
עד היום: 15 משלוחים. 1872 ח"כ, במשקל כללי של 29,390 טון.
מתוך זה בשבוע האחרון 441 ת"כ, במשקל של 6,923 טון.
ס"ה ירקות עד עתה 55,337 טון.
בשבוע האחרון 9,947 טון.
במטע סימו לטעת את הכרם החדש. לאחר שהיעלים טעמו את מיטב הגפנים בטרסות ה-5 וה-6 בכרם הישן, נאלצו להפוך את השטח. בעזרת הדי-8 והרוטר, בהשתתפות פעילה של מחנה העבודה, מסקלים את השטח ומכינים אותו לנטיעה מחודשת.
בורדים ממשיכים במשלוח הרגיל מדי שבוע. מרססים נגד יעלים ב"צבי-דח". לאחר שכלול ויעול בעבודה החלו טובלים מטליות בחומר הנקרא "ארבין" כל 2 מטר. מסתבר שהיעלים נסוגים מריח זה.
סכום המשלוחים בורדים
עד היום: 22 משלוחים במספר כללי של 15,932 פרח!
מתוך זה: בשבוע האחרון 4 משלוחים- 3,668 פרח!
בתמרים: כהמשך למפעל האמוץ של כנרת והעזרה בידע החקלאי, יצא דוביק להשתלמות בארגוז חוטרים בשיטה חדשה, הכובשת לה מקום במטעים. ארגזי הפח מוחלפים בשקיות ניילון, ובאופן זה מתקצרת תקופת ההשרשה של החוטרים למספר חדשים בלבד(לעומת שנתיים). כמו כן סיר דוביק במטעי התמרים של דגניה ב', בית זרע ועין גב ולמד על שיטות עבודה שונות.
מספוא: מכינים שטחים לזריעת התירס. 25 דונם נוספים נמצאים בשלב עבוד לקראת זריעה. השטח שנזרע עד כה נבט בהצלחה. ממשיכים לקצור ירק לרפת, בעקר אספסת. מקווים שלאחר הקציר הבא יעלם ה"כף אווז, מהשטח, ותישאר רק אספסת.
לפר: שמעתי התפוצצות במאפיה. ידעתי שלנחמה לא קרה דבר, כי היא צעקה אי ולא אוי.
נחמה: לא התרגשתי- רק נבהלתי...
בנקודה החדשה
הוחל בהתקנת הביוב, וכצעד ראשון נחפרו תעלות להעברת הקוים. הנקודה בפלטו הפכה בעקבות זה ל"יעד מבוצר" שהזכיר לרבים מהמבקרים בפלטו משק במלחמה. בהזדמנות שהמחפר נמצא בפלטו נעזרו בו בחפירת בורות לתמרים בעומק של 2 מטר. בריכת השחיה מתקדמת, ובשבוע הבא עומדים לערוך את היציקה הגדולה. ממשיכים לטייח את חדר האוכל והבנינים. הגיעו צבעים.
כשלב נוסף בהכנת הנוי בנקודה החדשה החלו בהקמת משתלת ורדים, והשתילים הראשונים כבר לקלטו בה.
בחברה
באסיפה: האסיפה האחרונה היתה רבת תהפוכות. האסיפה היתה צריכה להחליט על שליח שלישי, מאחר וקימת החלטה ליציאתו של הרצל הוגש ערעור ע"י הרצל. הערעור התקבל ברוב קולות. לאחר מכן הוצעו שלושה מועמדים- חכמו, איתן מור ו...הרצל. ברוב קולות הוחלט שהרצל יוצא לתנועה!
הוחלט ברוב קולות 40 נגד 1 (משה אשל) על העברת תאריך שנת המאזן מ-30 לספטמבר ל-31 ליולי. לאחר החלטה זו יתאפשר לנו לנהל את הנהלת החשבונות בהתאם לעונה החקלאית. שנת מאזן דומה נהוגה אף במשקי עמק הירדן.
אות הספורט: בעזרת מורה ההתעמלות שבא עם מחנה הגדנ"ע ערכו השבת מבחני "אות הספורט" לכל המעוניינים. מצפים אף להשתתפות הבנות ולהשגים.
תרבות: מכונת הקולנוע התחילה, והחלו בהסרטת סרטים בשתי משמרות, למשק ולמחנה עבודה.
הערב תערך הרצאה של הקומפוזיטור יוסף טל על מוסיקה.
בועדות: לאחר שבכמה ועדות התפנו מקומות ופעולתן השתבשה, בחרה האסיפה בחברים הבאים לועדות:
יעדת משק: ברוך כהן, דני אסנהים. ועדת חברה: שרה ביצ'קוב. ועדת הלבשה: חנן, דבורה, מרים ז.
באסיפה הקרובה תבחר ועדת "חג העליה".
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 112
ז' בשבט תשי"ט 16/1/59
שבת שלום!
לדליה ולאזרח החדש יובל שפע ברכות עם בואם למשק.
בעזרתו של יובל עלה מספר ילדי המשק לתשעה. מטפלות בית הילדים מודיעות שיש די מקום לילדים נוספים, והן מחכות...
בנקודה החדשה
בעבודה רצופה של חברי המשק ופועלי "סולל בונה" במשך כ-20 שעות הסתימה לפנות בוקר יציקת קרקעית בריכת השחיה.יוצקו בה כ-80 מ"ק בטון. מאבק קשה התנהל עם החול, שהלך ופחת כל כמה שהתקרבו לסיום העבודה. שתי מכונות עמוסות שהגיעו בזמן העבודה, הצילו את מצב החצץ, שחסר גם הוא. אם לא נקח בחשבון את הקירות החסרים והמים שעוד אינם- אז אפשר כבר להתרחץ בבריכה.
בינתיים נמשכות יתר העבודות. מרצפים את חדר האוכל, ונמשכת עבודת הצביעה במבנים. תוך שבוע תסתים עבודת הביוב הכללי ויתחילו בהתקנת רשת החשמל הכללית. לפי התקן הנדרש, יגשו בקרוב ליציקת יסוד של 12 מ"ק לגנרטור החדש.
סדור עבודה לאמהות
לפי החלטת ועדת עבודה נכנס השבוע לתקפו שנוי במשך יום העבודה של האמהות.
1. יום עבודה רגיל (מ-6 בבקר)- סיום העבודה ב-3:00.
2. יום עבודה המתחיל בצהריים הוא יום עבודה מלא (נשאר ללא שנוי).
3. יום ששי- סיום העבודה ב-3:00.
4. שבת- סיום העבודה ב3:00.
5. אין לקחת הפסקה באמצע היום.
ועדת העבודה מבקשת להדגיש שהשנוי הנ"ל אינו קובע הורדה של שעת עבודה אלא סיום עבודה בשעה 3.
במשק
בניס: ממשיכים בעבודות השגרתיות.
תעלת הנקוז ממעין עין גדי נחפרה השבוע. התווי שלה חוצה את השדות ומטע התמרים. מעתה נחכה לשטפון כדי לבחון את יעילות האפיק שנחפר.
בכרם נמשכת הזמירה, והטרסות העליונות עוברות עדיין הכשרה לקראת הנטיעה הקרובה.
למשך קרוב ליומים הופסקה השקאת השטחים מ"מעין דוד, בשל פצוץ הצנור ע"י הדי-8 בעת חפרת תעלת הנקוזץ לפי דברי האינסטלטורים נגרם העכוב בתקון בגלל זרזיף מים, שלא פסק לזרום דרך הנקב בצנור, גם לאחר שכמעט והוריקו את כל הסדיר...
סכום משלוחי הירקות
חצילים:
השבוע היו 2 משלוחים – 410 144 ת"כ – 6,437 ט'.
עד היום 2278 ת"כ – 35,780 ט'.
מלפפונים:
השבוע היו 3 משלוחים – 144 ת"ש – 1,944 ט'.
עד היום 2066 ת"ש – 27,891 ט'.
דפיק
לקט מהאסיפות:
לפר: הצבעה- כל החלטה כאן יפה כל זמן שהאצבעות מורמות, ואח"כ הן בטלות מיד.
מאיר: מציע להתיחס להצעה הנ"ל כאל שטויות.
שחל: מציע להתיחס להצעה הנ"ל כלשטויות.
מאיר: מציע לה שתחזור למועמדות.
גדעון: זה כמו שאקרא לך חמור ואחזור בי.
מאיר: לא אכפת לי.
ליכט: הגיע הזמן שיפסיקו את הדמוקרטיה.
לפר: התנצלות באסיפה זה בדיוק כמו שאני מספר ספור לפרד.
הרצל: אם תתפוס אנשים ברגעי חולשה תוכל באמת להחליף את כושיQ
יונקי: הרצל, תסביר מה אמרת!
גדי: צריך להזמין את מחנה העבודה לאסיפה, שלא יבכושאין להם ערבי הווי.
ברזלי בקש סנדלים במחסן.
שרה: מה פתאום, הרי רק התחיל החורף?!
כעבור שבוע בקש ברזלי סודר.
שרה: מה פתאום, הרי החורף כבר נגמר?!
נירה לצופיה: הרי אפשר לנקות בשפם של צורי שתי כוסות לבן בבת אחת.......
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 113
י"ד בשבט תשי"ט 23/1/59
שבת שלום!
מדי שנה בט"ו בשבט יוצאים בני הארץ ונוטעים עצים; מגדילים ומרחיבים את שטחי הירק והנוי ומוסיפים עליהם ככל שנתן. חורשות מתעצמות ושדרות מאריכות וגנים מצוים ליד כל בית.
אך אנו, בבואנו באדמת המשק, עושים אנו מעשה בראשית. העצים הספורים שבשדותינו אין בהם כדי למלא מקומם של חורשות וגנים מצלים או פנות נוי וירק במרחבי הסלעים הצחיחים.
נצא ונטע בחג זה עצים ראשונים, פינות ירק ראשונות, באדמתה הצחיחה של הנקודה החדשה, ומהיום נמשיך ליפותה ולצפותה בירק רענן, ובבואנו לשכון בה קבע יהיה זה לנו הצעד הראשון לקראת גנות הנוי והפרחת הנקודה.
זו הפעם השניה שפקד אותנו שטפון בעריג'ה. המשק נותק כרגיל, ובגלל הדחיפות בעבודה בפלטו וביתר השטחים מעבר לואדי, נוצל הדי-8 כשרות הסעה הלוך וחזור בתוך זרם המים והסלעים (בהזדמנות צריך להביא לו מספר ירוק).
גן ירק
גנת הילדים
זה השבוע השני שמוגשות על שלחננו צנוניות כל כך טעימות. לאחר שהחברים אכלו באפן חפשי את פרי גנתם של הילדים, נפדה יתר הפרי ע"י המטבח, ותרומתו תמסר לקק"ל. עד כה הגיע יבולם בשלשת מחזורי האסיף ל-9,050 ק"ג. פרי הבכורים- 2 ק"ג; אסיף שני- 2,630 ק"ג, אסיף שלישי- 5,220 ק"ג.
חצילים:
השבוע שווקו 753 ת"כ. עד היום שווקו בס"ה 3032 ת"כ.
מלפפונים:
עונת המלפפונים הסתימה. היבול היה גבוה ומשביע רצון. בס"ה שווקו 2149 ת"ש. המסתכמות ב-31 טון מלפפוניפ. בממוצע היו 1350 ק"ג לדונם.
שיר לט"ו בשבט
גליה: כך הולכים השותלים
בומבלה ואת ביד...
(לפי המנגינה כמובן)
במשק
השבוע זכינו לבקור של מספר אנשים המטפלים בעניני המשק. היו כאן מנהל החבל החדש הח' בני קפלן וכן אנשי המח' הטכנית של הסוכנות, ואתם מר מטריקין, האדריכל שתכנן את חדר האוכל.
בראש הבעיות המשקיות שנדונו עמדה בעית המים. הבהרנו היטב לאנשי הסוכנות שיש לבצע בדחיפות את כל תכנית המים הנדרשת על ידי המשק, כדי להבטיח הספקת מים תקינה לפלטו ולכרם ופתוח שטחים חדשים. לפי דעתנו יש לבצע השנה את העבודות הבאות:
1. תפיסת מעין "שלמה" והחלפת הקטע שלאורך הכרם בצנור "4.
2. הגבהת התפיסה בסדיר וחבור בריכת השחיה לשרת.
3. בנית בריכה למי שתיה.
4. רשות מים קבוע בכרם.
5. רשות השטחים שהוכשרו ליד הדרך לפלטו.
כמו כן נדונה שאלת מימון בנית המרפאה וסידור הקיטור. אנשל הסוכנות טענו שבדרך כלל אין זה מתפקיד הסוכנות לממן פעולות אלה, אולם בעין גדי, באופן יוצא מן הכלל, הבטיחו השתתפות מסוימת, אך השאלה מאין נקח את הסכומים החסרים נשארה ללא מענה.
נקבע סופית שיוקמו 3 צריפים ליד הדרך להידרופוניקס וכי ישלימו את בנית הבנין הסניטרי, ולא יהפכו את הבנין למזכירות.
השבוע בקר פה וילי מהמחלקה הטכנית של האחוד ודנו אתו ביסודיות בבעיות הבניה שהתעוררו. נדונו סדורים בדירות, התקנת הקיטור, בית תינוקות וסככה לרפת.
שמואל הר חול מכנרת נמצא במשק מטעם הסוכנות והאחוד, וביחד עם יונתן נעשה הסכום של השנה האחרונה. בשבוע הבא נביא בפני החברים מקצת מהדו"ח.
אל שלשלת הבקורים נוסיף את ועדת הבטחון של האחוד ונציגים מהגוש. עמדו בברור שאלות בטחון כלליות וכן בעית הפיפר, הקשר, גדר מוארת ונזקי הגמלים.
צרור ידיעות לכל המעונין
- ברגע זה משרך ה"מק" את דרכו, כשאל זנבו קשור שלד האוטובוס המיועד לשמש "שק"ם" ניד למטילים. מתקבלות הזמנות למשרות הבאות: נהג, זבן, קופאי, סדרן לתורים. צורי יהיה הכרוז.
- נמסרו לפרסום סכומי היבול של צלל. לאחר שהוא החליף את משה אשל חלו מספר שפורים במאפיה. ראשית, מספר שעות העבודה גדל עד ל-15 ש' ביום. שנית, הרצפה נהיתה גבוהה בשני סנטימטר- לא חשוב ממה. הגג דולף, והעקר: השבוע נאפו 1234 ככרות לחם, ורק שניים היו שרופים. 20 ככרות נגנבו.
בשלושת מחזורי הגשמים שירדו עד עתה נמדדה הכמות הבאה:
לראשונה – 0.85 מ"מ
בשניה – 0.15 מ"מ
בשלישית – 8.1 מ"מ
ס"ה – 9.1 מ"מ
בכל אופן, אצלנו כבר לא תהיה בצורת...
עד כה היתה הטמפרטורה המינימלית במשק 15 מעלות.
דפיק
מתוך הארכיון
במשך החדשיים האחרונים נערך מחקר על המעטפות שהגיעו למשק. במקרה לא התכוונו הפעם לצבע של המעטפות ולא התכוונו לגודל או לנפח ואף לא לתוכן. הפעם שמנו לב לכתובות. מתוך ספוק אפשר להעלות על נס את יעילות "דאר ישראל,, שכמות הכתובות הבאות בלבלה אותו רק קצת:
עין גדי דאר סדום – הכתובת הנורמלית והמעודכנת ביותר.
עין גדי ד.נ.ס. (דאר נע סדום) – אולי בעתיד, בינתיים עוד לא.
עין גדי ד.נ.נ. (דאר נע נגב) – בטוח שאין בנגב עוד ישוב נדח כזה.
עין גדי ד.נ.ע.ג. (דאר נע עין גדי) – עירית עין גדי מוחה בפני שר הדאר על שעדין לא הוקם הד.נ.ע.ג. לשרות תושבי הנג'ר, ה"פרונקל, והמערה הארכיאולוגית!
ד.צ. 140 – כתובת ענתיקה שהשתמש בה דוד המלך כששלח פעם מכתב לאבשלום ופחד שיגלה .איפה הוא מתחבא.
עין גדי ד.צ. 140 – כנ"ל, כשדוד כבר לא פחד.
עין גדי ת.ד. 140 באר שבע – זיוף זול.
עין גדי דאר באר שבע – או שמחקו את הזיוף הנ"ל או שהכונה למלון "עין גדי" בבאר שבע.
חות עין גדי – אנחנו סולחים. זה קצת דומה למה שיש באמת.
עין גב – נמאס כבר לקבל את חשבונות החובות של הקבוץ הזה ולחפש לאן נעלמו ההכנסות שלנו- בדאר המשונה שלו.
בית הגדי – פעם כתבו עלינו בעתון שאנחנו מושב, ומאז אנחנו מקבלים את הדאר של המושב הזה.
עין גזר – שיא חדש! איזה ראש גזר רוצה להתנקם במלפפונים שלנו. ובדאר יש בטח איזו ג'ינג'ית שדוקא שולחת לנו מכתבים כאלה. אנחנו לא קוראים אותם!
- אני מרוגז על שרה. כל פעם שאני מוסר כביסה חסרים לי בגדים
- ואני כבר לא יודע מה יש לי ומה חסר.
חכמו: אני דוקא מבסוט משרה. מתי שאני מבקש בגדים היא עושה לי חשבון שיש לי עודף!
- צלל, השתגעת, 9:00 בלילה ואתה עוד עובד?
ארי: משה למד אותו איך עושים לחם אבל שכח להסביר לו באיזו שעה גומרים לעבוד.
מתוך המוזיאון
לתערוכת התחביבים הוזמן ידידנו היקר דוצי, שם הוא מתכוון להציג בפני עם ועולם את אוספו האומנותי מתגליותיו ומציאותיו במשק. עד כה נמסרו לפרסום הפריטים הבאים:
37 מברשות גלוח
20 מכונות גלוח
12 סבוני גלוח (3/4 טובים)
31 שפופרות משחת גלוח (3/4 מלאות)
54 שפופרות "תלתל, (3/4 מלאות)
מספר לא ברור של סבוניות.
לא זוכרים כמה מברשות שניים וכמה "שנהב".
לאחר התערוכה ימסר האוסף, אחר כבוד, למחסן...
מעשיות לילדים
במסגרת מסע ההשמצות של העתונות, הופיעה לפני כמה ימים כתבה מוזרה בשני עתונים מוזרים, שבגללה הופעלה מערכת בלוש לגלוי מחרחרים. כתוצאה ראשונה מכתבה זו הגיע השבוע מכתב המובא לידיעת החברים:
לכבוד מזכירות עין גדי
ח.נ.
ב"על המשמר" מיום 16/1/59 הופיעה כתבה בה נמסר על משלוחי ורדים הנשלחים על ידכם לחו"ל.
נודה לכם מאד אם תועילו להעביר אלינו פרטים מספר בדבר המשלוחים:
1. זן הורדים.
2. הכמויות הנשלחות על ידכם.
3. יעודי הפרחים.
4. ע"י מי נשלחים הפרחים לחו"ל.
בתקוה לקבל את תשובתכם בהקדם
בכבוד רב – חברה ליצוא חקלאי בע"מ
ובעצם למה לא נשלח?
שאלו את הרופא: הבאת דאר
- מצטער, אני לא מכיר אותו.
רשמים ממחנה העבודה:
אמוץ: איך לא קר לה ברגליים?
אגמון: כל הבנים מסתכלים עליהן והן מתחממות...
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 114
כ"ח בשבט תשי"ט 6/2/59
שבת שלום!
לרגל קלקול במכונת הכתיבה, לא הופיע ה"אפיק" בשבוע שעבר. שתי תופעות לווי מעודדות צצו מהתקלה הזאת. האחת- כבר היתה ביום ששי לפני שבוע, והשניה תהיה ביום ששי בעוד שבועיים...
הראשונה- החברים התרגלו להופעת ה"אפיק" בקבלת שבת. מדי שבוע הרגישו היטב בחסרונו. היה זה מבחן רציני. עדות לכך הן עשרות העצות וההערות שנשפכו למערכת, בכדי למנוע תקלה נוספת.
התופעה השניה- צפה לאי הופעת "אגרת לחברים" בעוד שבועיים לרגל אי הופעת ה"אפיק". פשוט לא יהיה להם מה לכתוב...
על כך נאמר: "קבלת שבת ללא ה"אפיק, כמערת שולמית ללא הסדייר (מעין דוד).
במשק
גנת הילדים:
נתנה למטבח 9 ק"ג צנוניות. סכום היבול הוא 18 ק"ג. מתכוננים למסור בקרוב בכורי צנון וקולרבי.
שמירה:
מדי שבוע מתעוררת בעיה: העובדים בשדות משאירים לשומרים קווי מים לסגירה בשעות השמירה, או דורשים מהשומרים לפתוח את הקוים ולסגרם בשעות הלילה לזמן מסוים. דבר זה הפך להרגל, והשארת קוים פתוחים לדבר יום יומי. אך כשם ש"שגעון" זה נדבק לכמה מעובדי הענפים החקלאיים, החלו כמה שומרים להתנגד ל"הסדר" זה מטעמים שונים. בטרם יגרמו נזקים רצוי להביא את הבעיה לדיון ולקבוע הסדר מתאים!
גן ירק
בשבועים האחרונים נשלחו: חצילים 1130 ת"כ שהם 17,741 ק"ג, עגבניות 144 ת"ש (משלוחים ראשונים). עד כה נשלחו חצילים 144 ת"ש, שהם 65,343 טון.
משלוחי העגבניות התקבלו יפה. מחירם גבוה ב-200 פרוטות יותר מכל משלוח שמתקבל בתנובה, והם ממש נחטפים. על עובדי הענף להקפיד על ברור נכון של העגבניות.
שק"ם למטילים
שלד האוטובוס המיועד לשמש קנטינה נידת עובר שפוץ מתאים לקראת עונת הטיולים הקרבה. יש לצין שכבר עכשיו החלו להגיע ההכנסות שלו. 22 וחצי גרוש נמצאו בו בזמן פרוק המושבים. הכסף הוכנס לחשבון כסוי הגרעון שהוא עומד "להכניס" למשק.
מסגריה:
קרמר עבר מהמסגריה ל... מטבח. את הבלונים העלו למעלה. החלט לעשות קצת סדר, והתוצאה: שתי פלטפורמות מלאות אשפה ולכלוך הוצאו, נמצאו ארבעה פטישים וכן מפתחות צנורות. חנן נתן בעיטה ומצא מפתח "3/4. בקיצור, עכשיו רואים את המסגריה. כל הכלים שנעלמו מהמסגריה והמסגרים אמרו שהם אצל החברה בענפים, נמצאו ב... מסגריה.
נסיונות
החלו בשטיפת שטחים מלוחים בעגבניות ובפלטו. מקוים לתוצאות בשבוע הבא.
תמרים:
התחילו בארגוז חוטרים בניילון. העבודה מתקדמת לאט, מאחר והתמרים עוברים זו הפעם הראשונה נקוי יסודי.
צרור ידיעות לכל המעונין
- חנן חזר מסמינר "המאה העשרים".
- לפר יוצא לקורס החזקת רשתות מים.
- חכמו יוצא לעבודה בתנועה ומשלים בזאת את מכסת השליחים.
- החלט שמילי ש. לא יתקבל חזרה למשק.
- חלופי כח נעשו במטבח: חניתה, מירה וגדי סימו, הדרה, רותי וגדעון קרמר נכנסו במקומם לתורנות שלושה חודשים.
- נבחרת הכדורסל עולה היום עם הקומנדקר לתחרויות אליפות הפועל, שיערכו מחר בבאר שבע. אנו מאחלים להם הצלחה!!!
דפיק
3:00 לפנות בוקר, גנון.
מירה: גליה, יש לך ים המלח במיטה.
גליה: לא נכון, לי יש כנרת!
- מזל שהשבוע לא הופיע אפיק!
- ?!!
- רמת השטויות ב"אגרת, תרד ב-30%.
מערכה א'
אגמון: זאביק, תגיד לחשמלאים שישלחו לי מאריך (מאריך- חוט חשמל להארכה).
זאביק לזיזי: מה אתה עולה לפלטו? הבא את המאריך!
מערכה ב' (בפלטו)
זיזי לשונדה: איפה החשמלאים?
שונדה: למה?
זיזי: אגמון צריך את המאריך.
שונדה: מה זה?
זיזי: לא יודע
מילי: זה משהו שמסובבים!
הלך שונדה והביא מקדח!...
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 115
ה' אדר א' תשי"ט 13/2/59
שבת שלום!
כבר עתה חשים אנו ב"עונה הבוערת,. גיוסים לגן הירק, בעיקר, ולמשתלה מהוים חלק בלתי נפרד מסדר היום. צפוים אנו לחוסר ידים עובדות בתקופה הקרובה. מחזור זה של הגדנ"ע הוא האחרון לעונה זו. מחזורים בני שבועים, אחת לחודש, מבני החטיבה לא ימלאו את החסר. בצד הדרישה ממוסדות התנועה להגברת העזרה, נהיה אף אנו נכונים למאמץ, והוא לא קל...
ברור לכולם, שהפרי חייב להקטף ובזמן. לכן כאשר יודיע מרכז המשק או סדור עבודה על גיוס, נתגיס כולנו לעבודה. נפיק את מלוא התועלת.
במשק
משתלה: החלו הגיוסים לדלול שתילי העגבניות, או בלשון החברה גיוס ל"ציפ ציפ". ההענות לגיוס אינה רבה, והמוראל הוא גבוה.
נן ירק: מלבד הקטיפים והעבודות השגרתיות במשך כל השבוע, יוםרביעי זה צוין כיום השחור של העונה. הקוים נשארו פתוחים כל הלילה, תקר בכרכרה, ולאחר מכן נשבר היצול. התחילו לרסס בעזרת המרסס הגדול וה"דיזות" נסתמו, ניקו אותן ושוב נסתמו. עברו 200 מטר והמרסס שקע, אחריו הדי-4 שקע על העוקם. הפורדסון יצא לחלץ אותו, הצליח להתחפר ועמו שקע הדי-4 עד לגחון. הדויטש הגיע לשטח לאסוף פרי, שקע אף הוא וללא נשימה הסתלק מהשטח. לסכום מאורעות היום הגיע הדי-8, קרע פעמיים את הכבל ולא הצליח להוציא מהבוץ. רק למחרת, כאשר התיבש מעט, חלץ את הנפגעים מהשטח.
השמדת מזיקים: השבוע בקרו כאן אנשי המחלקה להגנת הצומח המדור למחלות. מלבד הבעיות השוטפות (לדברי בניס) הציעו לנו פטנט להשמדת הדורבנים. מפזרים גרעיני חיטה מורעלת עם בירה לבנה. ע"י כך הם משתכרים וממשיכים לאכול חיטה מורעלת. עשת טוען שכנראה הנסיון הצליח. הוא מחפש עתה דורבן שיכור...
דפיק
במכתב שהגיע למערכת טוענים אנשי המספוא, כי באם ימשיכו להפעיל את ה"בוסטר" כל יום, יאלצו להשתמש בט.נ.ט. נוסף לכך הם טוענים שחבר ותיק במשק אשר הם מכנים אותו עזרא עוטא לקח מהם שני ראשים ומסרב להחזיר. כל הטענות כלפי מרכז המשק לא הואילו. (איפה הימים של חיים חכמו...).
צורי מתאר את גל הקור שפקד אותנו (10.4 מעלות):
אני שוכב במטה: 8 שמיכות, פיג'מה (!), קורא ספר (קרל מרכס או מאי). לפתע הצריף מתחיל לרעוד, נע הנה והנה, השמשות מצלצלות "הצילו", הנורה מרוב זעזועים כבתה. אני יוצא החוצה לראות מה הענינים. אני שומע שמרים ז. רועדת במטה...
ברוב דעות הוחלט לקרוא לאוטובוס שק"ם (למרות שאין התאמה מלאה) – שרות מים קופצים.
חניתה: הערב יהיה קר!
מאיר: מדוע, יש ישיבת מזכירות הערב?
חנן: יוסי מה באת פתאום לחדר האוכל בשעה 10?
ליכט: כי עוד לא אכלתי ארוחת בוקר.
חנן: כל כך מאוחר?
ליכט: כן, אני רגיל כך מהתנועה.
מפתגמי השבוע:
רחמן: יש לי ראיה ושמיעה אפסולוטית...
ליכט: כאשר אני כבר רוצה לסחוב משהו, המצפון קופץ לי...
החברה בקרו בתערוכת התחביבים. רונן מספר:
היו שם דברים נהדרים, אבל ג'וזה הפנה כל הזמן את הגב לתחביבים והמשיך בהובי להסתכל על התחביבות...
בגנון. עינת: מרים,תשירי לנו על דינה.
מרים: איזו דינה?
גליה: מרים, את לא יודעת? דינה ברזילי!...
[ראה בכרך: דו"ח עבודה אוקטובר-דצמבר 1958
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 116
י"ב אדר א' תשי"ט 20/2/1959
שבת שלום!
מזג האויר החורפי הגיע סוף סוף גם אלינו. החברה החלו להתכרבל במלבושים חמים ולהעיף מבט כלפי השמים. הגשמים עדין מהססים לרדת בכמויות, אולם פה-שם נזכרים החברה מה זה גשם. הגשמים גורמים לשטפונות בנחלים ובואדיות. גם הדרך, אשר בימים כתיקונם אינה במצב טוב, שובשה באופן רציני.
נודע לנו בימים אלו כי קוצץ התקציב לסלילת הדרך אשר מקשרת בינינו לסדום. ותמוה הדבר שכל זה נודע לנו מהעתונות, ובמשרד העבודה לא טרח איש להודיע על כך או להסביר.
חשיבותה של העליה אינה עומדת בספק, ואף אנו תרמנו חלקנו למלווה. אולם ישוב חקלאי, או כל ישוב אחר, המרוחק מכל מרכז עירוני בכמה מאות קילומטר, אין ניתן לפתח. דרך הגישה לעין גדי היא מן הארוכות ביותר והקשה ביותר בארץ. מן הדין הוא שהמוסדות, התנועה ומשרד העבודה יתנו דעתם שנית על בעיה זו, ועוד השנה תסלל הדרך! למעלה מחמישים קילומטר מפרידים בינינו לסדום. קטע זה מהוה נקודת תורפה וקשיים רציניים בהעברת התוצרת החקלאית והאספקה למשק. אף "אשד" מאיים עלינו בהפסקת הקו, שלא מזמן נפתח, באם לךא תשופר הדרך. שלב ראשון ומידי, אנו רואים בהכשרת הדרך למעבר תקין של מכוניות, ואף להתחיל בסלילה.
גן ירק
הקור גרם לצמצום היבול אצלנו, אם כי לא פגע בצמחים. הקטיף צומצם מ-3 פעמים לפעמים בשבוע.
במשתלה היה גיוס אחד בלבד, וההשתתפות היתה רבה. הגשם הפריע במקצת, אולם הפריון היה גבוה (בעקר של הבדיחות).
בכורי קשואים נקטפו היום. השנה, על אף הקור, הקדימו הקשואים ב... יומים את אלה של אשתקד.
סכומי המשלוחים בשבוע שעבר:
חצילים:
בשבוע שעבר נשלחו 388 ח"כ, שהם 6,100 טון. בס"ה נשלחו 4.550 ת"כ שהם 71,435 טון.
עגבניות:
בשבוע שעבר נשלחו 150 ת"ש שהם 2,250 טון.
בס"ה נשלחו 294 ת"ש שהם 4,410 טון.
באסיפה
החלט על רצוף חרסינה בקירות המטבח בפלטו.
החלט לקנות קומבינט נגרים.
נדחתה שוב בחירת סדרני עבודה.
אושרה צורת השולחנות לפי המלצת המזכירות והמהנדס מטריקין.
הכסאות יהיו מברזל, ועל מבנה השולחנות יוחלט, כאשר יוגשו הצעות ממשיות.
החלט על חופשה מיוחדת ל-3 חדשים למשה בן-ארי, לפי בקשתו.
החלט להשאיר את אלפא כתושבת.
דפיק
מפתגמי השבוע:
הגיוס ל"ציפ ציפ" הוא גיוס לבדיחות...
אוזן-ים: מחר יהיה מזג אויר...
חנן ללפר: הבדיחה נראית כמו הפרצוף שלך!...
ברה: יש לכם שלוש דקות לתפזורת!...
מוטיק: מרוב קור הרגלים שלי כבר חמות.
שמואליק כ. עובר ליד המחסן של לפר ורואה כי המחסן הסמוך פרוץ.
שמואליק: ברה, מי פרץ את המחסן?
ברה: בניס.
שמואליק: למה??
ברה: הוא רוצה להכניס הנה קולטיבטור!
שמואליק: מה??
ברה: קולטיבטור אני אומר לך.
שמואליק: קולטיבטור למחסן???
ברה: מה אתה שואל אותי, שאל את בניס.
בערב מספר שמואליק לחברה את כל השיחה.
ברה: רציתי לסדר אותך, מכניסים לשם אינקובטור.
זאביק הביע את דעתו על ההשפעה ההרסנית של הקור:
עכשיו אנחנו מתכוצים מקור. כשנגיע לחדר נתחמם. אנחנו עלולים להסדק.
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 117
י"ט אדר א' תשי"ט 27/2/1959
שבת שלום!
גשם, רוחות וקור בלתי רגיל לאזור אפיינו את השבוע האחרון. העבודה המשיכה כסידרה , אך השיבושים העקריים התבטאו בתחבורה. כל נסיעה של המק לצפון או חזרה למשק הצריכה לווי של הקומנדקר. לעתים נחלצו הדי-4 והדי-8 לעזרה.
בקרו השבוע במשק אנשי מ.ע.צ. ומשרד העבודה, להסביר לנו את הסיבות לקיצוץ התקציב. יש לשער שאף הם טעמו מן הקושי בנסיעה לעין-גדי. לדבריהם יסללו השנה את הקטע שבין נחל פרצים למעלה היעלים ויצקוהו אספלט.
נעשים מאמצים להפגש עם שר העבודה בכדי להסביר לו ולהבהיר את המצב לאשורו. תקותנו שהלחץ והמאמצים שאנו משקיעים, יתנו את פרים בדמות כביש גישה מתאים מסדום לעין-גדי.
במשק
מטע: השבוע עבדו בעיקר בורדים, אם כי גם התמרים והכרם לא הוזנחו. בורדים העבודה העיקרית היא נטיעה. בתמרים עומדים בשלבי סיום של הארגוז, ובכרם ממשיכים להשקות.
מוסך-מסגריה: הפרגוסון יצא מהמוסך לאחר אוברול. העבודה העיקרית במסגריה היא לפלטו, למטבח ולרפת.
סניטציה: במשך השבוי נחפר בור עבור בית השימוש החדש. החופרים מקוים שעד העליה לפלטו לא יאלצו לחפור בור נוסף.
לתשומת לב עובדות הענף: הגיעו בזמן האחרון תלונות כי מניחים רק עתונות לועזית. אנא הניחו גם עתונות עברית, רצוי תמונות...
גן ירק: על אף הקןר והגשם היבולים הם יפים. כמובן ממשיכים בעבודות השיגרתיות, מחפשים את מלפפוני האביב שנזרעו.
סיכומי היבול
גנת הילדים: צנון: 21.800 ק"ג, צנונית 21,530 ק"ג, קלרבי 8,300 ק"ג.
חצילים: בשבועים 421 ת"כ שהם 6.610 טון. ס"ה: 4.951 ת"כ שהם 77.731 טון.
עגבניות: בשבועים 520 ת"ש, שהם 8.112 טון. ס"ה 708 ת"ש שהם 11.045 טון.
בחברה
לאחר דיון באסיפה סוכם שחלוקת הדירות תעשה לפי ניקוד של ותק. המטרה היא למצא את הדרך בה יוכלו החברים להכנס לדירה שבחרו לעצמם. כמו כן יבחרו החברים את שותפיהם לחדר. לחלוקה (או ההגרלה במידה ויהיה בה צורך) שתעשה יועמדו רק חדרים שלמים. חברים אשר לא ימצאו את בני זוגם יעשו זאת דרך ועדת חברה. אנו מקוים שהנקוד לא יכריח חברים להפרד. בינתיים אנו מתענינים בקשר לצורת הנקוד הנהוגה במשקים שלפיה נוכל אנחנו לקבוע את השיטה.
הבעיה השניה הקימת בחלוקת הדירות היא מספר החברים שיגורו בכל יחידה. כידוע עומדת הצעה של שלשה חברים ביחידה. הצעה זו באה לפתור את בעית הצריפים. מעונינים אנו להמנע ככל האפשר מלהעביר צריפים לנקודה החדשה. העברת צריף לנקודה החדשה תעלה כמחיר בנית ייחידת דיור. יש לראות כאפשרי את הדיור של שלשה ביחידה עד אשר נוכל להמשיך בבניה נוספת (אנו מקוים שהיום לא רחוק). אין ספק שהחברה עיפים מדיור של שלושה בחדר, אולם יש צורך להבין שהמאמץ חייב להעשות, בכדי לא להוציא כספים על מבנים ארעיים, שיסחטו כספים העתידים ללכת למבני קבע.
ימי הפסח קרבים ובאים. רוצים אנו לערוך את הסדר השנה בנקודה החדשה. קשה לראות היום את העליה לנקודה לפני פסח כאפשרית, אולם עלינו וניצור לחץ על כל הגורמים הבונים את הנקודה. יתכן ולא נצליח להעביר את כל הציוד המשקי, אולם ברור הוא שרק לאחר שנשב כבר למעלה נוכל לבצע את החלקים השונים של ההעברה, שאינה קשורה לדיור ומטבח. לבצוע כל העבודות עומד לרשותנו חודש ימים בלבד. אנו מקוים שכל הגורמים במשק ומחוצה לו לקחו זאת לתשומת לב ויעשו הכל למען העליה בזמן.
עמוס ג. העובד בתנועה, העלה הצעה על אפשרות אמוץ בית ספר חקלאי ע"י המשק. ביה"ס בפרדס חנה מעונין בקשרים אלו, ואין ספק שהם יכולים לעזור למשק לא מעט. אנו מקוים לשמוע השבוע מעמוס יותר פרטים על הקשרים העתידיים בינינו.
שחיה במסגריה:
שי: מי יודע איפה החצרן?
פסח: החצרן זה המסמר שתלוי באקונומיה!
שי: אז מה עושה הרצל?
אמוץ: הרצל הוא הטרקטוריסט של החצרן...
חנן: צורי, מדוע מת הגמל?
צורי: הגמל מת מעודף סוכר.
חנן: מה??!
צורי: נפל עליו שק סוכר...
ש.צ. (שרות צורי) לתצפיות מודיע:
הטמפרטורה הנמוכה בעין גדי נמדדה ביום רביעי בשעה 00:02. טמפרטורה- 8.2 מעלות, הלחות 65%.
עד כה ירדו 18 מ"מ גשם.
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 118
כ"ו אדר א' תשי"ט 6/3/1959
שבת שלום!
המאמצים לתקון הכביש החלו לתת את אותותיהם בהופעת אנשי מ.ע.ץ. שבאו לתקן את הדרך ובשפור הדרך הקימת, שנפגעה בשטפונות. אנו מקוים שימשיכו בעבודתם עד לסיום סלילת הדרך.
מחנה עבודה "הבונים" נמצא עמנו כבר שבוע ימים. עזרתו רבה. עם זאת נהנים החברה מההווי וההומור שהביאו עמם.
במשק
השבוע זו הפעם הראשונה שהגשמים גרמו להתרעות בעבודה. יום שני השבוע היה יום גשום. כל היום טפטף. הגשם והבוץ בשטחים גרמו לאי יציאה לעבודה של מרבית החברה.
גן ירק: בגלל התקלות הנ"ל וקלקול המק, התקיים השבוע רק קטיף אחד. במשתלה ממשיכים ב"ציפ ציפ" וכמובן עבודות שגרתיות כמו רסוס והשקאה.
מוסך-מסגריה: סככה ללול בפלטו, נסיון לתקן את המק, עבודות ברזל ליסודות הלול. אלו הן מעט מהעבודות שעסקו בהן השבוע. בשבוע הבא מתכוננים לעלות לפלטו לסדור רשת המים.
הכשרת קרקע: אל צוות מפעילי הדי-8 הצטרפו 20 פועלים דרוזים וכן הדי-4. עובדית בסקול גלים ומזחלות.
בעלי חיים: כל ההכנות בלול לקליטת 600 עופות הסתימו, הפרגיות יובאו מדורות.
ברפת נולדה במז"ט עגלה ל"ארזה". שמה נקרא "לשחיטה". העגלים הקטנים נגמלו מחלב. בארוחת ערב יועלו על הצלחות 20 אוזים שנשלחו למטבח. החלו להדגיר באינקובטור.
ריב קשה התנהל אתמול בין הרצל (לשחוט את התיש) לבין עובדות המטבח וצורי (נגד השחיטה). לבסוף נמצאה פשרה, והתיש מסתובב במשק.
צרור ידיעות לכל המעונין:
אטקה חזר מקורס משאבות דיזל.
אמוץ יצא לחודש לימודים.
דיויד נותח בהצלחה ועומד לחזור למשק.
הבונו למסיבת פורים בעוד שלשה שבועות.
תרבות
ההכנות למסיבת פורים החלו. התוכניות עוברות עתה ליבון סופי בועדה ועומדות לצאת לשלב בצוע.
במסגרת "תרבות יבוא" תתקיים הערב הופעת אמן מפוחיות פה ש. גוגול. בקרוב יופיע אמן הכסילופון ישראל נישרי.
ביזמת ועדת התרבות ובעזרת משרד החינוך יפתח חוג לחקר המקרא. החוג יפעל אחת לשבועים בעזרת מרצים מהחוץ.
באסיפה
דני אסנהים ורות טובי נבחרו לסדרני עבודה.
חלוקת דירות בנקודה החדשה תעשה לפי ותק ונקוד.
נדחה ערעור בקשר להחלטת אסיפה בענין מילי ש.
עמוס מסר סקירה על הנעשה בגרעין "ערבה" וכן בקשר לפעילות אפשרית בבתי ספר חקלאיים.
תקציב להשקעות צרכניות (בפלטו) אושר לפי פרוט שהוגש לאסיפה.
הצעתו של דוצי בקשר לנוהג בהגשת ערעורים נדחתה ברוב קולות.
דפיק
עם בוא מחנה עבודה התעוררה בעית השפות.
בקפן עבד בימים הראשונים בקטיף העקר עם בנות "הבונים". לפתע רואה ידידנו בקפן שאחת הבנות מותירה חצילים רבים על השיח. מיד חש אליה וניסה להסביר לה באידיש, אנגלית, בעברית עילגת, והבת מסתכלת עליו בתמיהה. לאחר מאבק קשה נדמה לבקפן שהיא תפסה משהו, היא פונה אליו בעברית טהורה:" אז תגיד בקצור-מה אתה רוצה!!!"...
שמעתם מה קרה? זיזי נסע לרנה, ורנה נסעה הנה.
כרמלה: נכון, ראיתי אותה בטרמואויל...
כל החברה צוחקים.
כרמלה: חשבתי שמדברים על קיקי, אבל זה לא מתאים ל"אפיק".
צופיה נסעה לחופשה להורים.
לפני שאביה הולך לקנות כרטיסים לסרט הוא אומר לה:
"צופיה, הסרט שמונים יום סביב העולם הוא ארוך. תנוחי קצת לפניו.
צופיה: אבא, כמה גלגלים...
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 119
ג' אדר ב' תשי"ט 13/3/59
שבת שלום
ושוב מזג האויר. אין חכמות בעולמו של הבורא. או-או. או כפור או חמסין. ובאם החום ימשך, אז ללא ספק תפתח עוד השבוע עונת הרחצה בסדייר. החום, המביא בעקבותיו הבשלה מוגברת של הירקות, יצמיד את החברה לטורי העתונות , שם מזדקרת עין גדי במחירי הירקות למעלה מראש כל יתר המשוקים. השבוע הופתענו לציון מיוחד בעתונות על מחיר נפרד של הירקות שלנו מיתר המחירים.
על כך אמר אחד מחכמי המשק: אם כבר חם אז לפחות שישתלם!
בחברה
ב-17/5/59 תערכנה הבחירות להסתדרות העובדים לועידה החקלאית, לועידת הפועלות, לועידת פועלי הבנין, הסתדרות הפקידים ומועצות הפועלים. חבר, אשר אין לו פנקס חבר, לא יוכל להשתתף בבחירות. כל חבר שעדיין אין לו פנקס יפנה בהקדם ליצחק.
כמו כן תבחר ועדת בחירות, אשר תפקח על ההצבעה ביום הבחירות. יש לקוות שנזכה גם למספר הרצאות הסברה...
השבת תבחר ועדת שפורים, שתטפל בכל הציוד שיש להכניס בדירות ומחוצה להן, לפני העליה לנקודה. למעשה נשארו ימים מועטים לפעולת הועדה, אם נקח בחשבון שברצוננו לעלות לקראת חג הפסח. הועדה תצטרך להחליט על מה ואיך להוציא את התקציב, שאושר באסיפה, והחלטותיה חיבות להתבצע תוך חודש ימים. בהתחשב עם השפוצים הרבים שיש לעשות, אנו מקוים שכשנעלה לנקודה כבר תהינה רב העבודות מבוצעות או לפחות בשלבי סיום.
העולם בעוד 100 שנה
החלו ההכנות למסיבת פורים, ומכינים תבנית לפי נושא מרכזי: העולם המזדקן... "העולם בעוד 100 שנה". הועדה הכינה נושאים לבצוע יחידים וקבוצות. הנושאים סודיים, וכל המעונין יכול להתיעץ עם הועדה המכינה. מובטחים בין 10 ל-15 פרסים לתחפושות המוצלחות ביותר.
ועדת מינויים
באסיפה השבת תועלה לבחירה ההצעה לועדת שיפורים, שתמנה 3 חברים.
ככל שנה, תערכנה בחירות כלליות למוסדות המשק בחודש מאי. הועדה תחל בימים הקרובים לטפל ברשימת המועמדים. סטטיסטיקה קצרה מראה שבמשק פועלות תשע (9) ועדות המופעלותע"י 41 ממלאי תפקידים צבוריים. חוץ מועדות זמניות, הנבחרות לצרכי תפקיד מסוים שלאחר בצועו הן מתחסלות (חג העליה, שפורים, בחירות וכו').
כל חבר שיש לו הצעות לחברי ועדות ולממלאי תפקידים, מתבקש למסור את הצעתו בכתב לועדת המינויים עד ה-5 באפריל.
נא להזכר מהם הועדות והתפקידים המבקשים ממלאי מקום:
מזכירות (7 חברים, כולל מזכיר פנים, גזבר, מרכז משק ומרכז קניות).
ו. משק (5) ו. חברה (5) ו. תרבות (5).....ו. הלבשה (3) ו. עבודה (5) ו. מנויים (3) ו.חנוך (5) ו. בריאות (3)
מה הפלא שהטלפוניסטים בקו עין גדי-ירושלים משמינים מרב צחוק, אם השבוע נשלח מברק מצופיה ללישי:
שותים קקאו- אין תה!
במשק
אתמול בקר במשק פרופ' יופה מארה"ב (מרצה בטכניון) בענין שטיפת שטחים ועבוד הקרקע. הפרופ' הציע לגבי שטחים מלוחים לפתוח תעלות בעומק של 25 ס"מ וברווחים של 4 מ' בשפוע קל, שיאפשר נקוז המים שאינם נספגים. בשטחים אחרים הוא מציע לזרוע אספסת, בכדי לאתר כתמי מלח ולשטוף אותם באופן אינדיבידואלי. בהתיעצות לגבי השטחים בעריג'ה אמר הפרופ' שבפלורידה ראה שטחים גרועים עוד יותר, ושהניבו יבול טוב. על מגרעות הקרקע נתן להתגבר ע"י השקאות תכופות ובכמויות דשן גדולות. בפלורידה מפזרים 800 ק"ג דשן בקרוב על דונם, והוא מציעלעשות כך גם בעריג'ה.
מכת היעלים גורמת לנונזקים רציניים ביותר. בליית ברירה נתחיל בקרוב בפעולת השמדה (!) של יעלים. שום אמצעי לא הועיל להרחיקם מהשדות, ואין באפשרותנו לעמוד בפני נזקים נוספים. חלקה גדולה מהתירס נאכלה, ומטע הורדים נפגע בצורה רצינית.
בקר: משרד החקלאות הגיש לנו הצעה לקנות עדר של 50 פרות מרודזיה. הפרות הן מגזע "אפריקנדר", גזע כבד בשר הרגיל לתנאי חום. העדר יואבס כמו העגלים- ללא מרעה. הענין נמצא עדין בברור.
תמרים: החלה הפריה סדירה של העצים. בשל הקור ששרר לאחרונה הוגבלה ההתפתחות, והצמוח היה חלש.
ורדים: הסתימה העברת שתילי הורדים מהמשתלה למטע החדש. במשתלה החדשה דישנו כהכנה להרכבה. עם עלית החום גדלה כמות הפרחים בשטח שלא נפגע ע"י היעלים.
הכשרת קרקע: הדי-8 מכשיר את השטחים בפלטו הנמוך (אחרי העגבניות). עד כה הוכשרו כ-15 דונם.
בנקודה החדשה
נמשכת צביעת חדר האוכל. ההתחיבות היא לסימו תוך חודש, כולל הקיטור. במחסן הבגדים מרכיבים את הגג ומטיחים. תוך שבועיים יגמר הריצוף בקירות המטבח, בביתן הסניטרי ורצפת מחסן הבגדים.
עמודי החשמל של הרשת הכללית כבר מזדקרים אלעל, בפקוחו של רב-חשמלאי דוצי.
החפירות להקמת יסודות לסככות הרפת והלול מתקדמות. כמו כן התחילו בהתקנת היסודות לצריפים, שנצטרך להעלות לנקודה. יתכן ובאמצע השבוע הקרוב ניצוק את קירות הבריכה, ואז יובטחו לכל החרדים מים בשפע.
ברשת המים חל עכוב בגלל החלדת הצנורות. העברת קרקע לכסוי שכבה עליונה בפלטו היתה צריכה להתחיל כבר השבוע, לפי הסכם שנחתם ע"י המשק עם מבצע מסוים. יש לשער שבשבוע הקרוב יבוצע הדבר.
סכומי הירקות בשבוע האחרון
עגבניות נשלחו 485 ת"ש שהם 7290 ק"ג
חצילים " 143 ת"כ שהם 2245 "
קשואים " 71 ת"ש שהם 1136 "
אספקה למטבח עד היום
חצילים 30 ת"כ שהם 471 ק"ג
עגבניות 163 ת"ש שהם 2445 ק"ג
על המלפפונים מאיר ותר לצופיה...
איזה נושא נבחר לתחפושת פורים?
עין גדי בעוד 100 שנה.
קרקעי: מצוין. לא נצטרך להכין כלום.
דפיק
מה שבטוח- בטוח
צלל ודוביק נפגשים במונית בדרך מתל אביב לברא שבע. ביציאה מתל אביב צועק אחד הנוסעים למישהו דרך החלון: "אני נוסע לעין גדי. אחזור מחר". במשק התברר שזה הסוחר לשתילי העגבניות.
צלל לסוחר: אתה נוסע לעין גדי?
דוביק לצלל: מה, גם אתה נוסע לעין גדי?
הסוחר לדוביק: מה, אתה גם כן נוסע לעין גדי?
דוביק לצלל: איך אתה יורד לשם?
צלל: בטרמפ. (לסוחר) ואיך אתה יורד?
הסוחר לא רוצה לענות.
דוביק: אני חושב שגם אני ארד בטרמפ. (לסוחר) ואיך אתה יורד?
הסוחר מושך בכתפיים ולא מספר.
דוביק לצלל: ואיך אתה עולה חזרה מחר?
צלל: אחפש טרמפים...
בבאר שבע הסוחר מזנק מהמונית ומתחמק בריצה בכיוון משוער- למוריס.
הסוחר לחברה במוריס: יש עוד שניים שבאים אחרי ורוצים לרדת לעין גדי. אני מקוה שהמקום שלי מובטח...
צ'יזבט השבוע:
החברה יצאו לטיול קצר. הגיעו למין כפר גדול. במפה כתוב: "חברון". החליטו לחזור, אבל עוד 30 ק"מ ברגל זה לא ענין. נכנסו לאוטובוס הראשון ויאללה למשק.
מי שלא מאמין יראה בחצר את האוטו(בוס). כן, זה עם הפסים הלבנים והצבע הירוק.
דו-טשטושת
גירסת שמואליק:
בניס רוצה לטשטש את הסוחר לשתילי העגבניות ומטשטש את עצמו.
שמואליק: מה לשחוט, עגל או אווזים?
בניס: שחט עגל על כל חמש פרות ותגיד להרצל שיעזור לך לספור.
גירסת בניס:
שמואליק: מה לשחוט, אווזים או עגל?
בניס: תגש להרצל ותעזור לו לספור. על כל חמש אווזות אווז אחד.
שמואליק להרצל: בניס אמר לשחוט על כל חמש פרות עגל אחד.
מזל שהרצל היה שם, כי אחרת היה "הולך" כל העדר (במשק 40 עגלים ו-4 פרות).
פרסטמן הולך עם תיר לסדייר. התיר שואל משהו באנגלית.
פרסטמן: "איווה".
הקצב בא למוריס לבקש מלישי כסף.
לישי: אין לי.
הקצב: מה קרה שאין לכם כסף?
בנקיר: מה אתה חושב, שאנו חיים על חשבון הסוכנות?
האסיפה האחרונה נפתחה באחור רב. הסעיף היה: דו"ח הגזבר, אך הגזבר פרח ואיננו, ולא נמצא. לאחר חפושים ממושכים כמטע והלכו להכין את הדי-8, כי הוחלט שהגזבר שקע בחובות.
מסעיפי הדו"ח:
צמיגים לדי-8, מלונים- 5 ל"י (אוי גוטרמן).
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 120
י' אדר ב' תשי"ט 20/3/59
כפי שנתן היה לשער, גרם החום למאמץ מוגבר של גיוסים בכדי להדביק את קצב הבשלת הפרי. כמויות הירקות עלו לאין שעור, ואמצעי ההובלה שלנו מתקשים להדביק את הדרישות. כל יום חם נוסף מתקבל בצער, מאחר ו"העונה הטובה" עדיין לא התחילה, וכולנו מבקשים מהעגבניות להמתין בסבלנות עד פסח.
בעקר בימים אלה בולטת בעית הידיים העובדות במשק. אף בעזרה המכסימלית הראויה לציון של השישית מחולדה אין באפשרותנו לספק את דרישות הענפים השונים, והחברים מרותקים לגיוסים.
השבוע התקימה פגישה, לפי בקשת המשק, עם שר העבודה נמיר, ובה הועלתה הדרישה לשוב ולאשר את הסכום שהוקדש בתקציב השנה לסלילת הדרך מסדום אלינו. נמיר לא יכל היה להבטיח את מלוא הסכום לרגל קצוצי התקציב בשל גל העליה החדש, אולם הוא הבטיח שבכל הזדמנות שתתאפשר לו להפריש סכום כסף למטרת סלילת הכביש הוא יעלה את הסכום המוקצב. בכל אופן, בצוע הסלילה- מובטח. עד כה קים תקציב של כ-175000 ל"י, ובמקרה הגרוע של צמצום העליה חוגדל סכום זה.
ועדת השפורים בפעולה
תוך שבוע מיום בחירתה, נכנסה הועדה לפעולה אינטנסיבית. מסקנותיה הראשונות הן פרי שתי ישיבות וסיור על הפלטו.
כפי שנמסר לחברים, הסכום העומד לרשות השפורים והשפוצים הוא 1200 ל"י. לאחר שהוברר שסכום זה כולל גם את הציוד למטבח ולבית התינוקות, נשאר לרשות ועדת השפורים סכום של 8500 ל"י לבצוע תכניותיה בדירות החברים ובחדר האוכל. לפיכך הוחלט על הוצאת הסכום לפי החשוב הבא: לוילונות, קרניזים, מפות וכו' בחדר האוכל- 1000 ל"י, כ-1000 ל"י יוקדשו להשלמת מקלטי רדיו לחדרים. 3200 ל"י- לארונות, לפי חשוב של 100 [?]ליחידה. הארונות יהיו ללא דלתות, ובשלב הבא יסופקו וילונות לכסןי המדפים. יתר הסכום, המסתכם בערך ב-100 ל"י לדירה, יוקדש לציוד המקלחות (אצטבות וכו'), לפינת הבשול, וילונות לארונות ולחדרים ולהשלמת הנורמה של הציוד לרוקים הותיקים.
בינתיים מתקים דיון מה עדיף על מה. כפי הנראה ידחו בשלב ראשון את בצוע האצטבות במקלחות ובפינות הבשול, ובצוען יעשה כשתגיע קומבינת הנגרים.
הועדה קבעה שצבעי שולחנות הפורמיקה יהיו קרם וחום.
מתקבל הרושם שעד לתאריך המשוער לעליה קשה יהיה להשלים את תכנית השפורים, וישנת חבריםהדורשים לדחות את מועד העליה שוב, ובלבד שבעת הכניסה לדירות החדשות תהיה כל תכנית השפורים מושלמת.
שלשום נוצב במרכז החצר מבנה משונה, העשוי משלושה צנורות השקאה. התנורות מזדקרים אל על וקשורים בקצותיהם. מסתבר שההכנות למסיבת הפורים בעיצומן.
בנקודה החדשה
ב-5 באפריל בשעה 17:00, לפי המשוער, תגמר כל הבניה על הפלטו (!). כל הבניה- חוץ מהמרפאה, אשר רק בשבוע הקרוב יוחל בבניתה. התקנת רשת החשמל מתעכבת בשל החוסר החמור בידים עובדות. החשמלאים מגויסים לעבודות העונתיות הדחופות (איך, איך, איך).
בינתים קים תאריך משוער לעליה, תאריך הנע בין ה-15 ל-20 באפריל. צריף 7 יפונה ב-10 באפריל ויועבר לפלטו. יתר הצריפים יועברו רק אחרי העליה. דירי צריף 7 ישוכנו זמנית בחדרי החברים.
לאחר שהסתימה יציקת קירות הבריכה השבוע, נדרשת סבלנות מועטה בלבד עד אשר אפשר יהיה לפתוח בתחרויות השחיה האיזוריות שלנו.
בעבודה קדחתנית נערמו על משטח הנקודה החדשה ערמות חול, שנועד לצפוי השטח, גדי לאפשר גדול הנוי בנקודה. הועלו על הפלטו למעלה מ-1000 מ"ק אדמה.
השבוע בוצעה גנבה בפלטו. קרוב לודאי שהיא בוצעה ע"י בדואים, אשר באו לבדוק מה מתרחש באיזור. אף שיטת הגיבה דומה ל"עבודת" הבדואים. המזרון של אוסקר הורק מתוכנו, ולתוך בד המזרון הןכנסו מצרכי מזון של הפועלים, כלי אוכל שונים, מנורה, שק מלט שתוכנו הורק, כלי רחצה (בשביל מה?) ואת הניויליר- מכשיר המדידה היקר. מצטערים אנו על אותו בדואי שטעם משק גפרת אמון בחשבו אותו לסוכר... הגניבה נאמדת בסכום העולה על אלף ל"י.
בחברה
מועד החתונות נקבע סופית לל"ג בעומר.
עודד חזר למשק והביא עמו את מירה. כל שליחינו בתנועה נקראים ללכת בעקבותיו.
באסיפה
הוחלט לקבוע את עדיפות הכניסה לשכון בפלטו בהתאם לותק במשק. כמו כן הוחלט שותק הזוגות יקבי ע"י הותיק בין בני הזוג.
תקון השמטה:
ב"אפיק" הקודם השמטה מרשימת הועדות העומדות להתחלף ועדת הקשר. מכאן, שבמשק פועלות 10 ועדות.
סטטיסטיקה ירוקה
עגבניות:
מתחילת העונה 2703 ת"ש – 42,437 טון
מתוך זה השבוע 1228 ת"ש – 19,280 טון
חצילים:
מתחילת העונה 5657 ת"כ – 88,815 טון
מתוך זה השבוע 336 ת"כ - 5,275 טון
קשואים:
מתחילת העונה 365 ת"ש – 4,380 טון
מתוך זה השבוע 254 ת"ש – 3.048 טון.
ס"ה ירקות מתחילת העונה - 135,632 טון
ס"ה ירקות השבוע - 3.048 טון
בשנה שעברה התחילה עונת החצילים 3 שבועות יותר מאוחר, ונשלחו עד התאריך המקביל להיום 43,5 טון.
עונת העגבניות התחילה בעונה שעברה בדיוק באותו יום 26/1, ועד ה-20/3 נשלחו בערך כפליים מאשר השנה. 5712 ת"ש לעומת 2703 ת"ש השנה.
בתחית עונת הקשואים היה הבדל ביום אחד בלבד, 22/2 בשנה שעברה ו-21/2 השנה. לעומת זאת נשלחו בשנה שעברה עד 20/3 119 ת"ש בלבד, או 1,380 טון, לעומת 4,380 השנה, כלומר הבדל של 3 טון.
מוטי, כמה פרי היה לכם מגן הירק שלכם?
מוטי: לא הרבה, רק 2,750 ל"י.
דפיק
כתבנו המשוטט ערך משאל בזק בין החברים על דעתם והשערותיהם בקשר למבנה המשונה הבנוי על הדשא והמורכב משלשה צנורות המזדקרים לגבה. ואלה התשובות:
סתם כיווץ מח.
סתם למתוח.
פרסומת זולה לפורים.
זה דגם של האטומיום.
זה הגלעד של עין גדי בעוד 100 שנה- זכר לשלטון שחלף.
פה יתלו את המן.
זה הקביים שבעוד 100 שנה יצטרכו להחזיק את העולם.
פטנט מגאנה.
בעין בוקק עולה לאוטובוס גוגול. הוא מתישב ומוציא סיגריה (פילטר) משובחת. הנרקומנים שלנו הרגישו שהיא תהיה טובה גם בשבילם.
לישי: יש למישהו סיגריה בשבילי?
בנקיר: גמבשבילי!
אסנהיים הטוב רץ מהספסל האחורי והושיט להם "דפנה"...
גוגול: נו באמת, אם אתה רוצה סיגריה אתה לא מוכרח לצעוק. אני לא יכול לחלק את הקופסא לכולם...
צ'יזבאט השבוע
בשבט הבדואי של השייך מוחמד אבו לימא פורסם המכרז המבטיח את בתו בת ה-12 של אחיו של אבו לימא, למי שיביא ךוך שלושה ימים את הגנרטור של הפלטו. כמו כן מתקבלות הצעות להקמת מאהל חדש ומפולס. רק שלא יהיה הפוך, כמו שרואים באינסטרומנט של היהוד.
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 121
י"ז אדר ב' תשי"ט 27/3/59
מסיבת פורים, שנערכה השבוע, העלתה מעט את המתח החברתי והתרבותי, אך עוד לפני תום המסיבה התפזרה החגיגיות. העיפות של הימים האחרונים, בגלל עומס העבודה, נתנה אותותיה.
התחפושות היו בדרך כלל רחוקות מן הנושא המרכזי, אך אם "העולם בעוד 100 שנה יהיה כפי שבטאו זאת ה"מוצגים", אז הוקל לנו בהרבה. רק שלא יצפו אותנו כל כך הרבה הונגרים. במיוחד ראוי לשבח המבנה הכללי, שדמה לבסיס טילים משוכלל.
ביום שלישי הקרוב נחוג בצנעה את חתונתם של עודד ומירה. תהא זו מסיבה פנימית, לפי בקשתם.
בחברה
ועדת שפורים
התקימה ישיבה של ועדת שפורים עם אדריכל שיגיש תכנית לבצוע הארונות בחדרים. לאחר שיוגשו השרטוטים יוצא מכרז לבצוע העבודה.
ועדת חברה
בישיבה האחרונה של ועדת חברה שובצו החברים לחדרים בנקודה החדשה. יש לצין שלא היה צורך בשום הגרלה לשם בצוע הבקשות השונות. מאחר וקביעת הדירות נקבעה לפי ותק, יוצר מצב שבהכרח יהיו שני גושי מגורים, של "שדמות" ושל "רעות". בין חברי "רעות" תערך הגרלה לדירות בבנינים בני קומה אחת, או שתהיה הסכמה בחלוקת הדירות ובבחירת השכנים. בצריפים ישוכנו בודדים בלבד, כי ישנה אפשרות שכלם (חוץ מאלה הרוצים בצריפים) יוכלו להכנס לבנינים.
לכל השואלים: ועדת מנויים תתכנס רק בשבוע הבא.
עד עתה ירדו באזורנו 33 מ"מ גשם.
תרבות
נהננו מהרצאה, שנערכה השבוע, על אפריקה ותושביה. אין זאת, כי פילוסופיה או נתוחים מדעיים אינם עבורנו. אחרי יום עבודה של 12 שעות ניתן היה להאזין בהנאה לסקירה הסיפורית בלוית פנס-קסם.
אמש חזינו בהופעתה של להקת הנח"ל לרגלי מצדה.
לאחר מסיבת פורים נתחיל בקרוב בהכנות לליל הסדר ולמסיבצ חג העליה לנקודה החדשה. משום מה מתקבל הרושם שההכנות לחג העליה שותקו. חברי הועדה מצווים להתעורר ולחדש פעילותם. חג העליה לא יוכל לעבור ללא שימת לב מיוחדת.
החוג לתנ"ך עומד להפתח תוך הימים הקרובים.
שונדה: לך תביא לי צנור"3.
ברה: אין. קח שניים של "11/2..
במשק
מטע:
העבודה בתמרים ובגן ירק נמשכת.
רפת:
בחודש האחרון היו 3 המלטות- עגל ושתי עגלות.
מוסך:
הפרגוסון הועלה למעלה לשם תקון מערכת החשמל שלו.
הכשרת קרקע:
במורדות הנג'אר, בגובה המקביל כמעט לעין גדי, מכשירים עתה טרסות חדשות. הדי-8 הכשיר כבר כ-15 דונם.
שק"ם:
לאחר שבוע של פעילות יש סכוי להצלחת הקיוסק הניד. ע"י תוספת וגוון של מצרכים יעלה הפדיון יותר.
פוריקיר
עתון צהוב
בשל עכוב צפוי מראש, לא הופיע במועדו המשוער העתון הצהוב של האיש הצהוב, המופיע "אחת למתי שלא מתחשק לאף אחד,. אולי הוא עוד יופיע הערב, אולי...
בלבולת
מאיר שלח מכתב חגרימי, אך בטעות כתב את הכתובת של הוריו שלו (של מאיר). המכתב הגיע בכל אופן לתעודתו. השבוע נמצא בתיבת המכתבים ("דאר יוצא ") מכתב מבויל חסר שם וכתובת בכלל, לא ידעו למי להחזיר והחליטו לפתחו. היה זה כמובן מכתבו השני של מאיר לגרימי. בין היתר היה כתוב בו, שטעות כמו שהיתה במכתב הראשון עלולה בטעות לקרות עוד פעם.
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 122
כ"ד אדר ב' תשי"ט 3/4/59
מירה ועודד
שפע ברכות ואושר מהחברים
במעלה ה"סדייר" נשפו ויגעו האורחים, ביניהם ישישים, כדי לקים מצות החופה לרגלי המפל הגדול. ברוח חג ובמצב רוח מרומם עברה חתונת עודד ומירה, וברכת המשק מלוה אותם.
"יחף, בלי חולצה או גופיה, ככה אני מבין . זה הקיץ "בכייף". קשה לשבת בעין גדי ולא לאהוב את הקיץ... רק מדליקים את התנור בשמים, וכבר מופשלים הבגדים ומתחילה התחרות על התואר: "השוורצע בין איך". הגופות מאדימים ומשחירים, ובמחסן בודאי מכינים את כובעי הסומבררו. "קיץ בכייף".
שערוריה בבית התינוקות. באמצע ההנקה, באמצע האכילה, באמצע הרחצה, זורקים את התינוקות ורצים לחדר הקשר. סוף סוף טלפון. כולם עצבניים. הטלפון התחיל לצלצל.
כן, למי שעדיים לא יודע: השבוע הותקן במשק טלפון. טלפון אמיתי. מי שרק רוצה יכול להרים את השפופרת ולצפצף... רק צריך להעבירו בהקדם מהשכנות הבלתי אפשרית של בית התינוקות.
בחברה ובמשק
1 באפריל עבר בשקט. רק בודדים העלו חיוך או שקר מסכן. איך, איך, איך היה הומור ואיננו!
עם בוא הקיץ הגיעו גם מזמזמיו. היתושים והמעופפים למיניהם רוחשים בשדה, בחצר ובחדרים. עוד לפני התגברותם צריך להתחיל בפעותה אנטי-מלרית.
המזכירות תצטרך להביא לאסיפה הקרובה הצעה בקשר לשיחות הטלפוניות, בהתחשב עם העובדה שהחברים לא חויבו עבור שליחת מברקים.
אחד ממשמרות: פה אפילו יותר חם מאשר אצלנו.
מרוץ התבור:
אלי, מאיר, שלוקי ורחמן ישתתפו השבת במרוץ התבור. לאחר שבשנה שעברה זכתה הקבוצה במקום הראשון ובגביע, אנו מאחלים לרצים לחזור ולזכות בו שוב.
מיכאל גבאי קבל מכתב:
לכ' גבאי בית הכנסת הקבוצתי
עין גדי ד.צ. 140
במסיבת החתונה, שהיתה צמודה לארוחת הערב, היתה תופעה מוזרה של חוסר הכונה. גם אם נערך הכל בחפזון, אין כל הצדקה שלא יקבע אחד מהחברים כ"מנחה", ושידע מתי יש להפסיק את ה"הומור" של החברה, מתי למזוג כוסות ומתי לאכול. אורחים הבאים מן החוץ ושאינם מכירים את "שגעונותינו" לא הבינו- למרות מצב הרוח המרומם- מדוע עליהם לחכות כשעה תמימה עד שאחד מן הזמרים יזכר ש"עוד לא אכלנן". ממילא מחצית מהנוכחים כבר היו שבעים אותה שעה.
מספוא:
בין טורי התמרים נשתלו 2 דונם של סלק. בשבוע הבא יוצאו סלקים מהשתילה הקודמת. משקלם הממוצע הוא 20 ק"ג (על אחריות משה את דיויד).
נזרעו 20 דונם עשב סודאני. הנביטה מלאה בכל השטחים.
3 עגלות של חציר אספסת (4 טון) הוצאו מהשדה.
דיויד: תכתוב שיש לי ספוק בעבודה.
תמרים:
נשתלו כמה חוטרים במשתלה נסיונית.
בקרוב יתחילו בכבוש הדרך למעין זילברשטיין, ותוך שבועיים יגשו לעבודת תפיסת המים.
לאחר שנתפסה שירת מבריחים בשבוע שעבר, חשבנו שבאה גאולה לעובדי הכרם, המספוא ואולי עוד כמה ענפים, בזכות החמורים. אבל יש מי שחשב אחרת. השלל נלקח לגוש, ועמו נלקחו גם החמורים. יהיו עוד כמה חמורים בבאר שבע...
לאחר דחיות רבות, ולאחר יאוש, יתקים השבת יום עיון לבעיות הפריון בעבודה.
הגיעה בדאר בקשה לתרום לבית תינוקות מסוים.
המזכירות החליטה לתרום שנת עבודה של צ'רלי.
למד לקלוע
ספר למוד לקליעה במטרה בהוצאת אגודת הצידים ובהדרכת סא"ל א.א.
לעודד ומירה
אתם הצעירים מזימה כאן זממתם
אותנו, זקנים, העמיד במבחן.
ולכן, רק לכן התכנית הנועזת
להעמיד החופה בפסגת המעין.
סופר לי בסתר, עוד חודש לפני כן,
עוד לפני שעודד ומירה הם זוג,
ישבה מזכירות עין גדי בלילה
וגמרה לעצמה להסב תענוג.
לראות מטפסות אמא וסבתא,
ודוד ודודה גם בהם התנקם.
בגלל הצרות שגרמו לכם אלה
כשרצו "ילד טוב" לעשות מכם.
שרדפו אחריכם ברחוב עם בננה
והכריחו ללמד חשבון ועברית.
וכאשר התאויתם ללכת לנח"ל
אמרו לכם: "ותכלית!!!"
אל תשויצו כל כך, אמנם כאן עין גדי
אך היו כמותה- בימים משכבר,
וקראו אז להן גם תל חי, גם מלבס,
ואפילו באר טוביה היתה ישוב ספר.
אתם צעירים מזימה כאן זממתם
אותנו, זקנים, העמיד במבחן,
לנו כבר אין סכנה, כי הוכחנו,
לכלנו בנים, נכדים, והם כאן.
אך לכם מאמץ כה קשה, לא עלינו,
עלול עוד חלילה מאד להזיק.
מזל שהיום לא נחוג כמקדם,
בבקר בחוץ הסדין להציג...
אתם צעירים, מזימה כאן זממתם
לנו, זקנים, לגרום רק צרות:
ובמקום לפוצץ הכוסות של היין,
הרעשתם הרים והדים בצרורות.
אך גם זה לא חדש, התחרבנתם כאן שוב,
לכן המזכיר חזרכה עצוב:
בזמני, שם בגדוד, כשירו בחופה,
לא כמו היום, שום דבר מה קרה.
הכלה הפילה בחדשה השמיני,
כסימן לחתן שאינה עקרה.
בכם עוד אחשוד- בעלי מזימות
תעלולים עוד נכונו בלבכם עבורנו.
ובמקום שנישן במטה על כרים,
בודאי תשכיבונו באהלי סיירים.
אני במקומכם מסדר פה ערכתי,
אחרי המבחן- מגיע ה"אות"
ומחלק לכל איש, כנהוג בצבא
עיטור כסף, ארד כיאות:
לסבא וסבתא "אות כושר" מכסף.
"אות הכלה" למירה נשים.
"גבור ישראל" לעודד כמובן,
אך זה על תנאי לתשעה חדשים...
אתם הצעירים החלטתם אותנו הזקנים
גם זו הפעם לסדר:
לא יכולתי זאת לדעת אמש,
עד אשר השכמתי קום
ןאז נגלה שכל קהל האורחים
משום מה ממהר.
בטוחני, שמן קיק בחשתם לנו בבירה,
שנזכור !
אך אנוכי לכם חיב לא אשאר
ועוד מספר דורות עין גדי
יזכרו אותי יפה:
בטרם שחר התגנבתי למטבח
וטון של סודה עבורכם הוספתי לקפה...
אלכס אלירז
דו"ח גן ירק
עגבניות:
בשבועיים האחרונים הוכפלה כמות העגבניות ששוקנו העונה, ואף למעלה מזה. נשלחו 2999 ת"ש לעומת 2703 ת"ש עד לפני שבועיים.
בעברית: 47,084 טון לעומת 42,437 טון.
מתחילת העונה 89,521 טון. אוי, המחירים.....
חצילים:
בשבועיים האחרונים נשלחו 569 ת"כ חצילים- 8,033 טון.
מתחילת העונה נשלחו 6226 ת"כ 97,748 טון
קשואים:
גם ענף צעיר ומבטיח זה הכפיל בשבועיים האחרונים את הכמות העונה:
388 ת"ש שהם 4,656 טון, לעומת 365 ת"ש שהם 4,380 עד לפני שבועיים.
מתחילת העונה שווקו,איפה, 753 ת"ש, שהם 9,036 טון.
מאחר שאנו עומדים כבר לפני התחלת השווק של מלפפוני אביב, נזכיר רק זאת, שעד עתה שווקנו לשוק, כולל 31 טון מלפפוני סתיו, 227 טון ירקות.
שרגא בא מקורס מרכזי משק מצויד בידיעות יסודיות. הוא מחלק בסרגל חשוב 94 ל-3 ומקבל 7!
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 123
ב' בניסן תשי"ט 10/4/59
שבת שלום!
בנקודה החדשה
עבודת בנין המרפאה עוכבה בשל המחיר המופרז ש"סולל בונה" דורשים מאתנו. הסכום עולה בכמה אלפים על המכסימום המשוער, היות והם רואים את העבודה כבודדת, ולא כחלק מהבניה הכללית. הוחלט במזכירות לבנות מרפאה בכוחות עצמנו!
לשני צריפים יצקו יסודות, וביום א' יועבר צריף 5 לפלטו (ולא צריף 7 כפי שתוכנן).
יצקו את היסוד לגנרטור הישן, העובר עכשיו תקון ושפוץ. הגנרטור יעבוד זמנית עד שיורכב הגנרטור החדש, ועד שהחשמלאים ישתלמו בהפעלתו.
בשבוע הבא מתחילים להקים את הסככה לרפת. אתמול יצקו את היסודות, הקירות והעמודים לדיר העגלים.
הסתימה צביעת הפעוטון. תוך שבוע תגמר התקנת קוי המים. היום כבר יש מים ברוב הבתים.
הגיעו סירי הקטור, וביום הראשון יסימו את סדור החשמל והרכבת האינסטלציה במטבח.
השבוע עלו נציגי ועדת השפורים (בעלי הטעם הטוב) וקנו את הוילונות לחדר האוכל. צבעם: אורנג', קקאו, לימון. אם נקח בחשבון שצבע הקיר הוא ירוק, ומבעד לחלונות משתקף תכלת, הרי חסרים רק צבעים מועטים ביותר שעדיין לא נוצלו...
יתכן וכבר ביום ראשון יעברו כמה חברים לגור בדירות החדשות.
בשלט שצויר להדרכת מטילים כתוב כידוע: ברוך בואך לעין-גדי-אין כניסה למשק!
על כך אמר לויט: בא אלי לחדר, אבל אל תכנס!
כרגיל, כל בקר מחפשים רכב לפלטו.
קרקשון, בא מהר, יש טרקטור!!!
קרקשון: עוד לא גמרתי לאכול.
דבוישה: תקח הכל בפה ותבלע בדרך.
בחברה
החדש שעבר היה חדש שיא של הדי-8. 400 שעות עבודה בוצעו ע"י שתי משמרות ליום.
כל חבר הרוצה להחליף את תעודת הזהות שלו ועדין לא הצטלם, יפנה בהקדם לצורי.
לכל המעונין: מספר הטלפון שלנו הוא 191 ירושלים.
תרבות
ביום ראשון נפתח חוג לתנ"ך בהדרכתו של אורבך, מנהל ביה"ס הממלכתי בבאר שבע. לפי בחירת החברים יהיה הנושא הראשון של החוג "ירמיהו".
החלו חזרות המקהלה לקראת ליל הסדר.
החוג הדרמטי פועל בכל המרץ לקראת חג העליה על המחזה "ראש גשר", עבוד של "אדמה ללא צל".
מרוץ התבור:
תנאי האקלים והבוץ מנעו מהקבוצה שלנו להוכיח את כשרה. אין ספק שהתוצאות אינן משקפות את המאמץ, אך ספורט זה ספורט. או שהכדור הוא עגול, או שהבוץ הוא חלק...
הצעדה:
בשבוע הבא יוצאים הצועדים לסיור הכרה של כביש חיפה-ירושלים.
ועדת מינויים:
הושלמה עבודת הועדה, ונעשה השבוץ לועדות. עם קביעת המועמדים למילו התפקידים המרכזיים במשק תוגש ההצעה המוקדמת לחברים בשבוע הבא.
היום, בשעות הצהריים, הגיע לבקור במשק יו"ר הכנסת נחום ניר.
תסריטן של חברת "גבע" בקר במשק כהכנה להסרטת סרט קצר של 15 דקות על עין גדי.
היום התלבשנו על מור (לא בכוונה)...
אחת מבנות מחנה העבודה הוציאה שק חצילים מהשדה.
מור: כמה היו?
הבת: מה, צריך לספור אותם? היו בשק 37 חצילים!
מור לאחד מהמחנה: לך תביא את המפזז מהקונפיטר שע"י המגמלה.
איפה זה?
מור: שם.
שם? במד גשם?
מור: למה לא אמרת שאתה יודע איך קוראים לזה בעברית?
הלך וחפש בתוך הקונפיטר ובא ןהודיע שלא מצא את המפזזת.
שלוקי: לאן אנחנו עוברים?
מור: לפלטו.
שלוקי: בשום אופן לא!
מור: אבל אני רוצה להספיק לגור שם.
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 124
ט' בניסן תשי"ט 17/4/59
שבת שלום
אפיק מס' 124
העלעל הזה הוא האחרון לשנת ה"אפיק השלישית, האחרון לשלש שנות לווי חיי המשק ובעיותיו.
לעתים נדמה שה"אפיק" אינו ממלא את תפקידו. האינפורמציה לקויה מדי או זולה מדי או חסרה מדי. אום קחו את 124 האפיקים שיצאו עד עתה, ובלי עודף של סנטימנטים תוכלו לעקוב אחר כל המתרחש במשק תוך שלש השנים האחרונות למן יום העליה.
ה"אפיק" מכסה את ההוה החברתי והמשקי. מספק לחברים שאינם מתמצאים בבעיות הענפים השונים אינפורמציה פשוטה וקצרה על הנעשה בם. מאז היווסדו לא שנה ה"אפיק" את מתכונו היסודי. אין זה טעם לבקורת, אולם אין זה טעם להתפאר בו. בתור עלון אינפורמטיבי- משקי וחברתי מצד אחד, ומצד שני תשקיף הומוריסטי על חיי החברה במשק, ממשיך ה"אפיק" למלא את יעודו הראשוני, אך לא די בכך. מן הראוי הוא שהמתכון ישנה את צורתו ותכנו. לא די בהכנסה של צבע וגוון; יש גם הכרח בשנוי מהותי.
לאחר שלש שנים על הקרקע יש בעיות מרכזיות- משקיות וחברתיות- המעסיקות כל חבר וחבר. ובעיות אלה חיבות לבוא לכלל בטוי חפשי. לא כל חבר בא לאסיפה; לא כל חבר מסוגל לשאת בה נאום, ולא כל חבר מסוגל לעשות בה גלים. וכל עוד ישנן בעיות, ולכל גוף חי יש בעיות, הן חיבות למצוא את בטוין, כי אחרת אין טעם להתלבטויות ולטענות אישיות שאינן באות לידיעת החברה. לא מספיק לדעת על קיומה של בעיה מסוימת. גם הזולת צריך לדעת על קיומה. ויתכן ואף תהיה לו תשובה, ויתכן והרבה בעיות היו מתלבנות כשהיו באות לידיעת הצבור כולו. ולשם כך קים ה"אפיק". תקראו לזה "אפיק" או תקראו לזה "ערוגות" (לפי ההצעה המקורית), הן בסופו של דבר זה אותו הדבר.
ועתה, לא נותר אלא לנסות לקוות שהחברים ייענו. ומשמעותו של עניין מתבקשת מאליה. העורך לא חיב לרוץ אחרי החומר אלא לחפש מקום בעלון לשפע (...) החומר שיקבל.
ובשנה הרביעית ל"אפיק" הגיעה העת לשנות מן הנוהג ולהתפכח. נקוה ביחד שתהא זו שנה פוריה לבטאון המשק...!
באסיפה
אושרה עזרת הורים לברוך למשך חדשיים.
אושרה עזרת הורים ליצחק ק. למשך שנה. ועדת עבודה וועדת חברה יחליטו על מועד יציאתו.
נבחרה ועדת חינוך לשנה הקרובה. נבחרו:
דליה, יונקי, שרה בנ. אורי, יגאל ר. שרגא יצטרף לועדה לאחר שישוב מהקורס.
הוחלט לשנות את החלטת האסיפה הקודמת, ונקבע שיש להעדיף נשואים על רוקים בעלי אותו ותק.
ע"י הצעה לסדר היום אושרה פעם נוספת ההחלטה שהעדיפות בכניסה לדירות החדשות תעשה על פי הותק.
הועלתה הדרישה לדון מחדש ותקבוע אם הותק נחשב מיום הקבלה לחברות או מיום הכניסה למשק כאורחות ומועמדות.
ינתן לכל חבר לעלות לליל הסדר מהמשק, אם הוא מעוין בכך, בתנאי שחופשה זו לא תהיה ארוכה יותר מאשר מיום שלישי אחרי העבודה עד יום שישי. הגבלה זו התקבלה, היות ולחץ העבודה יהיה קשה, ואין הצדקה שהחברים שישארו במשק ישאו בנטל בעצמם.
האכסניה
אם קים איזה עתון המחפש נושא לכתבה על שערוריה חדשה, הרי האכסניה בעין גדי היתה יכולה לשמש נושא פיקנטי. ולא נתפלא אם נעמוד בפני בקורת והשמצות, שאינן חסרות בסוס.
השבוע הגיעו כמה קבוצות מטילים, שקבלו אשורים תמוהים והבטחה לשמירת מקומות לינה. כמו כן הגיעו בקשות רבות בכתב, שאף אחד לט טרח לענות עליהן, ונוצרו אי הבנות.
באורח רשמי האכסניה אינה בבעלות המשק, והמשק אינו אחראי עליה. הקהל רואה באכסניה חלק מהמשק, ובא בתביעות אלינו. ובמקרה שהוא נענה בשלילה, הרי הטענות מופנות אל המשק ויחסו השלילי. מאידך, לא עשה המשק כל פעולת הסברה כדי למנוע טענות והשמצות מיותרות. מן הראוי היה בתחילת העונה לפרסם הודעה בעיתונות המדגישה שהאכסניה סגורה. ועדין משתלם לפרסם מודעה זו, מאחר ואין סוף לבעיות בהן אנו נתקלים. המזכירות צריכה להחליט מיד על פעולה מתאימה בכדי לא לגרום נזק קשה למשק.
פה ושם, החברה עוד מטושטשים מהצעדה-
אם יש להם הומור, אבל הומור אמיתי, כזה כמו... אז בשבוע הבא" ובינתיים:
מי שבטעות ימצא גרב יחזיר אותה בטובו לפודי.
ומי שעוד לא יודע מהו שיא האהבה, ימשיך לקרוא:
ומהו שיא האהבה" ללכת 100 ק"מ בשביל לראות את גבי, ובסוף לא למצוא אותה...
במשק
נוי בפלטו:
קרוב ל-80 חוטרי תמרים הובאו בליל חמישי מעמק הירדן, ולמחרת נטעו בבורות שהוכנו למענם. הובאו כחמישה זנים שונים, וביניהם כ-10 תמרי זכר.
זו הפעם הראשונה שכתמי ירק מרובים כל כך נראים בשטח הנקודה.
סכומי הירקות:
עגבניות: עד עתה שווקו 6996 ת"ש שהן 109,8 טון
חצילים: " 7176 ת"כ " 110,5 "
קשואים: " 961 ת"ש " 11.1 "
בצל: " 632 " " 8,8 "
מלפפונים: " 116 " " 1.7 "
ס"ה 242 טון
תרבות
לאחר הרבה "כן" ו"לא" ו"כן" ו"לא" הגיע [ס] יזהר. השיחה נפתחה תוך קשיי הסתגלות נורמליים, עד שנכנסו לפורמה של שאלות בין החברה והמרצה. מובן שבסיבוב הראשון הקרח נשאר קפוא. המסקנה המידית של כולם היא: אדישות. ליכט נסה לשבור את האדישות ע"י השאלה: "אולי תנסה להסביר את האדישות של הנוער כפי שמשתקפת גם ב"ימי צקלג" (בינתיים אמר שקרא את "ימי צקלג"). יזהר נשאר אדיש., אך כשהוא חפש דוגמאות לאדישות נחלצים כמה חברה לעזרתו, ורק שכחו להזכיר לו כמה פעמים היתה תלויה מודעה על הרצאתו, וכמה פעמים הורדה במשך 5 החדשים האחרונים. ולאחר כל זאת בא יזהר ושואלף "אז מה אתם רוצים לדעת?"
ממילא סובב הגלגל, ויזהר דבר על מה שרצה לדבר ("אדישות"), כשהחברה מרותקים אליו בענין רב 3 שעות תמימות.
את הערב סכם בהצלחה גדעון:
"לשמוע אותך הרבה יותר טוב מאשר לקרוא את מה שכותבים עליך".
לפי דרישת המעונינים אנו מפרסמים קטעים מתוך האופרטה של בני משמרות, שהצטינו הן בעבודה והן במסיבת הסיום.
פזמון
אם כן אולי נברח הביתה...
אי אי עין גדי
אני רוצה לחזור הביתה
אי אי עין גדי
מול ים המלח אין דומה לך
אולה!
בחצילים צועק מר בקפן:
"דחילקום חברה, איזה טמפו?
נו, תתחילו לעבוד כאן
אני רואה, אתם שובקים פה!"
בעגבניות צועק מר בוטא;
אולי נוריד עליו נבוטה,
וכשחוזרים בשש בערב,
הצ'יז נשפך מתוך הגרב.
עומדת גרב בפינה
אוכלים את זה?
כן, עם גבינה...
פזמון:
אם כן אולי נחזור הביתה...
למרפאה מיד אז חשנו
את החובשת שם חפשנו
אמנם הפצע לא כאב לי,
אבל רציתי לראות את ללי...
הרי מואב קורצים מנגד
ומטילים באותו "אגד,.
נ. רץ אל המפזזת,
במגמלה היא שם קוזזת.
מחר עובדים שוב בבצל;
בוכים מזה?
בדרך כלל!
פזמון:
בכל זאת בא נברח הביתה...
נתבקשנו לפרסם ברבים (הודעות מסחריות בתשלום):
ראה , זה חדש! זה עתה הופיע!!!
לאחר ה"אפיק"- העלעל השבועי- וה"אפיקיר",- היוצא אחת למתי שלא מתחשק לאף אחד, היל לצאת עתון חדש במשק: עתון המכסה את חיי הלילה הסוערים; עתון המכיל בתוכו את חומו של תנור האופה ויוצר חיים חדשים מדי לילה; עתון הנבלע בקרב מעריציו והנלעס בפי הרכלנים כבצק בפי הברווזים. לא כתוב בו שום מלה, לא מושמץ בו שום אחד... אך טעמו – כקרש ביד היוצר, שביר ונוקשה, חורק ומשביע. ושמו בעין גדי: "אפיקתון", שיש בו גם מן המאפה וגם מן העתון. עורכו הנכבד הוא רב אופה צלל. עוזר לעורך: אופה בדימוס משה א.
כל מי שעוד לא טעם ולא עיין במוצר החדש יוכל להשיג עתון מהמהדורה הטריה ביותר אצל צלל. המחיר: שתי חתיכות צ'יפס. כל הקודם זוכה!
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 125
ט"ז בניסן תשי"ט 24/4/59
מוכי הלם וכאב עומדים אנו בפני האסון.
יהי זכרם של שלש הנערות והנער שמור בקרבנו ובקרב נערים ונערות הבאים ברצונם לתת לנו ידם בעבודה.
יהי זכרם ברוך.
הנה הולך אדם שלא ידע ענויים של עבדות
שלא נשחת ולא דוכא על ידי רעהו;
הוא יהיה האדם שלא ידע לדכא.
והיה הפסח לחג החירות; חג לפורקי העול ואוהבי החפש;
כי מחירותו של עם יעלה וישגה הדרור לעולם.
האיש הראוי לחירות ולחיים הוא זה הכובשם יום יום מחדש (ג.)
שבת שלום
נתעטף לנו "אפיק" של חג בשער של יגון.
לאחר מספר רב של מחנות עבודה, של נערים ונערות שבאו לעזרתנו בעיצומה של העונה, פקדנו אסון. נערי ביה"ס החקלאי בחדרה היו מן האחרונים בשלשלת הנערים שבהם נעזרנו העונה. ובשובם נפגעו, ונתקפחו חייהם של ארבעה.
אין בכוחה של מלה להביע את עוצם הזעזוע. לבנו עם המשפחות השכולות ועם הנערים הנפגעים, בתקוה שיחלימו וישובו למהלך חייהם התקין.
בהכרח ובמקביל אנו מעלים את זכר התאונה של אשתקד. בהבדל ימים מועט וכמעט באותו מקום ארע השבוע האסון, כתום שנה מאז התאונה.
במתח ובמאמץ, בתנאים קשים תוך סכון מתמיד בדרך-לא-דרך עושים נהגינו את עבודתם, ובוטחים אנו בעבודתם הנאמנה.
במשק
בהתקדש חג החירות הגיעו הורים ואורחים רבים לחוג עמנו את ליל הסדר. הפעם הסיבונו בחדר האוכל החדש, בנקודה החדשה, שזו הפעם הראשונה שהעלה אור חשמל. חדר האוכל קושט, ונוצרה אוירה מתאימה לחג; מה גם שרבים ראותו פעם ראשונה בכל הדרו.
עריכת הסדר היתה בידי עזרא ובהשתתפות ההורים, החברים, האורחים והילדים שהפיחו רוח רעננה במסובים בריקודיהם המיוחדים לחג.
לאחר ציפיה של שנה שוב הופיע היום גרעין "ערבה" לעבודה ולעזרה. אנו מקבלים אותם בברכה חמה ומקוים שהקשרים יוסיפו להתהדק.
השבוע הסתים חודש ראשון לפעילות ה"נידת"- המזנון בנחל דוד. דו"ח ראשון על העבודה נמסור בקרוב. עד כה עלה הפדיון על 1600 ל"י; השיא היומי הגיע ל-394 ל"י.
לאחר נסיעה מגוונת בבעיותיה הצליחו החברים, שעלו ל"סדר", להגיע לבתיהם ברגע שנפתחה הדלת לאליהו הנביא...
הגיעו הזימונים לקלט. הבנים עומדים להשתחרר ב-17 למאי, ובו ביום יהפכו לאזרחים. כרגע לא רצוי לדבר על מה שיהיה ב-18 למאי...
משה לא יצר את יצירותיו האמנותיות מחומר של אבנים ושחם, דוגמת המצרים, אלא בנה פירמידות של בני אדם, פסל אובליסקים אנושיים, נטל מקל רועים עלוב ויצר בו אומה.
(ה.ה.)
בחברה
ועדת שפורים
לאחר שהחברים יכנסו לדירותיהם, יעברו חברי הועדה ויראו מה יש להשלים בציוד בהתאם לנורמה. בינתיים נקנו אביזרים שונים שיותקנו בחדרים אחרי פסח (מדובר על מראות, קולבים, אצטבות).
העברת הצריפים
סולל בונה דחה את ההחלטה להעביר את צריף 5. לפיכך מיד לאחר הפסח יעבירו את צריף 7 ללא רצפה, ואת הרצפה יצמידו לצריף 2, שיועבר לפלטו מיד ךאחר כך.
שלישי בתור- צריף 1.
בקפן עלה על הדי-8 (2 שטוצרים).
זהר התקבל חזרה למשק. הוחלט לחשב לו את הותק הקודם.
יוקי לא חבר יותר.
הוחלט לקבוע את חשוב הותק מיום הקבלה למועמדות, במדה והמועמד יתקבל לחברות.
לישי נקבע כנהג על ה"מק".
לאחר כמה ימי מתח בוצעה הגרלת הדירות לרוקים. האגודה (של הרוקים) משתתפת בצער שתי השלשות שיאלצו להשאר לפי שעה בצריף.
מחר ימלאו שבועיים לתולדות ההתישבות בנקודה החדשה. חמשת הדיירים הראשונים מחכים לדור ההמשך...
הדאר הביא עמו כמה מכתבים פיקנטיים, שוניים מהם בחרנו להביא לפניכם.
לכ' קבוץ אין גדי
אני מעונין לדעת איך חוגגים בקבוצכם את חג הפסח. אבקשכם לקשרני אם אחד הילדים מכתה ד' שיענו לי זות.
(-)
שלום רב לכם חברי מזכירות משק עין גדי!
רוצה אני לשאול אותכם שאלה אחת ומבקשת ממכם שתיכתבו לי תשובה. המורה נתנה לנו עבודה על פסח. ובין השאלות שאלה שאני לא יודעת. איך חוגגים את חג הפסח בקבוץ. גם אם אתם תרצו לשאול דבר שאינכם יודעים את זה, תוכלו לשלוח אלי ואני אשתדל לענות לכם.
שלום רב ותודות ממני (-)
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 126
ה' בסיון תשי"ט 11/6/59
רותי ואלי אלפא ושי
שפע ברכות
"מוטב מאוחר מאשר בכלל לא", ומאורע של פעם בחיים
תמיד ראוי לציון, גם אם אחרנו קצת. בל"ג בעומר חגגנו
את חתונתם של שני הזוגות הראשונים של "רעות" במשק.
נערכה תכנית עשירה ונאה במתכונת הרגילה, בתוספת לווי
של סרט צבעוני צרפתי על עין גדי, בשם "דרך המדבר".
על ה"אפיק"
מחג הפסח הופסקה הופעתו של ה"אפיק". עם חדוש ההופעה יש לקוות לשנוי קל באופי העלעל האינפורמטיבי. יתכן ולא זכור לחברים "אפיק" מס/ 124 ומה שנכתב בו, ויתכן ולא נתנה כלל תשומת לב לכתוב, אולם כתוצאה ישירה ממנו לא נמצא כל טעם או צדוק להמשיך ולהוציא את ה"אפיק" במתכונתו המסורתית.
בעצם חדוש הופעתו הערב, אין לראות שנוי מהותי אלא תוצאה של פניות חברים אל הנוגעים בעניני חברה, תרבות ומזכירות ושהביעו דעתם על חסרונו. וביום ששי האחרון (אין סודות במערכת) נערך מעין "סימפוזיון" קטן על כוס קפה בנוגע ל"אפיק". התוצאה- ה"אפיק" קים. ובכך נתנת הזכות לחברים להוכיח בכתב מה שנאמר בע"פ.
אין עלון (ולו גם אינפורמטיבי) שממלא את תפקידו מבלי שתובע בו דעה אישית של חברים כלפי מאורעות ובעיות משקיים וחברתיים. ואם דעת החברים שונה מדעת מערכת ה"אפיק", אזי יהיה כנראה צורך להסתפק ב"אינפורמציה" של לוח המודעות...
בנקודה החדשה
מאז ה"אפיק" האחרון הומה הפלטו מדיירים חדשים (כמעט שתי פלטפורמות). לאחר שהגנרטור התקלקל בפעם השלישית, ובפעם האחרונה עומדים לגמור את התקנת הגנרטור החדש (בלי התחיבות).
הגודרים היו צריכים להמשיך השבוע בעבודתם, אך משום מה לא הגיעו.
המרפאה נמצאת בשלב בניה, וקירותיה מוגבהים מדי יום. בקרוב יוחל בבנית המאפיה. עבודת בנין המרפאה והמאפיה נמצאת בידי מחלקת הבניה של האחוד. למאפיה אושר תקציב של 10 אלפים ל"י, ועתה מחפשים את מקורות המימון הנוספים.
ביום ראשון יפונה צריף 1, ודירים מצריפים אחרים עולים לפלטו, כדי לאפשר למשפחות מצריף 1 להכנס במקומם.
על קבלת שבת
בשלבי המסורת המתגבשת במשק נמנים כבר כמה הישגים. ישנה מסורת מסוימת בעריכת חתונה, בחגים שונים ובקבלת שבת.
לא הרבה משקים יכולים להתפאר במסורת של קבלת שבת ובעריכתה הסדירה מדי שבוע, אך לעומתם- אנו לא יודעים להעריך את מה שהשגנו.
בחדשים האחרונים הפך ליל שבת לערב חול רגיל בלבוש הדור של מה שצריך להיות ערב שבת. במשך השבוע כולו החברים באים לאכול בזמן הנוח להם, אוכלים, חוטפים שיחה ומסימים בזה. ומה היה לליל שבת שלנו? ערב חול רגיל בתוספת שני אנשים שמנסים לשיר ועוד אחד המקדש על היין. כל היתר אינם פוסקים מלדבר ולנהל ענינים אישיים. קולות צחוק ולגלוג נשמעים כלפי המקדש או קורא פרק מהתנ"ך; את השירה הבוקעת בקושי מתוך הצעקות והדבורים מלווים במוסיקה משונה של תיפוף בסכינים ובמזלגות; וברגע שנכנסים המגישים עם האוכל מתחילות צעקות נואשות של חצי מכמות הפיות של הנוכחים בארוחה, כשכל אחד רוצה דוקא את ה"פולקה". צריך היה מזמן להשיג זן מיוחד של עופות, המגדל רק "פולקס". יש מזל אחד. כשמופיע ה"אפיק" הוא מצליח קצת לסתום את הפה לחברים, וכולם מנסים לקרוא בו.
האם זאת היא דמותו של ערב חגיגי?
בנקיר ליונתן:
אני לא תפשתי כל הזמן למה מחיבים אותי כל כך הרבה בתקציב אישי, עד שהבנתי. שוש מלוה פה-שם כסף מלישי!
בחברה
ב"אפיק" של היום ננסה להדביק את החלל שנוצר ולמלאו במאורעות הידועים כבר לחברים, אולם מן הראוי שיכנסו להיסטוריה שלנו.
באסיפה
דני ר. נחמה ואמוץ התקבלו למשק.
לאלי ורותי אושרה נסיעה לחו"ל.
הרצל נבחר כמרכז קניות.
הוחלט לא להענות לדרישת מפא"י להשתתף בקרן הבחירות של המפלגה. שני סבות לאי הענות: א. אין במשק שום חבר מפלגה. ב. המצב הכלכלי אינו מצדיק אישור הסכום המבוקש.
ועדת חברה
הוחלט להשוות את מצב הרהוט של המשפחות. מאחר ותקציב הרהוט בזמנו היה קטן לעומת התקציב של היום, והרהוט נופל מהרהוט שמקבלות משפחות חדשות.
נערך ברור ביחס למחסן בגדים. הוגשו ערעורים לגבי הנורמה הנהוגה. הוחלט להביא זאת לשיחת משק.
בני "רעות" השתחררו מהשרות בצה"ל.
בפעם הראשונה נערכו במשק בחירות למוסדות ארציים (הבחירות להסתדרות).
צלמי חברת "גבע" בילו שבוע עצבני מאד במשק. הם ניסו להסריט סרטון עלילתי בן 15 דק' על המשק וללא הצלחה. למדת אי ההענות שגילו החברים הצטרפה בעית חוסר ידיים עובדות להשלמת הקטיפים והעבודות הדחופות. הפרעתם של הצלמים בעבודה היתה רבה, ולבסוף הם נאלצו להפסיק את המלאכה. אם הם לא התיאשו עוד, אז מן הראוי שיתאמו עם המשק את המועד הנוח לנו (ולא להם) להשלמת הצלומים.
ספרים חדשים שהגיעו לספריה:
יוסל בירשטיין / במדרכות צרות- רומן מחיי הקבוץ.
ד"ר ז. וילנאי / המיעוטים בישראל.
מרים ארדון / בשדרת הברושים- ספורים ואגדות.
איבן גונצרוב / אובלומוב א' ב'.
י. ווירגין / משנת הקפיטליזם המושלם- גישה חדשה בכלכלה.
מרדכי יפה / עולם ומזונו- פרקי גיאוגרפיה כלכלית.
עד עשרים- לזכר מנחם בן דוד.
ג'ון גנתר / בתוך רוסיה כיום.
שוהיי אוקא / אש בעמקים.
דוד הוורת / לבדו ימות אדם.
יוף ליכט בום / מספרי העולם מבלזק עד מופסן.
במשק
הסתימה עונת הירקות. בעגבניות עוסקים בפרוק ההדליה ומכינים שטחים לעונת הסתיו בשטח הבננות והורדים. הופסק קטיף החצילים, לאחר שמחיר התוצרת ירד ואינו כדאי. יש הצעה להשאיר חלקה קטנה לשנה הבאה, כדי לבחון אותה מבחינה נסיונית.
מספוא:
חרשו והכינו שטח למספוא בבלוק האמצעי ומתחת לורדים. נקנה מכבש. קוצרים את העשב הסודני קציר שני. האספסת סובלת מפרודניה, וככל שנכנסים לקיץ יורדים היבולים. כנראה שיופסק גדול האספסת לאחר הקציר הבא.
מוסך:
הג'יפ נשלח לתיקון.
די-8
הדי-8 עלה לאזור ירושלים להכשרת קרקע. יהיה צורך לתכנן את עבודת צות הטרקטוריסטים.
כוח אדם:
נעשית פעולה באחוד להוצאת גוף זמני שישב במשק למשך העונה הבאה, מבלי להסתמך על מחנות עבודה.
ועדת כח אדם של האחוד היתה צריכה להיות במשק, אך לא הגיעה משום מה.
נוי:
מפזרים את ערמות האדמה בפלטו ומכינים את השטח לדשא. מכינים את חצר בית הילדים, ארגזי חול ובריכות רחצה. בשבוע הבא תותקן הגדר.
קוי מים:
הקו ממעין זילברשטיין חובר לעין גדי, אך עברו שבועיים והמים לא הגיעו לפלטו. שלשום התברר שהשיבר היה סגור... הבריכה חוברה לרשת המים, וכן הותקן צנור היציאה מהבריכה, שיתחבר אף הוא לרשת הכללית (בפלטו הנמוך). הולכת ומותקנת רשת המים לנטיעה החדשה של התמרים.
הכשרת קרקע:
כ-120 ד' מוכנים לעבוד בפלטו, בכרם ובפלטו של הסדייר. השטחים מחכים רק לרישות מים. 120 ד' נוספים בהכשרה, וכשהדרוזים ירדו בסביבות ה-20 לחודש יסימו את העבודה.
רכב:
הוזמן אוטוקאר. ההחלטה בקשר לקניה תבוא לאסיפה רק לאחר שיובהרו סופית אמצעי המימון של המכונית.
הזכרת נשמות:
"כושי", התושב הותיק ביותר במשק, מת לאחר שנוגח באופן חמור ע"י "תמרון". הנתוח שבוצע ע"י הרופא הוטרינר כדי לאחות את הקרעים בבטנו לא הצליח.
העפרה המבויתת שלנו מתה לאחר שנפגעה בצורה קשה בצוארה.
הגיע טיול של ממ"צדיקים. ברה עלה לשמירה בפלטו והזמין שתי בנות מהטיול להתרחץ בבריכה. כשהגיעו למעלה ולבשו בגדי ים ובאו לבריכה, צעק ברה: לעזאזל, מה פתאם הוריקו את המים???!
כרם:
דעת המומחים שלילית לגבי הנטיעה בשנה הבאה ורוצים לחכות לתוצאות הכרם הקים. לאחר שיוברר מהו הזן הרנטבילי אצלנו תמשך הנטיעה. בקשר לכך יתקים ברור נוסף במוסדות המשק.
הסתים בציר ה"פנינה,, ונמשך בציר ה"מלכה".
עד היום שווקו 1529,5 ק"ג ענבים.
תמרים:
בעבודה קדחתנית הסתימה קשירת האשכולות ודלולם. מתוך רצון לחזק את העצים ולעודד עצים מפגרים נעשה דלול מכסימלי. מתוך 878 אשכולות הושארו 383 בלבד. יש תחזית טובה לפרי, בכמות משוערת של 2.5 עד 3 טון (אם לא תהיה איזו שהיא תקלה בלתי צפויה).
העבודות הדחופות בעתיד הקרוב הן כיוס האשכולות, זבול ושפור הגומות בעזרת הדי-4. כמו כן יהיה עלינו להגדיל את כל הגומות שבשדרות.
התמרים בפלטו נמצאים במצב מצוין. כפי הנראה יהיה צורך להחליף שני שתילים.
מתקרבת הנטיעה החדשה. מרבית הבורות כבר מוכנים, אולם יהיה צורך לשפר אותם תוך כדי נטיעה. לאחר שהנטיעה הותנתה בהתקנת רשת מים קבועה לשדרות החדשות, אושר התקנת הקווים והשבוע מבוצעת העבודה. אנו מקוים שמיד אח"כ יאושרו קוים גם לנטיעה של השנה שעברה.
כידוע חלה הפסקה בהוצאת העלון, בשם הטענה שהוא אינו כמו שצריך להיות. סימוכין לכך מצאנו בכמה אמרות שפר שנמצאו בארכיון "רעות":
"לעלון מיועד תפקיד של מגביר זיקה ומעורר".
"הוצאת העלון זאת פונקציה בין היכולת הטכנית ובאין אפשרות אסוף החומר".
בקבוק בירה וחמש טבלאות שוקולד (ע"ח הקיוסק) לגאון שימצא מי אמר זאת ומתי (בערך).
האכסניה
התקים ברור עם יהודה אלמוג, וקימת נטיה להעביר את האכסניה לאזור שבין הסדייר והים, צמוד לפתוח הסדייר בכלל. בקרו השבוע מודדים בקשר לבעיות הטופוגרפיות. אם ההענות של המוסדות תהיה רצינית, אפשר יהיה לאחר העליה לפלטו והעביר ולהוריד את מבני האכסניה למקומם החדש.
הרכב הועדות לפי תוצאות הבחירות
מזכירות: בניס, שחל, זאביק ר. אורי ל. לפר, שרגא, הרצל.
ועדת משק: בניס, רפי, מאיר, שרגא, לפר.
ועדת חברה: אורי, יגאל ר. צופיה, רפי, פרסטמן.
ועדת עבודה: גדי, שרגא, שחל, סדרני עבודה.
ועדת תרבות: יונתן, אלי, עודד, מירה, רוני.
ועדת קשר: שלוקי, שרה ביצ'קוב, אגמון.
ועדת הלבשה: נורית, דבורה, אגמון.
ועדת בריאות: רחמן, אורה, החובשת.
ועדת מינויים: רפי, דליה, פרסטמן.
מתוך הפרוטוקול של אסיפת הבחירות
נערך דיון סוער על צורת הסמון ליד השמות. ההצעות:
א. בעד 2, נגד 1.
ב. בעד 1, נגד 2.
ג. לכתוב מעל לשם בעד ונגד.
ד. לכתוב מתחת לשם בעד ונגד.
ה. בעד- קו למטה, נגד- קו למעלה. נמנע- אלכסון.
ו. עגול בסיס "בעד", רבוע סביב "נגד".
לך תבנה קבוץ עם רעיונות כאלה.
אנטימלריה
הפעולה האנטימלרית במשק היא לקויה מעקרה. מדי פעם נעשה רסוס במעינות, ולאחרונה אף בחדרים, אך היתושים והמעופפים השונים אינם פוסקים. בשטחי המשק יש ביצות ומקוי מים מרובים (ע"י הברווזיה, סביב החצילים, התמרים), שאינם זוכים לשום טפול אנטימלרי, למרות כמות היצורים שבהם.
אין טעם לכל הפעולה אם המקורות העקריים למלריה אינם מרוססים. ופלא שועדת בריאות אינה שמה לב לזה.
מטיל קורא לארי: הי, חבר!
ארי: אני לא חבר, אני מועמד.
הסתימה עונת תשי"ט
פגרת הקיץ החלה
אם ניתן להפיק תועלת כלשהי מההפסקה בהופעת ה"אפיק", הרי היא בזה שאפשר כעת, במכה אחת, להרביץ סכום כללי ומלא של העונה כולה. האינפורמציה האחרונה ודאי נשכחה, ורוב החברים כבר שכחו בכלל שהיתה אי פעם "עונה"(אוי, כמה מהר מתרגלים לטוב!).
ונתחיל מן הכבד לקל: התותחים הכבדים הם כמובן החצילים והעגבניות
החצילים:
ענף מסור ונאמן, הנושא בצניעות האופינית לו את משאו השחור כמעט מקיץ עד קיץ, ויכול היה עוד להמשיך ולתת פריו כהנה וכהנה. אך מסתבר ש"הכושי עשה את שלו- הכושי יכול ללכת"... לאחר שהתברר השבוע כי ירדה ה"מלכה" מגדולתה, וה"בולגרי"- אין חפץ בו, נגזרה עליהם זניחה וכליה.
ואכן, החצילים עשו את שלהם:
תשי"ח
משך העונה – 6/122/57 – 10/6/58
כמות – 103,3 ט'
טון לדונם – 3,3
תשי"ט
משך העונה – 19/11/58 – 6/6/59
כמות – 147 ט'
טון לדונם – 3,8
העגבניות
העגבניות הפתיעו. על אף כל הנבואות השחורות הצליחו העגבניות להוכיח שעוד לא נס ליחן ועוד כחן עמן. אמנם לא הגיעו בסכום כללי לדרגת החצילים, אך בהתחשב בתנאים הקשים שהיו להן השנה בגדול ראשון על שטח חדש, קרקע מלחה, ושוב- הבשלה מוקדמת מדי, הרי מה שנתנו העגבניות הנו השג בלתי מבוטל כלל וכלל, ומהוה ללא ספק את ההפתעה של העונה.
תשי"ח
משך העונה – 26/1/58 – 6/5/58
כמות – 120 ט'
טון לדונם – 2,4
תשי"ט
משך העונה – 26/1/59
כמות – 131,3 ט'
טון לדונם – 3,5
מלפפונים
מלפפוני הסתיו:
להם התיחד השנה המקום הנכבד של "ראש לשועלים,. אין להרחיב את הדבור עליהם; כלם טעמו מהם; כלם זוכרים לטובה את השמן שעלה על שולחננו בזכותם, וכולם יודעים כי היה טוב. מטעמים מובנים גם לא נערוך את ההשואה עם השנה שעברה...
העונה נמשכה בדיוק חדשיים- מ-26/11/58 עד 21/?/59 ונשלחו לשוק 31 ט' פרי, שהם 1,35 טון לדונם.
מלפפוני האביב:
נפלו מאחיהם הסתויים, ורק בגלל הקשר המשפחתי זכו ונכנסו לרשימה במקום מכובד זה (פשוט לא היה נעים...). מאחר וגם במקרה זה לא תתכן השואה עם אשתקד, ולגבי השנה עדיין נטוש ויכוח, לפי כמה דונם יש לעשות את חשבון היבול (היו 23 ד' שמהם רק 10 היו בסדר), נסתפק בציון העובדה שבמשך חדש וחצי, מ-5/4 עד 20/5, נתנו מלפפוני האביב 7,2 טון פרי.
קשואים
כבר חזרנו והדגשנו בהזדמנויות שונות את ההצלחה הרבה שהיתה השנה בגדול הקשואים. הם סוגרים את השרשרת המוצלחת של גדולי הדלואיים השתא- וכפי שניתן להבין- גם אותם אין להשוות לאשתקד.
הקשואים הניבו בחדשיים וחצי מ-21/2 עד 9/5 (אגב, גם אותם זנחו בעודם מניבים- עקב נפילת המחירים), והספיקו לתת 20,2 טון פרי, שהם כ-2 טון לדונם.
בצל
זכורה לכולם הטרגדיה של הבצל (בניהו - - - ), ולמען לא לזרות מלח על פצעים ישנים נקצר בנידון. 2,5 הדונמים שנותרו לפליטה בכל זאת הניבו 9,5 טון בצל במחירים נאים ביותר.
תירס
הבן החורג של גן ירק. הודות לטפול המזהיר שניתן לו היוה ענף תירס הקלחים תרומה נכבדה לעונה בנותנו 14 ט' פרי, שהם 608 ק"ג לדונם.
פלפל ושום
פלפל ושום בכמויות קטנות חותמים את העונה. לפי הנתונים שהתקבלו מהם יש להצטער על שהקף גדולם היה במתכונת של תבלינים בלבד.
סכומים נוספים, חלוקת ימי עבודה, בענפים וכו'- בקרוב
יונתן
הודעה שהתקבלה עם סגירת הגליון:
הערב תתפרסם מודעה, ובה סכום השבתות וימי החופשה שנותרו לחברים עם סיום העונה.
הנהג קושר את הארגזים גרוע.
מאיר: כשאתה שובר את החבל אתה לא מותח טוב!
הנהג: עזוב, המכונה לא שלי, אז מה איכפת לי החבל...
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 127
כ"א בסיון תשי"ט 27/6/59
ללי ואטקה
שפע ברכות לחג הכלולות
שבוע טוב!
לאחר שחלפה עונת האביב בעין גדי תם מחזור החופות המבורך. היבול היה ללא דופי, ורבני דימונה יצאו לנופש עד לעונה הבאה. יישר כוחם של הזוגות ושל אלה שבדרך.
השבוע נפרדו מאתנו יענקלה, עדה וילדיהם ושבו לכנרת. בתקופה ששהו במשק נעזרנו ולמדנו מנסיונם הרב, ואין ספק שגם הם יזכרו לטובה את היותם אתנו. בזאת שלוחה להם ברכת כל החברים.
המאורע המרכזי השבוע במשק הוא הנטיעה של 30 דונם תמרים נוספים. עד היום הגיעו שתי משאיות, ומצפים לשתיים נוספות לשם השלמת הנטיעה.
מכונת ההכפלה התקלקלה תוך כדי הכפלת ה"אפיק" של שבועות, ולכן נשתדל להדביק השבוע את החסר. החברים המעונינים ב"אפיק" הנ"ל לשם משלוח או שמירה, יפנו ויקבלוהו. אגב, מספרו הסידורי הוא 126.
בנקודה החדשה – בפלטו
עקב מציאותם של ליקויים רבים במבנים, סרב אורי לקבל את הדירות. מ"סולל בונה" עברו הפועלים מספר פעמים על הדירות ותיקנו כמה דברים, ובימים הקרובים תערך בקורת סופית.
ביום חמישי שעבר נחנך הגנרטור החדש. אורי גזר את הסרט שהכין רחמן, למרות שהרגע ההיסטורי לא הונצח. העבודה בגנרטור הסתימה, ומחכים לבואו של מומחה חברת מ.א.נ. לשם בדיקה כללית.
הועלתה האפשרות לרכוש מתקן קרור לחדר האוכל. מתקן הקרור יוכל להוריד את הטמפרטורה של כל החדר ב-5 מעלות.
מקווים לבואו של הריהוט לבית התינוקות עד סוף השבוע. למעשה, אם יופעל הגנרטור ויושלם בית התינוקות אפשר יהיה סוף סוף לעלות לפלטו.
נקבע סופית שביום שני עובר כל המשק לפלטו... (לא ברור אם זה יום שני בעוד חודש או בעוד שנה)... (בדיחה של... )
בכרם
הבציר עומד להסתיים. יהיה עוד בציר אחד של ה"מלכה,, ובזאת תסתיים העונה. הפתעה לטובה היתה, בשעה שהתגלו גפני "מוסקט" במקום שלא ציפו להם, והענבים השחירו באופן משביע רצון (!).
בתמרים
הנטיעה מתבצעת קצת באיטיות בשל עכוב בבואן של המכוניות עם התמרים. יש לשער שבתחילת השבוע יגיעו השתילים הנותרים, ובזאת נסיים את המפעל.
הדי-4 פילס בשטח החצץ חמש אוטוסטרדות, ומעתה יוכלו טרקטורים להכנס לשטח לשם בצוע העבודות הרגילות, אשר עד כה לא נעשו בשל הסלעים שמלאו כל רוח בין עץ לעץ.
קורסים
חנן היה בקורס מאמני כדור-סל.
אורה נמצאת בקורס לתפירת בגדי ילדים.
לישי הביא את הג'יפ לדי-8. לישי נוסע בג'יפ על הכביש, והדי-8 עובד במורד למטה. לישי רואה את זיזי רץ ב"ספיד, ועולה על הדי-8 ומתחיל לעבוד. כשהוא התקרב הוא שומע את בקפן אומר לזיזי: זיזי, זה לא אורי, זה לישי!
קשר
הותקן קו טלפון בין המשק והפלטו לקיום קשר בין שני חלקי המשק ולהקלת ברור ענינים בין האנשים הנמצאים בין שני המקומות.
בטיול למכרס רוכבת רזיה על שכמם של יענקלה ובכקה לסרוגין. כשעברה לבכקה, שאלה רוחמה:
רזיה, איך החמור?
רזיה: יש לי שניים.
לדיון על מחסן הבגדים
לפני ימים מספר ישבה ועדת חברה על מדוכת בעיות ושיטות החלוקה במחסן הבגדים. הבעיה המרכזית היתה: האם שיטת הנורמה הנהוגה כיום מבוצעת כיאות; הצריכים ויכולים אנו לשפר את הבצוע, או אולי צריך להחליף את השיטה?
מכירים אנו כמה שיטות לפעולת מחסן הבגדים, מקומונה א', שיטות הנורמה השונות, עד לתקציב האישי. במשקי האחוד מצויות שלש שיטות:
א' שיטת הנורמה: נקבעת כמות בגדים שאדם נזקק להם, והמחסנאית דואגת להשלמת הכמות בכל פרטי הלבוש. משלימים לבוש למי שיש פחות מהכמות שנקבעה- והיא הנורמה. וכשיש לכולם כמות זו מעלים את רמת הנורמה.
ב' השיטה השניה נקראת גם היא שיטת הנורמה, אבל לדעתי היא נורמה מזויפת. נקבעת כמות בגדים שאדם צריך כל שנה או מספר שנים. ואלו הבגדים ה"מגיעים"לו בחלוקה, לא כמות הבגדים שיש לחבר היא הקובעת, אלא מכסה מסוימת שנקבעה למפרע.
ג' שיטת התקציב האישי. הופכים את כמות הבגדים שאדם צריך בשנה או מספר שנים לסכום כספי, ובסכום זה "מגיע" לחבר לשנה לבוש מהמחסן.
לדעתי, הבחירה בשיטה צריכה להיות בין נקודת השקפה של כמות הבגדים שחבר זקוק להם וכמות הבגדים ה"מגיעה" לחבר. שיטת הנורמה מחייבת הכללת מתנות ממקורות חוץ בחשוב הכמות שישנה לחבר, מאחר שמעניין אותנו מה הסך-הכל שיש לו. כמו כן מחייבת שיטה זו כרטיסיה מפורטת של כל פריטי הלבוש שיש לחברים. ובשני סעיפים חשובים אלה לקה מחסן הבגדים שלנו.
סטיה נוספת משיטת הנורמה, אותה אמצנו לנו עם הקמת המשק, היא שמוש בחלוקת חלק מהלבוש (בעקר לבוש שבת לבנות) בשיטת הנורמה המזויפת. כיום אם "מגיע" לכל חברה שמלה כל שנתיים או שלש, לא מענין את המחסנאית אם קבלה החברה ממקורות חוץ שמלות נוספות באותה שנה, ומה כמות השמלות שיש לה בכלל.
ידועה הקריקטורה הקבוצתית העושה את "כל אחד לפי צרכיו" ל"כל אחד לפי צריחותיו,. וזוהי התוצאה של חוסר כרטיסיה מלאה לחברים במחסן הבגדים. כל זמן שהמחסנאית לא נוקטת בשיטת החלוקה לפי כרטיסיה, אלא לפי פניות החברים, קימת אפשרות של "צריחה" במקום "צריכה".
שיטת הנורמה היא היחידה המקרבת את עקרון השוויון לחלוקת הבגדים. אמנם כל זמן שאין אפשרות לאסור על הבאת לבוש ממקורות חוץ לא יתכן שוויון מכסימלי, אבל היא מבטיחה שני דברים: א. לא יוצר מצב שלחבר יחסרו בגדים. ב. במדה שיתקבלו הרבה מתנות מן החוץ אפשר יהיה להעלות את הרמה של כל הקבוץ, ובמיוחד את זו של אלה שיש להם פחות.
דעתי היא, שאין כל הבדל עקרוני בין שיטת הנורמה המזויפת לשיטת התקציב האישי; ההבדלים הם טכניים, ולשיטת התקציב יתרונות טכניים וחברתיים מרובים.
במדה ותחליט האסיפה, שאין אנו מסוגלים או רוצים לקיים את שיטת הנורמה, אני מציע שנעבור לתקציב אישי, העדיף על נורמה מזויפת.
יגאל ר.
לסכום העונה בגן הירק (2)
בסקירה זו, שהיא השניה בסכומי ה"אפיק,, מגיש מאיר תאור מקצועי יותר על עונת הירקות.
חצילים:
השנה גדל שטחם מ-33 ל-38 דונם. חצי מהיבול נקטף מוקדם מאד ושווק במחירים ירודים. חציו השני העלה את ממוצע המחירים ל-420 ל"י לטון, מחיר הנמוך במקצת מהמחיר שהתקבל בשנה שעברה. היבול הממוצע היה 3,85 ט' לדונם, לעומת 3 אשתקד. השיא השבועי בקטיף היה 780 תיבות כפולות. בגלל מחירים ירודים לא נקטפו כ-20 ט'.
המזיקים העיקריים היו בסתיו- פרודניה, שהגיעה לחצילים משטחי התירס, ובאביב- האקרית האדומה. מחלות: קמחונית- בעקר בחרף.
השנה, שלא כבשנה שעברה, השקענו מאות ימי עבודה בעשוב, שהורידו במקצת את ערך יום העבודה.
החצילים הם עד עתה הגידול המבטיח ביותר בגן, הן מבחינה כספית והן מבחינת היבול, העולה משנה לשנה. לכן יש מקום להגדיל את שטחם בשנה הבאה.
עגבניות:
לעומת 45-50 ד' בשנה שעברה, היה שטח העגבניות השנה כ-37 ד'. היבול היה מעל ל-3,5 ט' לדונם, שהוא היבול הגבוה ביותר שהושע עד עתה. אין להבין מכך שזהו יבול גבוה. פוטנציאל הניבה של העגבניה כמעט בלתי מוגבל לגבינו, ואין כל סיבה שתוך מספר שנים לא נגיע ל-5 ואף יותר טון לדונם. נראה שיש לאחר קצת את השתילה, כדי להגיע עם שיא הקטיפים לחודש אפריל (ולא מרץ, כפי שהיה השנה), החודש בעל המחירים הגבוהים ביותר.
מלפפוני סתיו
אלה היוו השנה את הפתעת העונה. נוכחנו שגם בעין גדי אפשר לגדל מלפפונים- ובהצלחה עצומה. כדי להצליח יש להקפיד על זריעה בשטח נקי מעשבים (או לפחות להשתלט עליהם בזמן), על מלחמה קפדנית בקמחון ובמזיקים (כנימות) ועל השקאה צפופה מאד.
מלפפוני אביב
אפשר להגדירם ככשלון העונה. נכשלנו מסבות התלויות ושאינן תלויות בנו. א. נזרעו בינואר ימים ספורים לפני תקופת הקור; קצב התפתחותם הואט או פסק לגמרי, וכך הגיעו לתקופת הניבה במצב של זקנה. ג. חלק מהשטחים היו גרועים ובלתי מתאימים (מעל לקשואים ובית הקברות). ג. ההדברה בקמחון לא היתה יעילה באשמתנו. נקוה שבעונה הבאה נלמד מהשגיאות.
קשואים
משטח של 11ד' יבולם היה 20,2 ט'. בגדול זה קבלנו יבול שאין להתביש בו בשום מקום, ומה עוד שקבלנוהו בחורף. הצלחנו להתגבר באופן יעיל על הקמחון- אויב מספר 1 של הקשואים.
קשואים יש לקטוף באותו עום שבו הם מגיעים לגדלם הרצוי, אחרת עולה אחוז הסוגים הירודים. ברור שאצלנו אין הדבר אפשרי. אמצעי התובלה מוגבלים, וכך גדלה כמות הפרי מסוג נמוך (ב) בצורה רצינית. אך יתכן שיש מקום להגדלה מסוימת בשטח הקשואים.
בצל
הבעיה בבצל היא עשבי הבר. באם נתגבר עליה יבול הבצל יהיה מובטח. יש למצוא פתרון לאסיף. הבצל נקטף מוקדם, בטרם הספיק להבשיל לגמרי. קצוץ העלים והשורשים דורש עשרות ימי עבודה. באם תחזור תופעה זו גם בעונה הבאה (אם נגדל בצל9 לא נספיק לשווקו לפני ירידת מחירו, ואז לא יהיה כדאי לגדלו.
במצב כוח האדם, כפי שקים היום במשק, לא נוכל להגדיל את שטח גן הירק. אולם הגן לא אמר עדין את המלה האחרונה בשטח היבולים. קימת אפשרות להוציא מאותו שטח הכנסה הרבה יותר גדולה באם רק נתקדם ביבול לדונם. העונה שעברה הוכיחה שאפשרות זו אינה בלתי נתנת להשגה.
מאיר
כשפודי בא לבקרנו אנחנו מוכרחים לרשום כמה מהפנינים שלוף
פודי: אני לא מבין, חוה עוד לא ילדה?
פודי: ראיתי כתוב בעיתון: אלי, רודי, שי ואלפא מתחתנים. שאלו אותי החברה:
מה זה שם בעין גדי, מתחתנים שלושה בנים עם בת אחת?
על "אפיק"
המנהג לחלק את ה"אפיק" בחדר האוכל, לאחר קבלת השבת ולפני הארוחה, מוריד מערכו ומערך קבלת השבת. החבר נאלץ לחטוף את העלון, כמו את שאר העתונים. צורת חלוקה זאת מזכירה שוק. העלון אינו נקרא על ידי חלק מהחברים (למרות שהם חוטפים אותו), ואינו נשמר בידיהם. לאחר הארוחה נשארים רוב העתונים מפוזרים על הרצפה. יש לחלק את העלון באחת משתי הדרכים:
א. בחלוקה לחדרים.
ב. חלוקה בתאי החברים במחסן הבגדים.
כל מי שחושב אחרת יעלה הצעה משלו, כדי לשפר את החלוקה של ה"אפיק".
"תעשיה"
בהפתעה רבה שמענו על התקדמות בטפול הנוגע להפעלת בית חרושת (עוד לא יודעים איך בדיוק צריך לקרוא לזה) במשק.
ע"י ד"ר אינטרטור ממשרד ושלומים ויו"ר הלישכה לקשרי מסחר ישראל-יפן הוצע לנו להקים בי"חר ליצור זרקורים לפוזיטיבים צבעוניים (?), מקלטי רדיו-טרנזיסטורים וכן צעצעוים מכניים מונעים ע"י חשמל. בשלה הראשון מדובר על יצור הזרקורים בלבד. מטרת המפעל לעבוד לשם יצוא, וכבר הוקם קשר עם סוחרים בארץ ובארה"ב. בינתיים הוזמנו ביפן ובגרמניה מכשיריםועדשות מוגמרים, וברגע שהם יגיעו (תוך שלשה חדשים) נקנה מכשירים וחמרים לעבודה. העבודות הראשונות שיבוצעו הן: לחצנות מבלטים, ריתוך ואינוך, הרכבה וצביעה, ז"א שבשלב זה יובאו חלקים מוגמרים, אך בשלב הבא יובאו רק עדשות מיפן.
ביחס ליתר הסעיפים בתכנית (מקלטים, צעצועים) עוד נמשך מו"מעם בעלי מקצוע, ועד אז עוד חזון למועד...
כרמלה: מה נותנת הפרה?
עירית: קקאו!
עינת: אוי, אמא, אני משתגעת ממך!
בניס גומר להתקשר בטלפון.
גליה: למה דברת?
בניס: כי אני אוהב לדבר.
עינת: ככה גם אבא שלי...
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 128
כ"ז בסיון תשי"ט 3/7/59
שבת שלום!
שבוע רודף שבוע, ולא תמיד אפשר להבחין בפרק זמן כה קצר התקדמות ממשית. בדרך כלל היינו מכנים קטעים מסוג זה בסיסמת ה"ממשיכים בעבודות הרגילות".
אף השבוע לא ארע שום מאורע יוצא מגדר הרגיל, הראוי לציון מיוחד. אולי דוקא משום שהסגל הגבוה- מרכז, מזכיר ועוד נעדרו מהמשק...
אי לכך ממשיכים בעבודות הרגילות. ובכל זאת: הגנרטור החדש, בעל 130 קו"ש. הופעל ונכנס לעבודה סדירה. החשמל אינו "משחק", והפטיפונים אינם מזיפים. נמשכת עבודת גדור המשק, ושארית פועלי "סולל בונה" מפרקים את רכושם בכדי להעבירו לבאר שבע. הנגרים עוסקים בהרכבת ארונות הקיר בדירות החברים, והקמת הצריפים הולכת ומושלמת- אם כי בקצב איטי. ובמשק- נטעו כ-300 תמרים במסגרת הנטיעה החדשה, ובתחילת השבוע הבא צריכים להגיע כ-40 עץ נוספים להשלמת התכנית כולה. בכרם נגמר בציר הענבים, ואת סכום היבול נביא בשבוע הקרוב. המשלוח האחרון היה של ענבי "מוסקט, לבאר שבע, ולקנוח נמסר ארגז אחרון של ענבי "מלכה" למטבח.
כאמור: ממשיכים בעבודות השיגרתיות.
הגדרות מענייני דיומא:
לויכוח על סוג הדשא:
לא איכפת לי איזה דשא יהיה, רק שלא יהיה כתוב עליו: "אסור לעלות על הדשא!"
אמוץ מוצע לעבודה בתנועה.
גדעון: מה אתה חושב, שהחברה בתנועה הם פרות?
שחל: אני לא מוכן לרכז את ועדת העבודה, כי גם כשהייתי גזבר הפסדתי בכל מה שהיה קשור למסחר.
סדור עבודה: סדרן עבודה צריך לסדר עבודה ולא לסדר את העבודה.
תרבות
ימי הקיץ החמים והארוכים הם גורם לא מבוטל בעבודתה של ועדת התרבות. מדי ערב החום מבריח את החברים החוצה אל הדשאים, ועד לשעת לילה מאוחרת מתנהלים "חיי לילה" בקבוצה. מתפקידם של התרבותניקים למצוא עיסוק והכונה לאנשים, למלא את שעות הערב בצורה שחוש הרכילות והבקורת ההדדית יעלמו ככל האפשר, ואת מקומם תתפוסנה הפעולות התרבותיות.
לגבי "פעולה תרבותית" אנו מבחינים בשני סוגים עקריים: פעולה שבה קהל החברים נשאר פסיבי, והכונה היא לסרט, הופעת אמן וכדומה, והפעולה שבה הקהל אקטיבי, כחוגים שונים בם האנשים לומדים, וברצונם ויכולתם תלויה רמת החוג.
מגמתה של ועדת תרבות לעבוד בשני הסוגים גם יחד, מתוך העדפה ברורה של חוגים וערבים שיאורגנו ע"י החברים עצמם.. וחלילה לא עומד בראש שקולינו הצד הכספי, אם כי גם הוא גורם לא מבוטל. הגורם העקרי הוא ההרגשה שמתלוה אליך, כשמדי פעם יש סרט ועליו מתבססת הפעולה, או לעומת זאת: מקהלה, ערבי ריקודים, חוג לריקודים- דברים המאורגנים ע"י החברים עצמם. לא מספיק שהחבר יביא עמו את השמיכה לדשא, יתפרקד, יצפה בסרט, יתבדח ויהנה, ולאחר מכן יקום וילך לישון. נכון, זה קל פי כמה מאשר להשתתף במשהו קבוע, לחוש את החובה המוטלת עליך להופיע, ואם לא- הרי אתה ביודעין מחבל באותה פעולה שאתה משתתף בה. ובתנאינו אנו הבעיה בוערת ולוחצת שבעתיים. אין לנו כל אפשרות מבחינה טכנית לשתף פעולה עם עוד גוף או משק. הבעיה אצלנו היא: תרבות פנימית, שאנו עצמנו נטפח אותה תוך שתוף פעולה של כל פרט ופרט, או שנתבסס על "האמנות השביעית" בלבד, דבר שיביא לפלגמטיות אצל החברים ואף לתוצאות חברתיות אחרות בלתי רצויות. נבכר כמובן את הצורה הראשונה על השניה- אם כי גם מן הסרט לא נמשול ידנו.
זה למעשה הקו אותו התוותה לעצמה ועדת התרבות הנוכחית. ומבחינה מעשית במה דברים אמורים? קימת חלוקה בפעילות התרבותית: פעילות שבועית רגילה ופעילות חד פעמית, העלולה לחזור מדי פעם ללא מועד קבוע. בפעילות השבועית אנו חיבים להתחשב בעובדה, שהחוג אמנם פועל, אך לא כל החברים מגלים ענין באותו נשוא. היה רצוי שכל חבר יבור לעצמו חוג מסוים ובו ישתתף ויתרום משלו ברצינות וללא זלזול, ואפילו לדעתו הרמה אינה כה גבוהה. אל מא למשוך ידו אלא להפך, יעזור וישתתף, ומאליה תעלה הרמה. ובשל תנאינו המיוחדים, בשעה שחברי המשק נחלקים ליושבי מעלה(פלטו) ויושבי מטה (המחנה הישן), צריך להיות גבוש מכסימלי בהווי שלאחר העבודה. ואם מתקים איזה חוג, או פעולה תרבותית אחרת, אין הצדקה שמרבית החברים יחזרו חיד לאחר ארוחת הערב לפלטו, ובכך ימעיטו את מספר המשתתפים באותה פעולה.
ועתה לחוגים עצמם:
מקהלה – הוחלט על התכנסות קבע של המקהלה, ללא קשר דוקא עםמאורע חגיגי או חברתי. מבחינה אומנותית תרכז את המקהלה אמירה, ואת הענינים הטכניים- אלי.
ערבי תקליטים – ערב התקליטים הראשון התקים ביום ג'. על אף מספר המאזינים המועט היה נעים להתכנס על הדשא ולהאזין למוסיקה קלה. האחראי לערבי התקליטים הוא דוביק.
חוג לריקודים – מדי שבוע ילמדו ריקודים חדשים, יחזרו על ישנים, ובעקר- אין הוא מיועד רק לחברים הרוקדים טוב. גם כאלה שעדיין חלשים מעט נקראים לתפוס מקומם, ויש לשער כי לא יצטערו. האחראי לחוג – עודד.
כמובן לא נשכח את דני רחמן עם סרטי ה-16 מ"משלו. הוחלט להוסיף עןד שני סרטים בחודש. במקום ארבעה סרטים יהיו ששה.
אליפות הפינג-פונג נמשכת כסדרה. החברים משחקים תוך מתח רב, וביום שישי הבא נצפה כולנו בחדר האוכל בתחרויות הגמר שיערכו בין ארבעת השחקנים הטובים ביותר- שיזכו, כמובן בפרסים הולמים.
וביחס לתכניות לעתיד הקרוב:
שבוע העיון הולך ומשליד ומקרים עליו עור וגידים. תאריך מדויק עדין לא נקבע, אך הוא יתקיים בהקדם.
ערבי שירה: מדי 3-4 שבועות, ביום שישי, יבוא אחד המלחינים, ילמד שירים חדשים ויחזור על ישנים. יש לקוות שהמלאי וההווי יעשו את שלהם, וערבי השירה יוסיפו לפעילות התרבותית.
ואחרון-אחרון. כ-10-12 איש הביעו רצונם להשתתף בתזמורת המנדולינות ששלוקי יארגן. הדבר קשור מעט בתקציבים, אך לא יעבור זמן רב והתזמורת תתחיל לעבוד.
הרבה דברים נכתבו פה, חלקם הגדול צריך להתרחש בעתיד, והן בגדר תכניות. חברים: בכל אחד ואחד מאתנו טמון משהו היכול לקדם את הפעילות התרבותית. קצת יחס של רצינות ורצון עם טיפ טיפה של עקשנות, והחום לא יהיה כל כך נורא; הערבים לא יהיו משעממים, וחוש הרכילות והבקורת המתמדת ילכו ויעלמו. במקומם יבואו ערבים נעימים.
עודד
בחברה
יונקי נבחרה לועדת עבודה
גדי נבחר כמרכז ועדת עבודה.
אמוץ יוצא לתנועה.
אושרה לבניס יציאה ללמודים חקלאיים ל-10 חודשים.
לא אושרה חופשה מיוחדת ליוז'י.
במשק
גן ירק
מתרכזים בהכנות לעונה הקרובה. עקר העבודה מושקעת בהכנת השטח של הבננות לשעבר. בפלטו מפרקים את הקורדונים מהעונה הקודמת.
מטע
בכרם נגמר בציר הענבים.
בתמרים הוקדש רב הזמן לסדורי השקאה לנטיעה של 1958. על פני רב השדרות נחפרו תעלות, ומעתה יהיה חסכון רב בזמן, בכח ובצינורות- דבר שיקל ויצמצם את משך ההשקאה. בפרדס מודדים את הלימונים בקליבר.
נוי
נשתלו שני דשאים בבתים 7 ו-8. עוסקים בהכנת שטחים לשתילה נוספת. החברה מתבקשים לא לעלות על משטחים לא מעובדים- לא בטרקטורים ולא ברגל.
מטאורולוגיה
מתקני התחנה המטאורולוגית נלקחו מהמשק, כנראה מפני שלא נערכה תצפית סדירה. מן הראוי להסתפק במד חום ולקנות אותו לשמושנו (כדי שנדע מתי חם).
צרור דאר
חיפה-הקריות 20/6/59
לחברים בעין גדי!
ברצוננו להביע לכם תודה והערכה לארגון היפה והנעלה של חתונות ילדינו: אלפא-שי, רותי-אלי, ומצרפים בזה מתנה צנועה.
בהזדמנות זו הננו מאחלים לכולכם הצלחה בבנית המשק, כבית נאה לחבריו ותפארת למדינה.
משפחות גדן, טובי, רוזנצוייג, שלו.
במכתב תודה מביה"ס "מבואות" (באר טוביה), על העזרה לתלמיד שנפצע בטיולם, ועל כך פורסמה הודעה ברדיו ובעתונות, נאמר בין השאר:
"מצטערים שעין גדי מופיעה שוב בחדשות, אבל מה אפשר לעשות נגד משולם. אם תיזמו פעם תכנית לחסל את משולם נשמח להיות בעזרתכם.
ושוב הרבה תודות – עלו והצליחו!
תלמידי ומורת כתה ח'.
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 129
ד' תמוז תשי"ט 10/7/59
שבת שלום
בנקודה החדשה
בדרך כלל אפשר לצין שכל מה שמבוצע עתה בפלטו הוא במצב של "פינאלה" (סיום). הדבר היחיד המעכב את העליה הוא ציוד בית התינוקות. ברגע שכל דברי הנגרות יותקנו ואפשר יהיה להעביר את הידלים יפסק חלק רציני מכאב הראש שלנו.
בינתיים גמרו לגדר את חצר הפלטו, ולאורך העריג'ה נמתחה גדר רשת שתאפשר לעובדי הנוי להתבטא...
הולכת ומתקדמת שתילת הדשא, וכבר ניכרים כתמי הירק הרענן. אתמול יצקו את גג המרפאה, וכן הסתימה יציקת שתי בריכות רחצה לילדים, ע"י בית התינוקות. בבריכת השחיה הגדולה מתקינים את הכניסות והיציאות של המים. ברוב הבתים גמרו להכניס את הארונות. בצריפים מכסים את הגגות.
אגב, אתגג המרפאה יצקו על שכבת גריז, ז"א שבין הקירות והגג תהיה שכבת גריז (יש סכנה שהגג יחליק עם הרוח בחורף, והגריז ימס ויטפטף בקיץ). בכל אופן בתקן הציוד לחובשת צורף גריזר משוכלל...
ועדת קשר
יוסי ל. וחכמו היו השבוע במשק. בפיהם היתה טענה קשה אל ו. קשר בשל לקוי בעבודתה. טענות רבות הועלו, וללא ספק הם צודקים. הקשר עם השלחים בתנועה מחיב והכרחי יותר מאשר נראה לנו, כשאנו יושבים במשק ובתוך מחלף החיים הרגיל. טענותיהם מבוססות על מספר רב של מקרים המעידים על רשלנות בגישה ובחוסר הבנה לגבי העובדים בחוץ. אך לא נבוא לדבר בשמם. הבעיות דורשות הבהרה משני הצדדים. השליחים וחברי הועדה מתבקשים להביא את דבריהם בעצמם לפני המשק כולו.
לפר מופיע בתל אביב באותו לבוש בו היה הולך לעבודה במשק. כל דאגותיו של לישי לשפורו- לא עזרו. כשנכנסו למסעדה הקואופרטיבית קראה העובדת: "הנה זה שבא לתקן את המכונה!"
על גרעין "ערבה"
עם סיום שלב ה"כיסוי" בסינורה של אמא ולפני כניסה לשלב חיים חדש בחיי הגרעין וכל פרט בתוכו- היה מן הראוי לעמוד במילים ספורות על מהותו של גרעין "ערבה" וסיכוייו לעתיד.
כמו בכל גרעין, יש שלושה גורמים העלולים להשפיע אוביקטיבית על קיומו של הגרעין בתור שכזה, והם:
א. המספר הכולל של חברי הגרעין.
ב. היחס המספרי בין הבנים לבנות.
ג. היחס המספרי בין בעלי המקצועות השונים.
כמובן שיש עוד גורמים רבים, אשר אין לנו כל שליטה עליהם, אולם אלה הם הסעיפים שאנו מסוגלים לנתח אותם מראש.
ובכן- בגרעין "ערבה" אנו מוצאים את חקלאי "עיינות, ובוגרי בתי הספר המקצועיים למיניהם, המהוים את רוב חברי הגרעין. אין לי ספק שלמרות החששות הכבדים המצויים כיום בתוך הגרעין, יוכל הרכב כזה של בעלי מקצועות להשתלב יפה במציאותה של עין גדי. נדמה לי שהמספר הכולל של חברי הגרעין תואם אף הוא את צרכי הגרעין והמשק, ואסביר את הדברים:
גרעין אשר איננו יודע את מקום ההשלמה שלו חיב לחזק את מסגרתו הפנימית, וזאת אפשר לעשות רק ע"י מספר גדול של חברים. כל מהותה ומסגרתה של התנועה הקיבוצית משתקפת אצל גרעין כזה בדמות שמחת חיים של שישי-שבעים חברי ההכשרה שלו. אולם בבוא הזמן, והשלמה כזאת נקלטת במשק כחברים, עומד חבר הגרעין בפני משבר חמור של מעבר מחיי צותא ועליזות לחיי אדם שחורים-לבנים-אפורים.
גרעין "ערבה" איננו במצב כזה. הוא יהיה במשך כל שנת הכשרתו זרוע אחת של עין גדי. הוא יהוה שלוחה שלנו במסדה, כנרת או כל משק אחר. הוא יהיה חיב לחיות את חייו גם בתוכו וגם בתוכנו.
דבר זה מחייב אותנו כמובן יותר מכל לדאוג לכך שזאת אמנם תהיה התחושה. אנו חיבים לדאוג לאדם שימצא עם הגרעין (ויתכן שאותו חבר יתחלף מדי פעם) במשך כל תקופת הכשרתו וידאג להדרכה סדירה וקשר מתמיד עם המשק.
והנקודה השלישית, והיא אולי המדאיגה ביותר, היא היחס המספרי בין הבנים ולבנות מבין היוצאים לגרעין א'. כאן עומד הגרעין בפני בעיה חמורה, אשר אפשר יהיה להתגבר עליה תוך פעילות אינטנסיבית ומתמדת מצד המדריך שימצא במקום. מספר רב של בנות עומד לצאת בגרעיני ב' וג', ועל כן חיבת להיות פעילות "על הקו" בכוון תל אביב-עמק הירדן.
עם תום השנה הראשונה אנו מקוים להגיע להסדר עם הצבא שבני ובנות גרעין ב' יצטרפו מיד לגרעין א'.
כללית המצב הוא טוב, והמורל גבוה לקראת סיום הלימודים והיציאה. חברי הגרעין מתכוננים להגיש בקרוב את ערב הקן האחרון בקו בורוכוב, והתכונה לכך רבה. אני מקוה שדברים אלה יהיו פתח להשתתפות פעילה של חברי הגרעין גם ב"אפיק" של עין גדי.
עמוס
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 130
י"א תמוז תשי"ט 17/7/59
שבת שלום!
אני לא מסוגל להבין איך אפשר לשתוק על שערוריה כזאת. שלש שנים מחכים לרגע הנכסף- לעליה לפלטו- ואין לדבר סוף. מחכים ודוחים ומבטלים ומחכים ודוחים ו... אין כוח לספור כמה פעמים הענין חוזר על עצמו. ואין מקום בלוח השנה לכמות התאריכים אשר הצבנו לעצמנו ואשר הציבו לנו לעליה. ושוב מחכים ושוב דוחים...
עד ששבת מסכנה אחת (מסכנה אך תזכר לטוב), בשבת שעברה, קרה נס. הגנרטור במשק (העתיק) סוף סוף יצא מכלל שמוש. בום. לא עברו כמה דקות, ומשלחת מלאכי סניטציה עלתה דחופה לפלטו והתחילה למרק ולשפשף כל סמ"ר בבית התינוקות. לא עברו 24 שעות, וחדר האוכל החדש היה מבריק. וכבר אין שום סיבה לשום עכוב, ואין שום תירוץ ללא תשובה. עולים לפלטו!!! חסל סדר מעברה!
אני רק לא מסוגל להבין איפה היה השכל עד עכשיו? למה לא קלקלו את הגנרטור קודם??
וביום חמישי (אתמול) שבענו נחת מארוחת הצהריים הראשונה בתולדות הנקודה החדשה. בתיאבון!
ים המות הכחל בלאט ינוע
וממעל עננה קטנה תשוט.
עץ האשל בדממה יזוע
וכל קו בחול יפה חרוט.
האדמה תצהיב בלהט שמש
ואבק מחניק יעוף ברום;
אך עין גדי לא תסבול בכמש,
בה ישלוט גון ירוק וחום.
עין גדי, עין גדי,
מה היה כי צמחת בחמה,
עין גדי, עין גדי,
איך פלגים בך חותרים בשממה.
עין גדי, עין גדי, בך היופי יופע בכל הוד
והלב יהרהר ויחמוד.
ים המות הכחול בלאט ינוע
וכל הר פה יתנשא, גאה ורם,
ונחל ערוגות זה הידוע
מהלכו יישיר אל תוך הים.
האדמה תצהיב בלהט שמש
אך עין גדי היא נוה מדבר.
יום חדש אינו דומה לאמש;
ועתיד מזהיר צופן לה המחר.
איתן פרץ
במשק
בשער ה"אפיק"
בשער ה"אפיק" הבאנו את שירם של איתן פ. ודיבון, אשר הושמע מספר פעמים ב"קול ישראל". את השיר כתבו לאחר מחנה העבודה במשק, ומסתבר שהיו מרוצים פה מאד(על איתן אין צורך להביא הוכחה...).
ה"מק" חזר למשק. מבריק ונוצץ שב אלינו לבצע את מלאכתו באמונה, בזמן שעוד נותר לו להיות ברשותנו.
לאחר שלושה חדשים, מיום שבו עלו החברים הראשונים לגור קבע בפלטו, עבר למעשה עקר המשק לנקודה החדשה. היות ומעתה יצטרכו שוכני מטה לעלות לפלטו לארוחות, יש להניח שרב החברים יזדרזו לעבור ולסים את פרשת הנדודים (מעתה יהיה גם סרט בפלטו). התינוקות יועברו בקרוב (מאד מאד), לאחר שתגמרנה עבודות הנגרות בבית הילדים. בפעולת בזק, שנמשכה לילה שלם, הועברו כל פריטי האקונומיה ואבזרי המטבח למטבח החדש. טכנאי הקרור, שבאו מבעוד יום, טפלו במקררים. עובדי חב' הגז הרכיבו את הכיריים (יומיים קודם), ואתמול כבר עמד המטבח "הכן" על רגליו.
פרט קטן: רק נגמרה ההעברה של המטבח, פרצה שרפה ע"י המטבח הישן, שאימה לגמור את שארית המטבח וחדר האוכל.
מספוא:
שלוקי יצא למילואים. הוא השאיר למ"מ שלו, יגאל ע. תנ"ך בהוצאה חדשה, כתוב על בלוק חדש במקום בפנקס. בפקודות שגרה יומיות הוא פרט את כל סדר העבודה, אבל מה שנוגע למקרים יוצאים מן הכלל, יגאל רשאי להשתמש בשקול דעתו הפרטית, ולפעמים גם להתיעץ עם שרגא.
כרם:
בסכום היבול שווקו 2138 ק"ג משטח מניב של 8 דונמים.
תמרים
סכום הנטיעה:
נטעו 291 חטרים חדשים
21 מלואים (כולל בפלטו)
6 בסבחה (לנסיון)
7 חטרים עצמיים
ס"ה 325
גדולי מים (הידרופוניקס)
ההידרופוניקס הוא מדע שמטרתו לגדל צמח ללא תלות בקרקע. הצמח מקבל את כל החמרים הדרושים לו לשם התפתחותו בצורת תמיסה ובכמויות מחושבות מראש. ע"י בדיקות חימיות אפשר לעקוב אחרי התפתחותו של הצמח ולווסת את כמויות החמרים שבתמיסה בהתאם לצרכיו.
יתרונותיה של שיטת גדולי המים הם: חסכון במים, מניעת מחלות שורש, ויתור על אדמה חקלאית וויתור על עובדים ודישונים. חסרונה העקרי של השיטה היא השקעת יסוד גדולה ביותר. הגדולים המתקבלים מכל דונם או מ"ר גבוהים פי כמה מאשר בקרקע רגילה. סגולות אלה חשובות לנו במיוחד. אנו מוגבלים באדמה חקלאית, ויש להניח שתוך זמן לא רב נגיע לנצול מכסימלי של השטחים הראויים לעיבוד. כמו כן, מחלות שורש (בעקר פוזריום) מחבלות מדי שנה בעגבניות, ועדיין לא נמצאה להן דרך הדברה. ולגבי המים- יש להניח שעם פתוח המשק תגדל יותר ויותר צריכת המים, בעוד שספיקת המעינות תשאר קבועה. בהידרופוניקס מנוצלת מכסימלית כל כמות המים הניתנת.
לגבי החסרון, הרי עוקצו מתקהה לא במעט אם נזכור שגם הכשרת דונם קרקע, פה בעין גדי, עולה בסכום רציני למדי.
תוך כל היתרונות הגלומות בשיטה זו יש טעם לנסות ולעבוד לפיה.
השטח העומד לרשות המשק הוא100 מ"ר, מהם הוקצו 25 מ"ר לנסיונות שונים, במגמה לבחון תמיסות וטיפולים שונים על הצמחים. ביתר 75 המ"ר גודלו עגבניות. כגדול עקרי בגדולי ביניים שמשוכלרבי וצנונית. אם כי התפתחות נוף הצמחים היתה איטית ולא הגיעהלגבה המקובל בגדולי מים, הרי נאסף פרי רב. משטח של 75 מ"ר נאספו כ-1350 ק"ג עגבניות (18 ק"ג למ"ר). כמות זו הינה הישג רציני הן בגדולי מים ארציים והן בקנה מדה רחב יותר. כן נאספו צנוניות בכמות של 140 ק"ג ל-50 מ"ר (2.8 ק"ג למ"ר) וכלרבי- 169 מ-12.5 מ"ר (12.7 ק"ג למ"ר). חשובה יותר מכמות היבול היא הידיעה שנאספה והנסיון המצטבר.
לסכום, נראה שיש בהחלט הצדקה לתפוח ענף זה, העלול לתפוס את מקומו הראוי בצד יתר ענפי המשק.
אורי
נגמר גדול המשק לאורך מדרון העריג'ה.
צ'רלי" עכשיו, לעזאזל, אי אפשר אפילו לברוח מנמשק הזה!
בספר העבודה של הפורדסון מצאנו כתוב:
תאריך: 21/6. הענף: סדייר. סוג העבודה: נסיעת חתונה. הכלי: חתן וכלה. ש"ע: חצי שעה.
הערת המערכת: מהר מאד...
באסיפה
התקבל מכתב מבית הספר החקלאי בחדרה ובו הועלתה המשאלה להמשיך בקיום קשר הדדי. ביה"ס מעונין במדריך חברתי שישב קבע בביה"ס. יסופקו לו כל התנאים הרגילים, כולל אש"ל, וכך תקום האפשרות להתקשר עם בוגרי המוסד במגמה להשלים בעתיד את המשק.
נערך דיון על כדאיות או אי כדאיות מכירת ה"מק" וקנית או אי קנית מכונה בעלת נפח גדול יותר. הועלו שאלות המימון וההכרחיות במכירה בשל בלאי, נזקים וכו'.
הוחלט ברב קולות למכור את ה"מק" ולקנות מכונה בעלת טונז' גדול יותר. בישיבה משותפת של המזכירות וועדת משק, שהתקימה מיד לאחר האסיפה, הוחלט על קנית אוטוקאר.
שחל מסר דו"ח כספי חצי שנתי (עד ה-31/3/59). הדו"ח נמסר בהשואה לשנה שעברה. צמוד לדו"ח זה מסר אריה על ההכנסה הכללית של גן הירק. הכנסה משביעה בהחלט...
הערה: הגזבר מוסר עשרות ספרות, ולמרות שחברים מעונינים בדו"ח, אין באפשרותם לכלכל את שפע המספרים. מן ההכרח, בעתיד, לפרסם דו"ח מודפס, ובשעה שהגזבר ימסור את הדו"ח יהיו המספרים לפני החברים, ורכוז ההקשבה יהיה קל יותר. ומצד שני, אפשר שדו"ח מודפס יחסוך את הרצאת הגזבר, וניתן יהיה להסתפק בשאלות הבהרה בלבד.
שחל: בסעיף הלבשה עברנו ב-2000 ל"י על התקציב.
שמחה: הבנות רוצות שמלות!
יונתן: אפשר לחשוב שאתה לא רודף אחרי שמלות.
האכסניה:
נעשו כבר מספר צעדים ממשיים לבצוע תכנית האכסניה, ולפני שבוע מיפו את השטח. הצריפים יהיו על שפת הים. התיכנון קובע שהאכסניה תהיה בריחוק מהשטחים מעובדים, והאזור יגודר.
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 131
כ"ה תמוז תשי"ט 31/7/59
שבת שלום
ברכת הבראה והחלמה שלוחה ללפר, לאחר שנפגע בתאונה. לפר- אנו מצפים להבראה מהירה, ושחל מצפה לה יותר מכולנו!
למרות החום ולמרות לחץ העבודה, שלא פג גם בתקופת הקיץ, קבלנו על עצמנו לרענן את אוצר ידיעותינו ע"י קיום של שבועיים של ימי לימוד. בהרצאות ששמענו עד היום נתנה לנו מלא האפשרות להיוכח עד כמה זקוקים אנו לעידכון ידיעות ומושגים. יש לקוות שגם בהמלך נשבע רצון.
לפי שמועות אחרונות עומד להגיע היום למשק מחנה עבודה, בכל אופן, בשעת כתיבת דברים אלה אנו נזהרים מלקבוע עובדה (!), אך באם יבואו הנערים, אנו מקבלים אותם בברכה ומקוים שיפיקו תועלת מעצם המצאם פה, הן בעבודה והן לאחריה.
מבחינה משקית או חברתית לא חל השבוע שום מאורע מיוחד. העבודה מתרכזת בעקר בהחזקת הקים: היינו, השקאה בלתי פוסקת וצפופה ביותר בכרם, בתמרים ובמספוא; וכן בהכנת השטחים לעונת גן הירק הקרובה. פרטים על כך ימסרו בקרוב, לאחר סכום התכנון.
בחברה
באסיפה:
לויט פתח ב"שהחיינו" וב"שנהיה ראויים, על קיום אסיפה ראשונה בחדר האוכל החדש.
בכקה בקש לברר אפשרות הבראה לחברים.
פסח העלה בעית רבוי התירים הנכנסים לארוחות.
נירה נבחרה כמחסנאית.
הוחלט לקבוע את שנת התקציב מ-1 לאוגוסט עד 31 ביולי.
דוביק הציע להקדים את ארוחת הערב. ההצעה הועברה לועדת עבודה.
היות ובחורף מתח העבודה לא מאפשר רבוי חופשות, מתבקשים החברים לנצל את תקופת הקיף בכדי לצאת לחופש ונופש.
לקראת דיון על מחסן הבגדים
הדיון, שערך בימים הקרובים באסיפת הקבוצה על מחסן הבגדים, עיקרו יהיה שיטת החלוקה הקימת במחסן.
רבים הסוברים, כי השיטה הקימת היא פגומה מעיקרה, מאחר והמחסן אינו מתגבר על חלוקה שוה וצודקת מבלי לעבור על התקציב השוטף. בין אם נעבור למחסן-תקציב, ובין אם נשאר במחסן-נורמה, הצורך הדחוף הוא בעריכת כרטיסיה מעודכנת של פרטי הלבוש של כל חבר וחבר ומצבו, ולחסל אחת ולתמיד את החלוקה לפי זיכרון המחסנאית.
מחסן נורמה או נורמה מזויפת (לפי הגדרתו של יגאל ר. ב"אפיק" 127) יתכן רק בהכללת הלבוש שמתקבל ממקורות חוף ומתנות. מחסן תקציב דורש אף הוא כרטיסיה מעודכנת ומצב שבו כל חבר וחבר יצויד בכמות בגדים שוה. גם באם נקבל הצעת ועדת הלבשה לעבור למחסן תקציב, לא נוכל לעשות זאת מיד, אלא בהדרגה תוך שנתיים, כפי שנעשה בכמה ממשקי האחוד, ועלינו ללמד מהם ולהמנע משגיאות שנעשו כבר ולהתאימו לקבוצה.
לפי השיטה המוצעת ע"י ועדת ההלבשה נהיה חיבים להגדיל את תקציב המחסן בשנתיים הקרובות, כדי להגיע לנורמה מסוימת, וביחד עם זאת להתחיל במחסן תקציב.
קימת השערה ששיטה זו תתקבל ע"י רוב החברים, אולם החשש הוא לגבי הרוקים. לכן חיבת המחסנאית לפקוח עין וליעץ לכל חבר בבחירתו ובתכנון תקציבו במחסן.
בסכום, נראית לי הצעת ועדתההלבשה לעבור ממחסן נורמה למחסן תקציב בשלבים, במשך שנתיים, להכין כרטיסיה מעודכנת של פריטי הלבןש שברשות החברים ומצב הלבוש, הגדלת תקציב המחסן במשך השנתיים הקרובות, התיעצות עם ועדת ההלבשה של האיחוד ולימוד מהניסיון והשגיאות שנעשו בעבר ע"י משקים שונים.
יורם א.
תיבת הדאר
ליסבון 19/7/59
לחברי משק עין גדי!
יעניין אתכם מן הסתם לדעת שאמש היויתם עבורי הפתעה נעימה: נזדמנתי ליריד בליסבון, אשר בו הציגו מעל מסך טלביזיה ציבורית סרט על עין גדי וה"שכינה"... הסרט גרוע למדי ובעל קצב איטי, אך היוה בכל זאת אטרקציה מרכזית ביריד, ועבורי- הפתעה לא צפויה...
שלומות
מיכה בר-עם
אמנם לא ברור לנו במה מדובר, אך מה אפשר לדרוש מכל תיר בעל מצלמה...
סיום שנת המאזן
היום, יום שישי, ה-31/7, נגמרת שנת התקציב והמאזן של תשי"ט. שנה זו, שהתחילה ב-1/10/58, קצרה בחדשיים מהרגיל, והיא בת 10 חדשים בלבד. כזכור, היתה שנת התקציב עד עתה מ-1 באוקטובר עד ה-30 בספטמבר.
מספר סבות לשנוי זה, שעליו הוחלט באסיפה, ואשר עובר עתה את השלבים הפורמליים האחרונים בברית הפקוח ואצל רושם האגודות השיתופיות.
מבחינה מסוימת היה נוח הסדור הקודם, מכיוון שהוא חפף את השנה העברית- התחיל ונגמר בראש השנה, וכך היה מועד מתאים לעריכת האסיפות השנתיות. לעומת זאת עמדו הצרכים המשקיים והחקלאיים בנגוד מוחלט לתאריכים הנ"ל.
העונה אצלנו מסתימת בתחילת יוני. ההכנות העקריות לקראתה מתחילות באוגוסט, ובספטמבר כבר שותלים הירקות. וכאן נוצר מצב אבסורדי: שנת החשבונות, המתחילה ב-1 באוקטובר, אינה כוללת את כל ההכנות לעונה של אותה שנה, אלא תכלל מבחינה טכנית את ההכנות של השנה הבאה. מכיון שהעונה אצלנו מהוה את הגורם הנכבד ביותר, הרי שזה היה לקוי רציני ביותר. הסדור הנכנס לתוקפו השנה יענה על בעיה זו. ה-31 ביולי הוא תאריך המתאים בדיוק לסכום כל חשבונות העונה ולהתחלת ההכנות לעונה החדשה.
וישנה נקודה נוספת: עד עתה היו עורכים את התכנית המשקית לקראת ה-1 באוקטובר, ומגישים לאסיפה השנתית לאשור, אפילו לאחר תאריך זה. מבחינה מעשית היה זה לאחר חדשים של הכנות, ולאחר שכל התכנית כבר נכנסה מזמן לשלב בצוע, כך שכל הענין היה פורמלי. כעת יצטרכו לחשוב במוסדות המתאימים ולהחליט אם להצמיד את האסיפות השנתיות לשנת המאזן החדשה או לא. בכל אופן, הכנת התכנית המשקית ,שתהיה כעת לפי התאריך החדש, תתאים לפחות למציאות של התחלת העונה.
ובנקודה נוספת השנויה במחלוקת, אם היא לטובה או לרעה: בחירת המוסדות ובעלי התפקידים היא ב-1 למאי. עד ה-1 לאוקטובר יהיה על בעלי התפקידים לעבוד כמעט חצי שנה (כפי שהיה קודם -מעט חצי שנה מתקופת כהונתם) לפי הקו והתכנית שהתוו להם בעלי התפקידים הקודמים. כעת נתן להם זמן של 3 חדשים להכנס לענינים, ולקראת העונה הבאה לטובה- הם עצמם כבר מכינים את התכנית.
לסכום: להסדר החדש יש כל הסכויים לענות על כל הצרכים שלנו, ונקוה שאכן יענה.
יונתן
תקליטים חדשים בתקליטיה:
רפסודיה בנוסח בלו / גרשווין
אמריקני בפריז / גרשווין
מקהלת הקוזקים של הדון
הספר מסיביליה / רוסיני
6 פתיחות לאופרות / רוסיני
ולסים ופולקות / שטראוס
שירי לכת / תזמורת הצי הצרפתי
כביש עין גדי-סדום
בימים הקרובים יעברו מהנדסי מע"צ מתכנון לבצוע מעשי של השלב הראשון בסלילת הכביש בינינו לסדום: "סדום-עין גדי". אם לדבר בלשון ההיסטוריונים הרי לאחר אלפיים שנה, ולאחר "כביש הסטודנטים" המפורסם, הגיע הזמן שניה קשורים אל רשת הכבישים הארצית באופן נורמלי.
באחרונה עסקו המודדים בהכנת התוואי, וכעת נגשים לבצוע. כאמור, יהא זה שלב ראשון, אשר הוקצבו לו כרבע מליון י"י, לשם סלילת הקטעים הקשים ביותר בדרך. וליתר פרוט: קטע ראשון יהיה כ-8-9 ק"מ מ"מעלה היעלים" בכוון עין גדי. קטע שני מדרום למצדה. ביחד יסללו בשלב זה כ-15 ק"מ.
באם סלילת הקטעים האלה תיעשה בסכום קטן מהסכום המוקצב, ימשיכו את הסלילה בהתאם לתקציב. נראה שעם המשך העבודה יוגדל התקציב באופן שתתאפשר סלילת הדרך כולה, והעבודה תיגמר תוך שנה. השלב הראשון יגמר, לפי המשוער, תוך שלשה חדשים.
הכוה הכללית היא לתכנן כביש סוג א' ולבצע זאת במינימום כסף. דבר זה אפשרי ע"י תכנון תוואי שיעבור על יסוד מוצק וחזק, כדי למנוע עד כמה שיותר עבודות מלוי, הינו: להתרחק מהחוור.
דרך העפר, בה אנו נוסעים היום, רצופה בסיבובים רבים במרחק של מטרים ספורים זה מזה. קטעי הכביש יהיו ישרים עד כמה שיותר, כדי למנוע סיבובים מרובים ומיותרים, וכך לחסוך ק"מ. הסיבובים לא יהיו חדים, ומתוכננים באופן שבו תמיד יהיה שדה ראיה גדול לפני הנהג (כמו בכל הכבישים החדשים בארץ), ויתאפשר פתוח מהירות עד כ-90 קמ"ש.
רחב הכביש יהיה כ-9 מ' (עם הבנקט). רחב האספלט עדיין לא ידוע.
בעת קביעת התוואי התחשבו המהנדסים בנוף הדרך. כ-7 ק"מ ב"מעלה יעלים" יחתכו למרגלות ההר. כן לקחו בחשבון את בעית החום. התוואי הוצמד, עד כמה שאפשר, להר, כדי לאפשר נסיעה בצל. המהנדסים השתדלו ליצור שפועים שלא יעלו על 5% (לעומת 15% ויותר הקימים עתה). במקומות המיועדים לשטפונות תיעשה עבודת נקוז של הודיונים, תחפר תעלת מגן לאורך הכביש שתקלוט את המים ותנקזם דרך מעברי מים. בשל האקלים החם ישתמשו בזפת סמיך המיוחד לאקלים טרופי. בשל הקרקע המוצקה לא ישתמשו בסולינג, ורק במקומות בודדים יוסיפו חומר ואדי. את היסוד יהדקו במכבש חדש, שכושרו עולה פי כמה על מכבשים רגילים. אף הדי-8 שלנו יקח חלק בעבודה, ולשם כך הוא הוחזר מעבודתו באזור ירושלים.
נקוה שבעונת החורף הקרובה יהיה כבר חלק מהכביש גמור, ותעלמנה הבעיות ה"רגילות" העומדות בפני נהגינו.
ולמע"צ נאחל: התחלה טובה, בצוע טוב וגמר מהיר!
ימי למוד
חזרנו כביכול אל ספסל הלימודים, אך הפעם כתלמידים העומדים ברשות עצמם. הכניסה חפשית, הלבוש חפשי (במינימום חפשי) ובהשתתפות חפשית. פלגי זעה, שפע של חם וקומקומי מים- הכל חפשי! לשם קיום ההרצאות הונהג יום עבודה (קייצי) מקוצר- עד 13:00, וההרצאות מתקימות (אם מגיעים המרצים ואם מגיעים החברה) מ-4 עד 6 אחה"צ ומ-9 עד הסיום בערב.
תכנית ימי העיון היא:
יום ג' 28/7 – נחום בנארי – יהדות.
יום ד' 29/7 – יאיר לבני – בעיות הטיסה לחלל.
יום ו'-ז' 31/7-1/8 – ד"ר מיכאליס – סוציולוגיה.
יום ב'-ג' 3-4/8 - יוחנן פרס (פוז) – מחקר הקבוצה.
יום ד' 5/8 – מר דודס, דובר השגרירות הבריטית – ארצות אפריקה.
יום ו' 7/8 – אהרון נתן – המיעוטים.
שבת 8/8 – אבא אבן.
יום ב'10/8 – דב מלכין – "למה רגשו הצעירים?"
נחום בנארי-"יהדות" (במסגרת "התודעה היהודית").
את הרצאתו פתח בנארי בסקירת הסיבות שהביאו להתעוררות שאלת "התודעה היהודית". הוא מנה כגורמים את הגולה, היהדות המאמינה, הנוער הישראלי, הפילוסופיה הדתית של הוגו ברמן ובובר, וההרגשה הכללית של חוסר שרשיות. המרצה נתח בקצרה יחסו של כל גורם אל הבעיה, ומכאן עברת לשאלת "מהי יהדות". בתאור מקיף עברנו אתו על ההתפתחות ההיסטורית של היהדות והשנויים במשך 2000 שנה, בתוקף בעיות פוליטיות וחברתיות.
בסכום, היתה זו הרצאה עיונית, שרק כ-20 חברים מצאו בה ענין.
יאיר לבני- בעיות הטיסה לחלל
בפתח דבריו עמד המרצה על ההכרח לשלוח חיות לחלל כדי להכין באופן מכסימלי את הנתונים הדרושים לאדם היוצא לחלל. מכאן עבר להתפתחות ההכרה הקוסמית, מהמחשבה הפרימיטיבית על צורת כדור הארץ, מקומו ביקום ועוד השערות על עולמות דומים בקוסמוס.
לאחר הקדמה זו עבר לבני אל עצם הבעיות הכרורות בטיסה לחלל. דבריו עוררו ברוב המקרים צחוק בשל היותם מוזרים ובלתח רגילים. הוא תאר את הנסויים ביכולת עמידתו של האדם בחלל בלווי תצלומים וסרטונים. הוא פרט "במקצת" את שפע הבעיות העומדות בפני אנשי המחקר, ואשר רק בחלקם הזעיר מצאו את פתרונן.
היתה זו הרצאה מאלפת על חומר מפליא ובלתי ידוע בדרך כלל, והשתתפו בבה מרבית החברים. כדאי רק להוסיף שאין במשק שום יצור שמעונין להיות טיס מבחן לחלל...
במסגרת ההרצאה ראינו סרטונים על הרכבה ובניה של "זיקוקית חלל" ולוין. על שגור רקטות ולוינים, תנועותיהם ושלביהם, פעולתם ותפקידם, על שגור ה"אטלס" וה"ונגרד" וכן סרטון על כבוש האנטארקטיקה בקשר לשנה הגיאופיסית.
דפיק ישן וגם חדש
פליטי לשון
למה לא מוציאים את הקורדונים?
אמירה: אפשר, בעצם, לשתול את העגבניות ביניהם.
ארי: אני חושב שאפשר לעשות משתלה של קורדונים.
גדעון: ואני חושב שהם באמת יגדלו.
נחיק: אני מכיר איש ששוקל 500 ק"ג.
דביק: על איזה שטח?
ארי: ק"ג על דונם.
אמוץ: ועוד אומרים שאני לא יודע להשמיץ...
יונתן לשחל: תעשה חשבון. כמה זה 16749:532.
אחרי חצי שעה:
שחל: מה פתאום נתת לי את התרגיל הזה?!
יונקי מדברת עם צלל בטלפון.
צלל: מה? מה עם הסיר? איזה סיר? של מי?
יונקי: מה עם אופיר???
קרמר הוזעק לפרק את צנורר הביוב. תירת עיתונאית אבדה את שניה, והן יפלו לביוב. לאחר שהראו לה אתמוצא הצינור היא חפשה וחפשה... ומצאה אותן.
מצאה והכניסה אותן לפה.
נירה: מה? בלי לרחוץ??
שמחה: היזדמנות לפתוח בית מלאכה לטכנאות שניים!...
המערכת מבקשת סליחה מכל בעלי חוש ההומור שתוצרתם אחרה להתפרסם.
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 132
ג' אב תשי"ט 7/8/59
שבת שלום!
הבריכה מלאה!
מעין דוד ישאר מעתה נכס למטיילים ולנפשות הרומנטיות!
הבריכה מלאה, ומימיה קורצים בשעות החום.
ימי העיון נמשכים לשביעות רצוננו. באופן יחסי, מספר המשתתפים הוא גבוה, והרצון לשמוע הוא רב.
על אף החום מגיעים מטיילים רבים למשק. אין פלא שסקרנותם גדולה, אך היא מעמידה אותנו במצב לא נעים לעיתים די קרובות. אמנם אנו יושבים בחדר אוכל עגול, ועיני המטיילים תקועות בנו מבעד לדלתות ולחלונות ומפריעות וגורמות לאי נעימות, אך בכל זאת עדיין איננו שחקני קרקס. כבכל עונה- אף עתה- צריך לשוב ולהתקין שילוט מתאים, שיפנה את כל הבאים אל המעינות.
תוך שלושה לילות התמלאה בריכת השחיה במים. לאחר שהשבוע חנכנו אותה ברשמיות הנאותה- ברחצה- מתבקשים החברים לשמור על נקיון המים, ולא להכנס בטרם עשית מקלחת.
מודדי הקק"ל סיימו את מיפוי המשק. המפה תהיה בקנה מידה של 1:2500 ותכלול את הפלטו על מיבניו, המחנה הישן, השטחים המעובדים ושאינם מעובדים.
חולית מסריטים מצרפת מסריטה ביומיים האחרונים את הווי המשק.
מומחי קרור עומדים להתחיל בעבודת הסיום של בית הקרור.
בחברה ובמשק
השלמת רהוט לחברים
ועדת שיפורים עברה בחדרים ורשמה מהו הציוד החסר ושיש להשלימו. ועדת חברה קבעה ועדת משנה שתבדוק השלמת רהוט שאינו נוגע לועדת שפורים.
ברפת ובלול
כמות החלב בחודש יולי משלוש הפרות היתה: 1602 ל'.
כמות הביצים ביולי מ-513 תרנגולות היתה: 9876 ב'.
כן שווקו 5 עגלים לבשר.
לחברים בבית
לחברה שלום!
לא נעים לבוא אליכם פתאום בטענות ולהתחיל לשפוך לפניכם חלק מבעיותי, אך תקותי שדברי ישיגו את מטרתם, ואפילו רק כתמורה על אי הנעימות. המדובר הוא בקשר בין המשק לשליחיו בכלל ובתנועה בפרט.
כשאדם יוצא לתנועה, הגבוי והזכות המוסרית לבוא לחניך ולדבר אתו, זה המשק. נוריד את הפרט הנקרא "משק", והפכת את המדריך לשכיר. אך לא רק מבחינה משפטית, או כלפי חוץ, נחוץ הקשר עם המשק. הקשר נחוץ למדריך גם מבחינה נפשית, עלי לבוא אל הצבור לפחות עם שלמות אחת. כלומר, אני בא מתוך גוף המאמין שאני נציגו, ואני מרגיש שמתוכו יצאתי, ואת דבריו אני מביא לחניך. ניתק קשר זה, ודברך אליו יהיה כדבר איש אל רעהו. ויש לתת למדריך את ההרגשה שהוא אינו בודד, ושיש גוף מסוים שאליו הוא שיך, שותף לו בכשלונותיו, מתענין בפעלו ושמח בהצלחתו. לאחר שדברי אלה הובהרו, מקוה אני שגם דברי הבאים יהיו על מישור מובן.
טענות כבדות לי אל ועדת קשר, שהיא שעיר לעזאזל במקרה. כל בעית הקשר היא בעיה חברתית, ואפשר להורידה מסדר היום רק לאחר תיקון גישה ע"י כל החברה. לכן באו המכתב וטענות אלו בפומבי.
אין אנו זקוקים לתמיכה חמרית, ולכן מגוחכת שאלת ועדת קשר מה אנו צריכים- ויסופק. אין כאן קשר של צרכן וספק. יש כאן ענין של אדם שכל מעינו בתשומת לב, בהרגשה שאכפת לחברה בבית מה אני עושה בחוץ, שמענין אותם עד כדי כך שמוכנים הם אפילו להטריח עצמם ולכתוב דברים מלב, ולא בצורה הזועקת "נכתבתי בכדי לצאת ידי חובה". ועדת קשר נבחרת כמרכזת בקשר ומכוונת אותו, אך לא כמבצעת בלעדית שלו. את הקשר חיבים החברה לקים בעצמם, ע"י אמוץ חברים שבחוץ, ולעשות זאת עם לב שלם. ודברי הנ"ל מסבירים מדוע. כי עד עתה לא היה כך. אם אני מקבל חבילה סטנדרטית מהמשק כואב לי, ולא בגלל ששלחו לי סיגריות שאין לי צורך בהן, אלא בגלל חוסר תשומת הלב שהוקדשה לחבילות ולהכנתן. ארבעה חברים בחוץ. חבילה בשנה- ובכל זאת בצורה רשלנית. מה עוד שבקומונה נמצאים חברים שמקבלים חבילה ובה כתוב: מצטערים שאין לנו מצרך זה או אחר שאתה אוהב, ולכן תסלח לנו הפעם. נשתדל לתקן זאת בפעם הבאה. או ששבוע אחרי קבלת החבילה מקבל אני מכתב ובו התנצלות על זה שנשכח מהשולח להכניס את המכתב לתוך החבילה. לכן הוא מגיע באחור קטן... ומי אמר ששליחת ה"אפיק" פוטרת את בעית הקשר. כשלא הופיע ה"אפיק" משך חדשיים נדון הקשר לכליה. אך ב"אפיק" לא די. כדי להכניס את החברה בשליחות לתמונת הנעשה במשק, לא יזיק כלל ועקר מטען רכילות אחרונה...
דוגמאות לא חסרות לי, אך לא אטריח אתכם יותר. העליתי בעיה, סיבתה וכוון מחשבה לפתירתה. מקווה אני שתהיה אוזן קשבת ולב מבין לדברי, ובתקוה זו אסיים.
יוסי ל [ליכט]
לבעית ארוחת הערב
אנו עדים זה השבוע השני לתופעה מופלאה שלא היינו רגילים בה: עד לשעה שמונה וחצי מוכן חדר האוכל, ריק ונקי כמעט לגמרי. לאחר שמלבד מאחרים מועטים (הורים שאך זה סימו את ההשכבה) גמרו כבר רב החברים את ארוחת הערב.
השעה המאוחרת של ארוחת הערב היא רעה חולה אצלנו כבר שנים _למעשה מההתחלה). לא תהיה זו הגזמה אם אומר שהיא משמשת גורם מחבל בחיינו, גם אם אין הדברים נכרים ובולטים לעין. דוק אבעית העבודה היא הברורה ביותר: מדוע צריכים עובדי המטבח וחדר האוכל לסיים את העבודה ב-10 בלילה, או אף מאוחר יותר? מה ההצדקה לכך? וכך אנו מגיעים לצד החברתי והתרבותי.
הסיום והפנוי המאוחר של חדר האוכל מעכב את רובן המוחלט של הפעילויות התרבותיות! אין לשכוח שאין לנו חדר תרבות, וכל פעולה מתנהלת בידר האוכל. ומצד שני מחכים החברים, מתוך רגשי סולידריות כמובן, לאנשי המטבח, שלא יפסידו, חס וחלילה, משהו (סרט9, ובסופו של דבר מסתימות הפעולות בשעה כה מאוחרת ששוב נשאלת השאלה: האם זה מוצדק לגבי אנשים הקמים ב-5 לעבודה? והרי אנו מחבלים בעצמנו. אך זה רק חלק מהבעיה. ההשתתפות בפעולות חלשה, החברים עיפים ואדישים, והגרוע ביותר- חלק גדול מהתכניות והפעולות התרבותיות אינו יכול בכלל להתבצע, ונדון למפרע לבטול, בגלל הידיעה הברורה שלא תהיה הענות והשתתפות.
דוגמא חריפה ביותר היא יום ששי. הארוחה מסתימת בשעה מאוחרת ביותר, ועד שחדר האוכל מתפנה מתפזרים החברים לחדרים, ובצדק: כמה אפשר לשבת על המדרגות? ואז אין כבר כל אפשרות לאספם, וכל תכנית אבודה. ויש עוד דוגמאות רבות. והמענין בכל הפרשה היא העובדה, שהחברים מאחרים לארוחה רק בגלל נוהג הקים. כך התרגלו, וזהו זה. לא מפני שאינם רעבים, חס וחלילה, להפך. ועובדה היא שלפנות ערב מתחילים החברה להתרוצץ במטבח ולחפש טרף, משום שהסכוי לאוכל ב-8:30-9:00 הוא יותר מדי רחוק ובלתי משכנע. וזאת, אגב, תופעה שיש לה לדעתי כל הסיכויים להעלם, אם החברים הבאים ב-6-7 למטבח ידעו שב-7 כבר אוכלים ארוחת ערב.
מבצע הקדמת הארוחה לרגל ירח העיון היה מבצע גדול ובלתי רגיל אצלנו (בארכיון המשק מסופר שפעם אחת אכלו עד 8:00 בגלל הסרט "קוו ואדיס"). ומלבד מספר תקלות החיבות לבוא על פתרונן (הסעת אנשים מה"ואדי") הוא עובר בהצלחה, וכלנו רואים "כי טוב". ולכן ברור דבר אחד: אין כל סיבה מוצדקת היכולה למנוע את ארוחת הערב בשעה 7 לדבר של קבע. רק ביום ששי – משום הישיבה והארוחה המשותפת- יש לקבוע את השעה ל-8.
הדבר עלול להראות תמוה: לשם מה כל הדבורים האלה על בעיה כה פרוזאיץ וגשמית כארוחת ערב. אך הרחבתי את הדברים מאחר שנראה לי שעם פתרון בעיה זו ישתנה חלק חשוב מהווי חיינו- הערב, וימצא פתרון להרבה בעיות אחרות: תרבותיות, חברתיות וכד'.
יונתן [זמיר]
ימי למוד
השבוע נמשך כסדרו ירח העיון. ההתענינות בדרך כלל מראה עד כמה החברים מעונינים באמת לצאת מהסגר מלאכותי של התמצאות בבעיות כלליות, ולא להסתפק באינפורמציה שיגרתית של עיתון או שמועה. לקראת סוף השבוע הזה, שבת ושבוע הבא יהיו מספר שנויים בתכנית המקורית.
ד"ר מיכאליס – המלחמה הקרה ודו קיום בין הגושים
ד"ר מיכאליס פתח בנתוח בעית ההפצה ההדדית של הקומוניזם והדמוקרטיה ע"י שתי המעצמות. הוא הביא ונתח את הגישות המנוגדות, נתח את המרד בהונגריה לגבי שני הצדדים, את המהפכה האנטי קומוניסטית בפרס, תוך הבהרת העובדה שהגורם המגביל את המלחמה הקרה הוא הפחד המשותף בפני התקפה גרעינית והשמדה הדדית חלקית או מוחלטת. ובשל התערבות נגדית בפרס או הונגריה אין רצון להסתכן. אך אין זה סותר את הרצון להפצת הדעות. דו קיום ממשי פרושוף התאפקות בהפצת הדעות. באופן כללי _אך בהרחבה) עברנו על פני בעית הקומוניסם הסיני, היוגוסלבי, בעית ברלין, עירק ומצרים, וכן הבהרו עמדות הדדיות של המעצמות לגבי הפוליטיקה השוטפת. מכאן עבר המרצה לנתוח בעית ישראל בתחום הפוליטיקה הגושית. יחסי ישראל ונאצר, הסואץ, מבצע סיני לאור המלחמה הקרה, הנסיגה בשל ההתערבות הכפולה של רוסיה וארה"ב; ישראל אפריקה ומומחי ישראל בארצות הנחשלות המתעוררות.
היתה זו הרצאה גדושת חומר וענין, ומרבית החברים נוכחו בה. המרצה האריך בדוגמאות ללא ספור לשם הבהרת דבריו, וכך הוסיף ענין ומתח.
יוחנן פרס (פוז) – "בעיות בקבוצה"
אין ספק שהכותרת הנ"ל קצת מוזרה
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 133
י' באב תשי"ט 14/8/59
שבת שלום
בטבע (...)
שני נחשים מסוג "צפע עין גדי" נצודו השבוע חיים.
הזוג המסוכן מת כעבור זמן מה, לאחר שהוכנס לכלים בלתי מתאימים.
בחברה
מזכירות
נדונה שאלת קיום "חג העליה". החלטה על המועד תבוא לאשור האסיפה.
בשבוע הבא תבחר ועדת "חג העליה".
באסיפה
יורם שאל על סדורי הבריכה, מציל ורחצת מטיילים. פסח נבחר כאחראי לבריכה. לגבי מציל- יהיה הסדר בין מספר אנשים בעלי נסיון (לא בטביעות).
נמסרה הודעה בקשר להחנית רכב בשטח המגורים וחדר האוכל. מעתה כל רכב, כולל טרקטורים, שלא בשעת העבודה, יוחנה במגרש המיועד לכך לפי השילוט.
ועדת חברה
בועדה הועלתה בעית החברים היוצאים לחופשות מיוחדות למשך זמן ארוך- חופשות שמחוץ לחפש השנתי והשבתות- ויחד עם זה יש להם מספר רב של שבתות וימי חופש בלתי מנוצלים. הדיון לא סוכם עדין.
צלל שאל בקשר לתיירים האוכלים בחדר האוכל. אורי ענה שמתפקיד האקונום או המזכיר לקבוע אם יאפשר לתיירים לאכול.
אושרה יציאתה של יונקי לקורס אחיות למשך שנתיים.
שרה ביצ'קוב נבחרה כסדרנית עבודה.
מפה ומשם
רותי ואלי יוצאים לאירופה.
עמוס חזר מעבודתו בתנועה. הוא תפס מיד את מקומו כחצרן.
יורם א. נכנס לעבוד כאקונום למשך השנה הקרובה.
גרימי גמר את לימודיו וחזר כמהנדס מים (עדין בלי תואר). יש לציין שמקצוע זה הוא שימושי ביותר אצלנו.
אמוץ שובץ להדרכה בקן כפר אתא.
לחבר בחוץ
שלום יוסי!
קראנו בעיון מכתבך לחברים בבית, שפרסמת ב"אפיק, האחרון, בו העלית בעיה רצינית, שעד כה לא הוקדשה לה תשומת לב מספקת, וכולם מסכימים עמך, כולל ועדת קשר.
מעשיה של ועדת קשר לא יעשו תוך ישיבה וקבלת החלטות. תפקידה הוא מעשי. יתכן שאנו במשק לא מרגישים את אשר אתם חסרים, וטבעי הדבר. חשבנו במשך הזמן על פעולות כדי לקיים את הקשר עמכם, אולם הובררו לנו כמה נקודות:
א. מקשר מכתבים נכפה- ז.א. שנדרוש מחברים ונחייב אותם להתכתב עמכם- לא נפיק תועלת מרובה. דבר זה חיבל העשות על ידכם ובעזרתנו.
ב. משלוח חבילות לחברים בחוץ ניתן לבצוע גם ע"י שיתוף פעולה עמכם. כלומר, לפי בקשתכם לסוג מסוים של אספקה ובתוספת משלנו נגיע לחבילה מועילה ומעודדת. נכון שבמשלוח האחרון היתה הזנחה מסוימת, אך תן לנו עוד "שנסה", וננסה להביא חבילה לסיפוקך. אולם באם אתה טוען שאינך זקוק לתמיכה חמרית, בקשנו להודיע למה אתה נזקק ולא קבלנו תשובה. ואף ליתר בקשותינו לא ענית (כמו בענין האריזה-קופסאות).
ג. משלוח ה"אפיק" נכנס לסדר מסוים וקבוע, משום כך הוא נשלח מיד עם הופעתו, במדה והוא מופיע.
לבסוף, בקשה אליך: עזור לנו בשפור הקשר. אין אנו חשים את המרחק בין המשק והשליח. תציע לנו מה לדעתך עלינו לעשות בכדי להקטין את הפער הזה. ואחרון אחרון- מתנגד אני למשוח "קילו רכילות" ע"י ועדת קשר. זה יעשה רק ע"י התכתבות אישית שביזמתך.
מקוה אני שחילופי מכתבים אלו יביאו תוצאות רצויות ומועילות.
כל טוב, והרבה בבקורים
שלום ולהת' – יורם א.
תוך כדי בדיקה מסוימת בפנקסי המלואים של החברה התגלו מספר פרטים מענינים:
דב גביש נולד ב-19/11/56. מסתבר שבאותו יום גם התגיס לצה"ל.
לגיורא ברזילי קובע הצבא את תאריך הולדתו ל-19/11/59. פקודה זו פקודה, גיורא. יש לך עוד 3 חדשים להחליט... בינתיים אינך קים עוד!
ימי לימוד
ימי הלימוד הסתימו. פרט למקרה בודד לא חל שום שבוש בתכנית, ויש לצין זאת לזכות המארגנים. על רשמים כלליים עוד נרחיב את הכתוב, בעת שיגיע החומר מכמה חברים.
את ימי העיון חתמו: אבא אבן- שלא הופיע, י. אברהמי ויהושע בן אריה.
א אברהמי – התיאטרון בן זמננו בעולם
המרצה נתן לנו מושג ותוכן כללי על המחזות המוצגים כיום בעולם, תוך נתוח יסוד הדרמטורגיה. המחזות המקובלים והטובים ביותר עד היום הם המחזות הקלסיים: היונים, שכספיר והדרמטורגים של היום בהתאם למדינותיהם.
אנגליה: בין הדרמטורגים הבולטים בזמננו: ט.ס. אליוט, גרהם גרין, פריי וג'ון אוסבורן.
שלשת הראשונים מצטיינים בהדגשה של נימה דתית רעיונית פילוסופית. אוסבורן מיצג אסכולה של אופנה: "זעם", תביעה לחדוש,, לשנוי. בתחום רוב המחברים הצעירים, שיצירותיהם אינן חורגות מהנדוש, הרי אוסבורן הוא המחדש בעל ההעזה, למרות שאין בו משהו היוצא מגדר הרגיל. הוא מחדש אך חסר תוכן.
צרפת: סארטר, אנואי, בקט.
היצירה הצרפתית מצטינת כיום בחפשיות רבה, בהתעלמות מהמקובל ובפאטאליזם. מחזות רבים בנויים על רקע המיתולוגיה, מתוך רצון להראות על נצחיות הבעיות. מאידך יש רצון להשתחרר מדפוסים מקובלים, כאילו יש שובע ועיפות מהאופי הקים, כמו ב"אנו מצפים למר אל".
ארה"ב: המרצה עמד על ההבדל במחזות שלפני מלחמת העולם השניה כאירוינג שו ושלאחריה כארתור מילר, טנסי ויליאמס ואו ניל.
מפרוט זה עבר המרצה לנתח בעית התיאטרון המסחרי, המחיב החזקת שחקנים מעולים, המאבק עם הטלויזיה והרדיו והמודרניזם.
היתה זו ההרצאה היחידה שלמרות ההשתתפות המרובה של החברים בחלקה הראשון, הופסקה בשל אי הענות להמשכתה.
יהושע בן אריה – מלחמת השחרור
ההרצאה נפתחה בהגדרת תקופת המלחמה; המושגים "עצמאות", "קוממיות", "שחרור"; הסכמי שביתת הנשק (הסכם עם סוריה (20/7/49). מכאן עברנו בתאור מקיף על כל שלבי המלחמה לפרקיה" ההכרזה באו"ם, החלוקה, יציאת הבריטים, הפלישה ב-15 במאי, שלבי הקרבות, תיאור כללי של הקמת חיל האויר והים, תאור עצרת 29 בנובמבר. היתה זו הרצאה מענינת, רבת מתח ומלאת ספורי אנקדוטות (צ'יזבטים...).
במשק
בשבוע הבא עלינו לטובה מתחילה במשק עונת תש"כ. העונה תתחיל בזריעת משתלת החצילים.
שטחי המזרע לעונה הבאה, לפי התכנית, הם:
גן ירק:
חצילים 50 דונם
עגבניות 32 "
מלפפוני סתיו 21 "
מלפפוני אביב 15 "
קישואים 23 "
בצל 20 "
תירס קלחים 100 "
משתלה מסחרית 10 "
מספוא-אספסת ואספסת+רודס 230 ד'.
גודל שטחי התירס וכן גודל שטחי המספוא תלוי בבצוע תכנית המים לשטחים המוכשרים: עריג'ה, קס'ר עריג'ה, הפלטו השלישי וסביבות הפלטו הראשון. זריעת המשתלה המסחרית תלויה במצב השוק.
בצוע התכנית כולה ידרוש מאמץ ניכר מצד החברים. השנה, בגלל העברה שעדין לא הסתימה, שורר מצב עבודה שהוא ללא תקדים בעיןג די- יום עבודה ארוך בקיץ, פגור בחלק מהעבודות החקלאיות, שלא לדבר על קצב איטי בכל הקשור להעברה.
העברה לפלטו, נוסף על ימי העבודה הרבים שהושקעו ויושקעו, גוררת הוצאות כספיות גדולות, נוסף על ההוצאות הרגילות. אם ברצוננו לאזן את התקציב בשנה הבאה נצטרך לבצע את תכנית גן הירק במלואה. לבצוע התכנית ניעזר, כמידי שנה, בכח אדם זמני לתקופת הגן, אך כפי שנוכחנו בשנים הקודמות, כח זה פותר רק באופן חלקי את הבעיה, ועקר הנטל רובץ על החברים.
כדי שנוכל להוציא לפועל ובסדר את התכנית עלינו לעשות את המאמץ ולבצע את הדברים הבאים:
א. לסיים מרבית עבודות העברה שאינן סובלות דיחוי, כדי שלא ירתקו כח אדם בתקופות השיאים של העונה.
ב. לבצע עבודות גן הירק בקפדנות ובזמן, כדי להשיג תוצאות מכסימליות.
כששרגא חזר מקורס מרכזי משק, ה"אפיק" עוד שבת. שרגא בא בסערה: "אני קונה בכל "אפיק" מקום ל-300 מלה".
סוף סוף שרגא סתם את המקום שהיה כ"כ הרבה זמן שמור לו. אגב, מי מתנדב לספור כמה מילים יש פה?
מטע
בתכנית המטע בשנה הבאה לטעת 12 ד' כרם חדש +8 ד'מלואים, ו-20 ד' תמרים.
הגדלת שטח המטעים תדרוש גם היא תוספת ימי עבודה ותגדיל את העומס.
יש דעה שאומרת שבגלל הדוחק בכח אדם אל לנו להגדיל את המטע. אך עלינו לדעת שאם ברצוננו לקים רמת חיים שאנו מקימים, שהיא אמנם מוצדקת בתנאינו, אך היא גבוהה למדי, עלינו למצוא מקור נוסף להכנסות. גן הירק קרוב מאד לגבול הרחבתו, והענף החקלאי היחידי שנותר להרחבה הוא המטע.
אלה הם קויה ובעיותיה העקריות של התכנית לתש"כ. התכנית במלואה תתפרסם לקראת האסיפות השנתיות, שתתקימנה לפי המוצע במועד הרגיל- ראש השנה.
שרגא
על הרצאתו של אבא אבן שלא התקימה
במסגרת ימי העיון נמסר על מועד הרצאתו של אבא אבן. לחברים ידוע, כמובן, שהיתה זו ההרצאה היחידה שפגמה ברציפות התכנית ולא התקימה.
אמנם לא ידועים לנו הסיבה והמניעים שגרמו לאי קיום ההרצאה, אך נרשה לעצמנו להשיג על כך. ההרצאה שובצה מספר שבועות לפני תחילת ימי העיון, וההודעה על שנוי בתאריך ןהקדמתו קבלנו מספר ימים לפני מועד ההרצאה. ההרצאה שנקבעה לשבת הוקדמה ליום ו' בשעה 3 אחה"צ. אין זו אלא השעה האבסורדית ביותר לקיומה של כל הרצאה בכל תנאי, ובפרט לאנשים עובדים המקדמים את בוא השבת.
מן העתונות התברר לנו, שבאותו יום ובשבת למחרת היה אבן בבאר שבע צמוד לכמה פגישות והרצאות, מפגשים שנקבעו ללא ספק אחרי שנקבעה פגישה אתנו. בו בזמן שאנו מסימים את העבודה מוקדם יותר ומתכוננים בחפזון לשבת ומחכים בחדר האוכל לשוא, ומדוע? במה זכותנו נופלת מזו של האקדמאים בבאר שבע או אף מזו של פשוטי הפועלים שם? האם משום שקולותינו מובטחים למפלגה? האם משום שאין לנו יד בהתפרעויות האחרונות? או האם מפני שאיזה פקידון מחק אותנו מתכניתו של אבן, למרות שרק יומיים לפני הופעתו קבלנו אשור לה? והרי אותו פקידון ישלח מחר התראה: "מדוע לא שלמתם את המוטל עליכם לקרן הבחירה של המפלגה?". ואם אכן היה מופיע ביום ששי ב-3 אחה"צ- הן תוך שעה היה צריך לשוב לבאר שבע כדי לעמוד בתכנית הרצאותיו, ואז היינו אנו מושמים ללעג. ללענ- משום יציאת ידי חובה.
אין זאת כי חוזרים אנו לאותו נושא- "הבחירות". זכורה לנו תקופת הבחירות להסתדרות. במשל חמישה חדשים נקבעו ובוטלו בזה אחר זה מפגשים עם ס. יזהר. וכמובן שלפני הבחירות הוא הגיע, וכשהגיע הוא שאל: "אז מה אתם רוצים לשמוע?". אם כך, אז מילא, לפחות מובטח לנו שיודיעו זאת לנו מראש, כדי שלא נחכה לשוא!
שיר אוכלי האבטיחים
אצלנו יש בריכה גדולה
וטיב לה מהולל
ואל המדייר שם לטבילה
אין איש ניגש בכלל.
ורק אני, מכל זונחיו
זוכר לו חסד נעוריו
ולעת ערב, מול כוכב,
דרכי תוליך לחדריו,
ואם תאמרו: "למה, מדוע
בערב תשתרך בחוץ?
הן סוד הוא, ואינו ידוע
לאיש- מלבד כל הקבוץ.
בינות סלעים, בחיק הטבע,
מקשת אבטיחים תשכון
וערב ערב, דרך קבע
אוכלה אחד לתיאבון!
פזמון:
בואי אל ביתי, אך
נשכב על השטיח,
וקפה שחור מריח
שמה לך ארתיח.
מקירות נקלף הסיד
ונושר הטיח,
אתנהג כמו חסיד,
כך אני מבטיח!
בפניך רק אחת
משאלה אטיח:
אם תביאי לי מנחה,
אל נא אבטיח.
לחדר האוכל באתי
לסעודה של אמצע יום,
קצת עיף וקצת אפאטי
המרק היה איום.
ת'חציל אנ'לא אוכל
וגם לא קשוא קצוץ,
עד אשר חכול החל
עם העגלה לצוץ.
אבטיח שם יהל
בן-מידות, ולא קמצוץ.
כשליד שולחננו חנה
סרבתי לקחת מנה.
הוא הופתע אך חיש ענה:
כלום אינה מספיק שמנה?
-לא חכול, אל תתרגש נא
לא קטנות הן המנות,
סתם הורגלתי שתגשנה
לי את זאת רק הבנות.
את התבור אתם רצים
ואל כדור מחוששים,
אבל בקנה מדה ארצי
אתם בעצם חלשים.
ורק אני ברוב מרצי
שלשום שברתי שיא ארצי,
והוא קשור בגוף עגול
גם מסתו אינה קטנה
ובזה הספורט עוסקים על חול,
על דשא ובכל פנה.
ודאי אתם כבר מתוחים-
לא, לא איני הודף כדור
אך בזלילת אבטיחים
שלי השיא, ללא ערעור.
- אני רוצה אבטיח!
- עודד: לך לברה.
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 134
י"ז באב תשי"ט 21/8/59
לכו וארבתם בכרמים וראיתם והנה אם יצאו בנות שילה לחול במחולות...
בכרמי עין גדי ירעש החג...
שבת שלום
באסיפה
באסיפה האחרונה נערך דיון בקשר לקצור יום העבודה. תוך דיון התרחבה השיחה ונסבה על המצב המשקי והכספי של המשק. שרגא מסר דו"ח על מצב העבודה והבליט את הפגורים ברוב הענפים. כן נמסר דו"ח כספי ע"י שחל, שהדגיש את הגרעון הצפוי עם תום השנה. התוצאה המתבקשת מאליה לאחר דוחות אלה היא שנוס מתניים והידוק החגורה. וכשחודש הויכוח סוכמו הנימוקים השונים- יום עבודה ארוך בשל המצב הנ"ל יום עבודה קצר בשל החום ואי יעילות העבודה בשעות החום; וכן בזבוז השעתיים הנוספות על ציפיה לאוכל ועל הארוחה עצמה.
בהצבעה הוחלט להשאיר את יום העבודה הארוך בתוקפו.
נבחרה ועדה לתכנון "חג העליה". נבחרו: עמוס, גרימי, מאיר.
ועדת חברה
ועדת חברה תעלה הצעה בנוגע לחופשות (ר' ה"אפיק" הקודם): כל שהות של חבר מחוץ למשק למטרות חופשה מיוחדת, רפוי, לימודים וכו' תחויב 2/3 של השהות בחוץ ע"ח החופשה השנתית והשבתות.
יוצא מהכלל הנ"ל: אבל ומחלה וכל מקרה אחר שועדת חברה תאשר. במדה ועל ידי הסדר זה עלולים לרדת לחבר כל ימי החופשה והשבת, יתירו לחבר 6 ימי חופשה נוספים לשנה, כלומר: משריינים לכל חבר חצי שבת לחודש.
אם הצעה זו תאושר, יתבקש לה אשור רטרואקטיבי (מתחילת השנה).
לשם חישוב הסכום הכספי של הוצאות קוי המים לנטיעת התמרים השנה, נמדד כמובן אורך הצנורות.
האורך הכללי של הקוים מסתכם ב-2,271 מ'.
ועדת "חג העליה"
מיד לאחר בחירתה החלה הועדה לטחון... קודם כל הציבו אבן גבול. החג נקבע לד' בתשרי . בהתאם לתאריך זה תתנהלנה כל ההכנות. התכנית אשר המשק מעיד (הנאומים יהיו מיבוא ללא תשלום): מקהלה, אופרטה, הצגה.
אם נזכור כי לפנינו רק חודש וחצי הרי ידרש מאמץ מצד החברים. לא יוקדשו ימי עבודה להכנות, אך השתוף בעזרה מצד כל מי שיתבקש לתת יד צריך להיות מכסימלי.
ובקשה מיוחדת לחברים: תוך שבועיים (על המעונינים) להבהיר מה מספר האורחים הפרטיים שיבואו לחג.
החוג הדרמטי
שבוע אינטנסיבי עבר על החוג. ערב ערב נערכו חזרות, ולאחר שנקבע תאריך ההופעה כבר יש בשביל מה לעבוד. אלא שכנראה לא כל החברים המשתתפים לוקחים את הענין ברצינות. החוג כבר לא חוג. העבודה מחיבת- לפחות בשל ההשקעה שבוצעה כבר עד עתה- לכן מתבקשים "הנוגעים בדבר, להשלים את העבודה ללא גרימת קשיים ועכובים ובכל הרצינות.
לתשומת לב החברים
השבועונים המגיעים למשק מתפזרים בין החדרים. אנו רוצים לאסוף אותם ולכרכם. אי לכך מתבקשים החברים לא לזרוק אותם לאחר הקריאה ולהמנע משמושים אחרים בהם ולמסור אותם לידי דרור או יונתן. יתכן והדבר יהיה לא כ"כ נח בתחילה,אך התועלת והברכה הצפונה בזה להנאת כל אחד ואחד מכם בעתיד- מובטחת.
ועדת תרבות
השבוע בקרה במשק קבוצה של הודים. מתוך דבריהם אפשר היה להבין עד כמה הם התרשמו לטובה מהמשק, בכנות רבה.
במשק
בהתאם לתכנית התחילה העונה, כפי שהובטח ב"אפיק" האחרון:
במשתלה זרעו חצילים- "כברי" ו"מלכה שחורה".
הפורדסון גמר לחרוש בתמרים, והדי-4 חרש בכרם. הפכו את השטח של העשב הסודני, מול המשק.
שתוף פעולה מלא קים בין המספוא וגן הירק. מרססים את צדי הדרכים בלי להתוכח של מי השטח...
ב"מזל טוב" התחילה עונת הגיוסים. גיוס ראשון היה לסקול.
הדי-4 "יתחיל לעבוד". סוף סוף סוף הגיעה המשאבה שלו. הפורדסון יכנס בשבוע הבא למוסך.
המכבסה תעבור בשבוע הבא לפלטו. מתקני האריגה הוכנסו זמנית לחדר החשמליה. מתחו קו חשמל לצריפים. הספריה נמצאת במצב של תזוזה למקומה החדש, והמזכירות- במצב דומה.
הדי-8 חוזר למשק. לאחר שיבצע כמה עבודות ביתיות הוא יתחיל בעבודת הכביש.
בעקבות ירח העיון
נסתים ירח העיון. יש צורך לצין שהפעם בוצעה התכנית כמעט במלואה, ולא כבעבר. זכורים לנו היטב ימי העיון של אשתקד. התכוננו לתכנית גדושה, אשר הכילה שמות ידועים ופופולריים, אולם הודעות הבטול לא אחרו לבוא.
בכל משק נערכים ימי העיון ב"עונה המתה", אשר היא לרוב בחרף. אולם אצלנו עונה זו היא דוקא בקיץ, כאשר החום רב. הופעת החברים להרצאות השביעה רצון למרות החום, והלבוש היה מאד חפשי ולא הקביל לכללי הנימוס. מה לעשות, התנאים מחייבים.
לאחר מבצע העיון עלינו לסכם את תוצאותיו. האם הוסיף לנו, האם יש לתקן משהו בעתיד? ובכן, עלינו לדעת שכל הרצאה אשר התקימה היתה חד פעמית, כלומר, אינה במסגרת של חוג. לכן יש לבחור נושאים אשר אפשר לכלול בהם בערב אחד, או לכל היותר שניים, את מירב הבעיות. נראה לי שנושא כמו "התודעה היהודית" הוא נושא כללי ומופשט, ואי אפשר במסגרת מצומצמת להסביר ולדון בו. ואמנם נתנה בקצרה ההיסטוריה של העם היהודי, במסגרת "התודעה היהודית"; דבר אשר אולי רחוק מאתנו, אבל בכל זאת ידוע. כך לא יכולנו לרדת לעמקה של הבעיה, אשר בזמן האחרון אנו שומעים עליה הרבה מאד.
לעמת זאת נתנה לנו הרצאה מאלפת על סעיף קטן מתורת החברה: "המלחמה הקרה". המרצה פרס והסביר מה זאת "מלחמה קרה, ומדוע מתנהלת "מלחמה קרה" בימינו, ומה אנו בתוך המלחמה הקרה בין שני הגושים. וכדוגמת הנושא הראשון כן היתה גם ההרצאה על התיאטרון. המרצה עבר על מחזות ומחזאים שונים בעולם. הוא הסביר את הזרמים השונים בקרב הדרמטורגים, אבל שוב, הנושא היה כולל מדי.
הנושא "בעיות הטיסה לחלל" אינו מוכר לנו. עתה, בתקופת הטילים והלוינים למיניהם, זה נושא מאד פופולרי. לקח טוב מהרצאה זו נפיק אם נזכור את ההמחשה באמצעות שפע הסרטונים.
היה אתנו גם אורח, דובר השגרירות הבריטית. אך כדובר הוא היה מוגבל מאד, ובפרט בנושא שעליו דבר. הוא הלל ושבח את המעשה הרב שעשתה בריטניה למען הילידים באפריקה, ושעשתה זאת רק מתוך טעמים אנושיים גרידא, לפי דבריו. ומה עוד שאנו זוכרים די טוב את העם הבריטי ואת יחסו וכוונתו האנושית לגבי בני חסותו. רק בשל הנימוס נמנעו רבים מהחברים להתריס נגד המרצה ולשאול אותו שאלות שהיו עלולות להשמע כפרובוקטיביות. אני מציע שלהבא, באם יזמינו אורח רשמי, ינתן לו להרצות על נושא בלתי מחייב, ושהוא יהיה חפשי לדבר לפי מחשבותיו.
הנושא "מלחמת השחרור" מוכר לנו, אולי לא מתוך החזית הקדמית, אבל מתוך הספרות שנכתבה על נושא זה. אבל מעין נובע כבן-אריה אין הרבה. התמצאותו מדהימה בכל השתלשלות הקרבות ובאשר מאחורי הקלעים. אפשר היה לשבת שעות ולהאזין, משום שההרצאה הוגשה בצורה נעימה ומתובלת בהומור. כמובן שסופר רק על השתלשלות כללית וקרבות בודדים.
והכרח לחזור על ענין אי הופעתו של אבא אבן, דבר שפגם בתכנית, ועל אחת כמה וכמה שהרצאה זו נועדה להיות "מסמר" ירח העיון.
בסכום אני חוזר ואומר, כי ירח העיון אינו חוג, וכל הרצאה היא יחידה בפני עצמה. לכן על המארגנים לקבוע מראש עם המרצה את נושא הרצאתו. אני מקוה שימי העיון בשנה הבאה יהיו גם הם על רמה.
מילי
דפיק
צלל אצל דז'יגן
לגמרי לא בטוח שהספור שאנו עומדים לספר לכם כאן קרה באמת לצלל. אבל איך שלא יהיה, כבר הבטחנו לברה לא לכתוב עליו כל שבוע, אלא לתת לו לנוח שבת אחת; ונוסף לזה, צלל בטח לא יתנגגגד לעשות טובה לחבר ולכתף ספור קטן על שכמו.
ובכן, לפני הרבה ימים, כל כך הרבה ימים שכבר לא סופרים אותם, צלל כמעט נכנס למשפחה ווסווסית. וכמו שאומרים זקני טבריה- מעשה שהיה, כך היה:
יום אחד באה לטבריה חתיכה- תמאם. אבל מה? פולניה. אומרים החברה: פולניה פולניה, נראה מי גבר להתלבש עליה. ומי היה גבר? כמובן צלל. התלבש יפה, הפסיק לעבוד, נשען על רגל אחת, הוציא את הידיים מהכיסים, דבר בנימוס, עד שהחברה אמרו: ואללה זה, נהיה בן אדם. מחמאה שבקושי מלבישים אותה על ראש העיר.
בא צלל אצלה ועושה הכרה. על המקום רואה: זה גבר, למה השרירים היו מפוצצים את השרוול, ושרירי החזה היו מרעידים דרך חולצת הטריקו. כל רעידה כמו פצצה. נשבתה בקסמו, כמו שאומרים, ואמרה לוף לאן נלך? אמר לה: לטיל. אמרה: אני עיפה. אמר לה: אז נשב בגן. אמרה לו (הכל בעברית צולעת לחלוטין): אתה יודע מה? בוא להצגה. יש היום בומבה של הצגה- דז'יגן ושומכר. חשב: דז'יגן ושומכר זה אח ואחות, כמו אותלו ודסדמונה, ששמע פעם בקול ישראל. הוציא חמישיה, הוריד עליה גמעה, והתפלל: ביוקר היא עולה לי הממזרה. שרק יהיה כדאי.
סוף סוף באו להצגה. יושבים. רואה כולם פולנים ורומנים. אף בן אדם לרפואה. עצוב. בסוף עולים שני יהודים, נראים כמו מישה הרוכל, כאלה עקומים, ומתחילים לדבר אידיש. לא מבין שום מלה. כולם צוחקים- צלל בוכה (רק בלב). מרביצה עליו מבט- איך זה, איך איך לא נהנה מדז'יגן ושומכר? מרגיש איך המבט שלה יורה אבטיחים. מחליט שלא ענין: כולם צוחקים- הוא צוחק. כולם שותקים- הוא שותק. כולם נהנים- הוא לא, למה כל הזמן במתח לא לפגר אחרי הצחוק, שלא יחשבו שהוא חלש בלהבין בדיחות. צוחקים-צוחקים, לכולם כבר כואבת הבטן, ולצלל- הלב. פתאום מגיעים לאיזה מערכון איך שדופקים את הגברים בעבודות הבית. כל הנשים צוחקים- כל הגברים שותקים. צלל צוחק, למה לא מבין ענין. חושבת: זה צוחק, סימן זה לא גבר זה. מכניסה עליו מבט בחצי עין- כבר מתבלבל. כולם שותקים- צלל שותק, למה מרוב מתח נהיה לו קורצ'לוס בעצבים. מתחילה לחשוד. אומרת: זוג מיר אפעס. שומע זה, נהיה לו טוב על הנשמה, למה מבין מלה אחת. אומר לה: זוג זוג זוג, מיקען משיגע וערן. הסתכלה עליו בשליש מבט, הוציאה היד שלה מהיד שלו ושתקה כמו דג כל ההצגה.
וזוהי הסיבה מדוע צלל חכה עד עכשיו בכדי להכנס למשפחה ווסווסית.
טפיק – דפיק מפי הטף
גליה: תראי מרים, רק ללי נסעה וכבר דבוישה באה אל אטקה.
למה?
מי יודע מדוע יושבי השלחן הראשון בארוחות בוקר וצהריים מאריכים לאכול יותר מכל יושבי שלחן אחר, ומדוע אין התופעה קימת בארוחת ערב?
(תשובות מוצלחות תפורסמנה בגליון הבא).
לישי: קומנדקאר זה גם כן אוטו, רק נתתי גז וכבר נגמר לו הדלק.
זוהר, למה לא נתת ללישי לרוץ להביא דלק מהמשק?
זהר: דחילק, יש לי פגישה בשעה 2 בתל אביב.
עכשיו כבר מותר לספר: כשבאו לקרוא לפוז, המרצה על מחקר הקבוצה, להרצאה השלישית, התלבש, לקח את התיק והתחיל לרדת במדרגות. פתאום זנק חזרה למעלה. התברר שלקח את תיק כלי הרחצה (הוא עוד לא פרופסור).
דוקטור מפורסם מצרפת הגיע למשק בלילה. הוא הושיט ללויט כרטיס נסיעה לפריז, העקר שיתן לו מקום לישון. לויט שלח אותו לישון במצדה, למה לא ידע איך הוא יחזור מפריז...!
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 135
א' באלול תשי"ט 4/9/59
שבת שלום!
מה זאת "אידיליה" בעבודה אתם יודעים? ובכן, השבוע זכינו למצב פנטסטי כזה: טרקטוריסט "פנוי להובלה" מטייל בין הענפים ומחפש ג'ובים ושואל אם יש איזו עבודה בשבילו. ואיך זה קורה? דבר כזה אפשרי רק בשלשה מקרים: /. כשמרכז המשק חולה. 2. כשהנ"ל לא חולה ולא חי. 3. כשהנ"ל מתנפש בשמירה. מסקנה... בשניים הראשונים, מילא, אבל בשלישי? על כך נאמר במפורש: איז'ה בז'בוז'. בכל אופן זאת היא השמירה האחרונה של שרגא בשנתיים הקרובות.
לחברה שלום!
בוקרו של היום הרביעי באיטליה. הספקנו כבר ללמוד דברים רבים. בין היתר- שבעין-גדי לא יודעים לעשות כסף. הייתם צריכים לראות איך חצי עיר כמו נפולי (למעלה ממליון תושבים) מתפרנסת מתירות. לדוגמא: לבית המלון הראשון ליוה אותנו איזה "אורח פורח", ככה חשבנו, מתוך טוב לב. זה עלה לנו 1000 לירטות. בדרך היו עוד כמה חברה שרצו גם כן ללוות אותנו. שלחנו אותם לעזאזל.
נפולי היא עיר בדיוק בשביל החברה. מכוניות ואנשים חיים שם בשלום. אמנם ראיתי איזה שוטר ננפנף בידיים, אבל נדמה לי שרק עשה רוח. המכוניות החשמליות והאנשים עוברים לכל כיוון, איך שמתחשק...
היינו באי קפרי. אי אגדתי. שטחו 12 קמ"ר בערך. הנגוד בין הגבהים השונים בפסגות וגודל האי הוא בולט לעין. מהמערה הכחולה אין מה להתפעל באופן מיוחד, בפרט שהיא קורעת את הכיס. כניסה למערה לשתי דקות עולה 11/2 ל"י בערך. נכנסים למערה שכובים על הסירה מפאת הפתח הצר. בתוכה משתקפים המים, ובמידת מה הקירות, בתכלת. האי עצו יותר מענין. בנמל רואים מכוניות מיוחדות המיועדות לדרכים הצרות של האי. בולטים ביופים סוסי מרכבה נהדרים, החבושים כובע ולבוש על האוזניים.
עתה אנו ברומא. בדרך עברנו כמה מנהרות, אחת באורך של כ-13 ק"מ. מבעד לרכבת אפשר לראות מעט את החקלאות האיטלקית. אין רואים כלל מכונות חקלאיות. ההשקאה נעשית בתעלות.
לסיום, אנו חיים חיי צנע מוחלט. חוץ מפירות, שהיו יותר זולים בנפולי, קשה להתקים כאן.
שלכם התיירים
רותי ואלי
20/8/59
בחברה
באסיפה
גרימי שאל מדוע אין במטבח כדורי מלח (בינתיים הגיעה כמות גדולה).
יורם הציע למצוא מקום מתאים לשחיטת עופות.
דיויד נבחר כסדרן עבודה (בינתיים כבר בתפקיד.
התקבלה הצעת ועדת חברה (ר' ה"אפיק" הקודם) בנוגע לחופשות מיוחדטת.
השיחה על מחסן הבגדים לא התקימה בשל חוסר משתתפים. מסקנה: אין בעיות.
התקים ערב שירה עם דוד זהבי. אלה שלא באו יכולים להצטער!
במשק
שרגא: שמורים!
דיויד: 400 דונם ברדק.
משתלה
המשתלה נבטה והציפ ציפ בתוקפו. מעשבים ומתחילים בדלול.
גן ירק
הוחלט סופית שבשטח לסדייר ישתלו עגבניות, וברודס- חצילים.
בשטח העגבניות של אשתקד גמרו לגלגל את החוט האחרון (!!!!) והוצא הקורדון האחרון.
נוי
השטח המרכזי בחצר המשק וכן המשטח לפני חדר האוכל נחרשו חריש עמוק ע"י הדי-8, בכדי לשטוף את האדמה מהמלחים ולהכשירה לשתילה. בינתיים תיזרע בסתיו אספסת בשטחים האלה. הסתימה מלאכת הטרסות על יד בית הילדים. עתה מתוים דרכים בתוך המשק, שבחלקן יהיו עם סולינג. תכנית הדשאים של השנה הסתימה. המקצרה כבר עברה פעמים על מה שאפשר לעבור. כתמי המלחים ישטפו תוך כדי השקאה.
רפת-לול
כמות החלב החדש היתה 1384 ל'. כמות הביצים- 8822 ב'. לפי המספרים קימת ירידה לעומת החדש שעבר.
ארזה נשחטה, והבשר עבר את טפולו המקצועי של אבא של אטקה.
אוה המליטה עגל.
הכשרת קרקע
הדי-8 צמצם גלים ועבר עם הרוטר בשטח הרודס. שטח הסדייר נחרש ע"י הדי-4, ושטח הבצל (בעריג'ה) נמצא בשלבי סיום ההכשרה. יערכו כמה גיוסי סקול בשטחים המוכשרים.
הכביש
יצא אתמול בזחילה לדרך ארוכה. הוא יכנס לעבודה בתווי החדש של הכביש. בינתיים השתנו מספר פרטים בתכנית הסלילה, וכשהם יובהרו-נפרסם.
מוסך
הפורדסון נמצא בתקון כללי. חוץ מזה, איציק נוי מתמחה בתקון פנצ'רים!
"אורווה"
שרגא: צריך לרסס את הסוסה...
החמור: חמורים לאללה אלה היהודים. גנבו אותי ממבריח חשיש בשביל לתת לי בארוחת בוקר ורדים, בצהריים גפנים, בערב- אני כבר לא רעב. אינשאללה מבסוט!
לתשומת לב!
חל שנוי בלוח ימי ההסעה מבאר שבע למשק. מתבטלת ההסעה ביום ד', ומעתה על כל המעונין לרדת באמצע השבוע למשק להגיע לסדום ביום שלישי עד 14:00.(אוטובוס אחרון מבאר שבע ב-12:30). החברים מתבקשים לשמור על לוח זה ולהודיע עליו לאורחים וידידים המעונינים לרדת.
ביום רביעי לא תהיה הסעה!
דפיק
היה היו במשק אלף מסגרים
כולם ידעו המון, כולם היו כשירים.
כולם עבדו מבוקר ועד ליל
אך משום מה הכל כל כך זוחל.
אומרים, המסגרים כבר עיפים, עיפים.
בלילה טרקטוריסט דרך על צנור
ומים לא היו. פשוט עשה בו חור.
יצאו עם בוקר לתקן שלושת המסגרים
יצאו הם לתקן את החורים.
אבל המסגרים כבר עיפים, עיפים.
סגרו הם את השיבר בתרועה גדולה
סחבו את המכשיר רכוב על עגלה.
לפתע ופתאום נדם השיר,
ראו כי מים אין גם במכשיר...
פשוט, המסגרים כבר עיפים... עיפים...
השקיעו שם שעות רבות של עבודה
סתמו את החורים בשפע של פלדה,
וכשאמרו- גמרנו וחסל,
פתחו ' ת-שיבר, אבל זה נזל...
כי כל המסגרים כבר עיפים, עיפים!
קומנדקר התקלקל, עשה המון צרות
לקחו אותו הם בידיים מוכשרות.
היה צריך לצאת עם בוקר אור,
אמרו הם: לא נזוז עד שנגמור!
אבל המסגרים כבר עיפים, עיפים...
בשתיים בדיוק גמרו את המכונית
עשו לה נסיעת מבחן רעשנית.
היתה שם באמת שמחה גדולה,
סוף סוף גמרו כבר את הנבלה.
חבל, המסגרים כבר עיפים, עיפים.
בערב הצטרכו לנסוע במכונה,
החליפו לה גלגל, נדמה- היא מוכנה.
אך המכונית פתאום הלכה לישון,
ולא סחבה אפילו בראשון...
עכשיו הם באמת כבר עיפים, עיפים.
רחמן, ממה עשוי טרנזיסטור?
רחמן: ממה?! מגפרת גרמניום!
מאיר למילי: כמה חרשת?
מילי: נש-רו שני שטוצרים.
למחרת הלך מאיר וחפר לאורך כל הקו ולא מצא את השטוצרים שנשרו. הלך למילי.
מילי: מה פתאום, אמרתי לך שנשארו שני שטוצרים.
למה?
למה עמד סיר מים על הגז הבוער עד לשעה 1:00 בלילה?
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 136
ח' באלול תשי"ט 11/9/59
שבת שלום!
ברכה ללפר עם שובו למשק.
כשהגזבר חוזר לענינים זה סימן טוב!
ספר לחבר
במסגרת הפעל השנתי לקראת השנה החדשה, מתבקשים החברים לעין ברשימת הספרים ממוצאים על לוח המודעות ולהודיע על בחירתם עד שבת.
הגלויות מזוג התוריסטים הדלפונים שלנו ממשיכות לחצות את האויר (איפה סיר הבשר?...)
2/9/59
לחברה שלום!
זכרתי את מרק מס' 1 אשר אכלתי בעין גדי, את הירקות... הגיעו זמנים טובים. אני נאלץ לקנות רק סרדינים ואגסים. למעשה זה מתחיל לצאת מן האף. כרגע אנו בלונדון. עיר עצומה בגדלה, לא יפה, אך אומרים שיש בה הרבה מה לראות. החויה הראשונה היא הרכבת התחתית, כלי התחבורה הראשי של העיר, שכולו מבוכים מתחת לאדמה. ללונדון הגענו ברכבת מבזל שבשויצריה. הנסיעה דרך צרפת ארכה כעשרים שעות בנוף חד-גוני. כנראה שרק בשוויץ ובישראל יש נוף מענין. הים למשל היה בלונדון חום איום של 15 מעלות. האזרחים האנגליים רטנו מאד. מזל שהגענו לתקופת חום כזאת.
אני כותב כאן מכל הבא ליד, ממש על קצה העט. אין טעם לנסות לתאר בכתב, ולכן גם פסחתי על שוויץ. את תאור נופה אני משאיר לפיטנים. בקצור, שויץ היא ארץ נהדרת, הארנק סובל בה קשה.
שלכם
רותי ואלי
פתוח
פתוח המשק במגמה חקלאית מוגבל ביסודו, עקב שטחי הקרקע המצומצמים. תוך תקופה קצרה נגיע לניצול מקסימלי של השטחים. אם ברצוננו לבנות ישוב גדול, הנושא מוסדות חנוך נאותים ושרותים מפותחים, יש לנסות לחפש ענפי תעסוקה חדשים.
ים המלח ידוע זה מכבר בסגולות המרפא שלו. רופאים ממליצים על רחצה בים זה במקרי מחלות רבמטיות, עור ועוד. "המעינות המסריחים"- כמה שהם מסריחים- נבדקו ונמצאו עולים בתכונותיהם על חמי טבריה (!). מצפון למשק, כמעט על הגבול, שופעים מעינות נוספים שלא נבדקו עדיין, אך יש לשער שאינם נופלים בסגולותיהם הרפואיות. "מעין דוד" משתיך לסוג המעינות ה"אקראטי תרמי". ישראלים לא מעטים נוסעים כל שנה לשוויץ וצרפת לטבול במעינות מסוג זה. לכן יש לבחון אפשרויות פתוח של ענף זה וכדאיותו המשקית וכו'.
חמשת המחלימות הראשונות הנן שלב ראשוני וזעיר בכוון זה. הסברים נוספים באסיפה.
א.
לפר הלך לרשום את חוה לבי"ח רמב"ם.
שאלו: מתי התאריך?
אמר: או-טו-טו-ו..
אמרו: מצטערים, עכשיו אין מקום, אבל אם תחכה ותבוא בינואר- נקבל אותה...
בחברה
באסיפה
הועלתה בעית ההצגה, המאמצים הממושכים וההון שהוצא עליה. למרות שנשבר המתח, לאחר דחית מועד חג העליה, הוחלט לדרוש מהמשתתפים להמשיך במאמץ לקראת המועד המתקרב.
חג העליה נקבע ל-20 באוקטובר.
הועלתה בעיה משמעתית של בכקה. הוחלט שבכקה יתנצל בפני האסיפה ויבצע את הנדרש ממנו.
ועדת חברה
הוחלט להעלות להצבעה בקשתו של יוקי להתקבל למועמדות במשק.
הוחלט להמליץ בפני האסיפה לתת לברה לצאת לעזרת הורים.
האכסניה
יהודה אלמוג בקר במשק עם משלחת מטעם משרד הפתוח. נתגלו חלוקי דעות ביחס למיקום האכסניה. אלמוג רואה את שפת הים כמקום המתאים. נציגי משרד הפתוח מעונינים למקם את הצריפים במשולש מעבר לואדי בסדייר. עתה נגשים הנוגעים בדבר לתכנון המבנים, ותוצע הצעת מחיר.
במשק
גן ירק
היום התחילו לזרוע בצל בעריג'ה. המשתלה מתפתחת באופן משביע רצון, ובשבוע הבא יזבלו את השטחים לקראת שתילת החצילים. כן נזרע סלק מסםוא במשתלה.
מוסך-מסגריה
הקומנדקר התעטף בברזנט חדש. המסגרים מתקינים את העולים והסדורים הכלליים לעגלים ברפת החדשה. סהטטיסטיקאים מוסרים שעד יום חמישי היו לדויטש 5 פנצ'רים, לפרגסון 8 פ' (כולם בגלגל אחד). לא זוכרים כמה היו לעגלות.
מטעים
בפרדס: נשלחו משלוחי גשוש של לימונים ואשכוליות.
תמרים: התחלנו בהורדת הפרי. בשבומשם כמה קטעים:ע הבא ישלח הטרנספורט הראשון.
בע"ח
הפרה השחוטה עדיין מתפרקת...
הפר "תמרון" עומד להמכר לבשר. בינתיים הוא הועבר לרפת של שחל.
ריתכו שטוצרים ברכם החדש.
הגנרטור ("מכונת הבטון") הוחזר ל"סולל בונה".
לאחר שהקומנדקר לא לקח תייר מסדום למשק צעק התייר: הלוואי שיהיה לכם בום בום...
דפיק
הטור השבועי
השבוע נזקקנו לארכיון העתונות ודלינו משם מספר קטעים:
"דובר התאחדות בעלי בתי הקולנוע ספר במסיבת עתונאים, כי במסגרת שפור השרותים לצבור יתחילו להציג בתל אביב הצגות לילה- החל משעה 23:00. לנוחיות קהל צפורי הלילה".
"בתשובה לכתוב בסדרת המאמרים שהתפרסמה ב"הארץ", אמר ראש עירית חיפה מר אבא חושי לכתבנו, בין השאר, כי הוא גאה על כי אין בחיפה חיי לילה. "עירנו היא עיר של עובדים, והשקט חשוב לנו לאין ערוך יותר מהנאתם של מספר מצומצם ביותר של אזרחים".
באסיפה- שרגא מסר דו"ח. לאור הפגור בעבודות העונתיות יהיה צורך לעשות מאמץ לקראת העונה. הוחלט לא לקצר את יום העבודה.
התנחמו כל משוטטי בלילות, הולכי בטל ומעופפי אופל- פרצה תורתכם מגבולות מבצרה ופשטה על פני ארץ. לא רק בתל אביב מונו לכם הופעות לילה, גם בקצוי ארץ ותהומות ים תמצאון. היכן אתם כולכם- מרכז משק, שכה הסערת את הצבור וכה עמדת על עמדתך, למען יתנהלו הענינים כהלכה. היכן אתם חברי ועדת משק, חברי ועדת תרבות, חברי משק סתם? מדוע לא נמצא אחד שיקום ויאמר: "עד כאן?!". איכה העזתם העובדים למחרת- לא אצל מעביד ולא אצל "בוס"- אצל עצמכם אתם- להתחיל סרט ב-11 בלילה. אסון עומד להתחולל- הסרט יוצג כמנהג רק ביום ראשון. 22 שעות של ציפיה ומתח נכונו לכם, ולא עמדתם בנסיון. מי יספור את שעות העבודה שהלכו לאבוד, במישרין ובעקיפין,ביום המחרת? את העיניים הנעצמות והתנועות הבטלניות? כמה עלתה בסכום "הצגת לילה" זו?
מהרו והכינו המכונה, אתם עובדי סרט הצלולויד הנע. יש אסיפה מחר רק עד 10:30.
ועתה-צחקו כאות נפשכם, כי מה מותרכם מנמושות תל אביב?
שמעתם כבר את הספור האחרון על ב.? אז לפני שבוע הזמין ב. אצל הרצל שתי רולטקות של 25 מטר כל אחת. הרצל לא יודע מה ולמה- הביא לו את המבוקש, ומהטיב המשובח ביותר. אח"כ שאל את ב. "למה לך בעצם שתי רולטקות?"
"אני צריך למדוד 50 מ', וכל רולטקה כזאת היא רק 25"- ענה.
החברה של חקול היא חילת בדם כמו שצריך. כשהרצל שאל אותה מה שמה היא (כמעט) קפצה לדום והתחילה: "שלוש, שמונה, שלוש"...
טפיק או דפיק מפי הטף
גליה: מרים, עוד לא התחתנת. אז אין לך טבעת?
מרים: נכון.
גליה: כשתהיה חתונה אז תתחתני עם שרה, אבל רק את תתחתני. שרה תשב לה בצד. את יודעת, על יד הנסתרת מתחתנים. יא יופי יופי. תהיה לך טבעת צהובה יפה יפה. אבל עם מי תתחתני?
נו, עם מי?
למה?
מדוע ישנם אנשים שלא אכפת להם מי ומה יכריעו באלף אלפי פרטים הנוגעים בחייהם, כלומר- אינם באים לאסיפות??
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 141
כ"א תשרי תש"ך 23/10/59
שבת שלום!
למירה ועודד
ברכת המשק להולדת דלית
... בת סימן לבנים...
לחג העליה קבלנו מספר תשורות: תשורה אקטואלית ביותר קבלנו מכנרת. המיכלים למים קרים (טרמוסים) ישרתו את הענפים בהספק מלא, ומלוא תודת הענפים שלוחה למשק המאמץ.
מאבא חושי ועירית חיפה הגעתנו ברכה בצרוף ציוד ספורט נאה שינוצל כראוי בבוא העת. ואף על כך אנו מודים.
" השד לא נורא כל כך"- זאת המסקנה שהגענו אליה בתום ה"ואג'ראס" (כאב הראש). אם צפינו להצפה באורחים הרי בכך "הוכזבנו". ובספוק נציין, כי החג עבר "בשלום". בין אורחינו, שמנו כ-300 איש, היו החברים לוי אשכול, מרדכי נמיר, רענן וייץ, יוסף נבו, מפקד פקוד הדרום וכן רבים אחרים, כשהמחותן הראשי הוא כמובן יהודה אלמוג.
בין המברכים היו נציגי דגניה- הותיקה בקבוצות ה"אחוד, ויוטבתה- הצעירה, אשר התחרו במציאת מכנים משותפים בין קבוצותיהם ועין גדי. שניהם הדגישו עד כמה הם קשורים אלינו- דגניה באמצעות הירדן (... ) ויוטבתה באמצעות יחסי שכנות טובים ( ... ). כדאי רק להוסיף שנציג יוטבתה נאלץ לעבור, לפי דבריו, כ-250 ק"מ כדי למסור את ברכת קבוצתו- שכנתנו. ועוד אולי כדאי לציין שנציג יוטבתה היה היחידי שנזקק לסודר...
לוי אשכול, שחתם את סדרת הברכות, העלה בחוש ההומור האופיני לו את רגשי לבו למראה המציאות, כפי שנשקפה לו ממרום הפייפר בין תל אביב ועין גדי. אלמוג, שפתח בברכות, הודה לנו תוך התרגשות רבה על שסייענו לו במפעל חייו- ישוב חבל ים המלח.
בספוק קבלנו את "חתימתו" של נמיר על המשך הבניה במשק, על תוספת יחידות דיור ובית ילדים וכן הבטחה על סיום סלילת הדרך עין גדי-סדום עד לחנוכה תשכ"א.
בתכנית האומנותית שהגשנו הופיעו החברים במקהלה ובהצגה. הה צגה, שהיתה מסמר הערב, היתה על רמה, והמקהלה עלתה מעל כל המשוער. היתה זו מקהלה נהדרת, הודות למאיר בן יהודה מכנרת וכמובן גם למשוררים ולמשוררות.
תנחום מדגניה מצא קשר של שלש אותיות בין גדניה ועין גדי. אשכול תקן והכריז כי מצא קשר של ארבע אותיות, ואנו מודיעים בזה שבין דגניע ועין גדי מצאנו קשר של חמש אותיות...
בחברה ובמשק
באסיפה
האכסניה. אלמוג הגיע להסכם עם המשק בקשר לעתיד האכסניה. הוסכם שהמשק יתן את הצריפים, חדר האוכל והמטבח והבית העליון, שישוכנו בו אורחים הבאים לזמן ממושך. מספר מקומות הלינה יעלה ל-200. בעתיד יפתח מטבח באכסניה, יופעל מזנון (בחדר האקונומיה לשעבר), והאוטובוס ישמש הן כמחסן והן כמזנון ניד. יורדו שני גנרטורים לאכסניה, ותהיה בה תאורה. אריה שחל נקבע כנציג המשק באכסניה, והוא יעסוק בצד המנהלי שלה.
גרימי ערער על כל הענין מבחינת הרנטביליות הכספית.
דביק התנגד להעברת חדר האוכל לרשות האכסניה, משום שבעונה לא יהיה מקום אכילה לכל החברים ומחנות העבודה.
הצעת המזכירות התקבלה ברוב קולות, ובאשר להסתיגויות- יערך ברור נוסף וימסר עליו דו"ח.
דו"ח ישיבת מזכירות
הוחלט לא להעלות לדיון את הבעיה עם בכקה והג'יפ.
ענין אי הציות של נורית הועבר לועדת העבודה.
דיור אורחים: הוחלט לקבוע תורנות פנוי חדרים עד שיועבר צריף נוסף מהאכסניה למשק. כן הוחלט לבחור ועדת שכון. ההחלטה הועברה לו. מנויים.
אושרה החלפת הג'יפ.
הוחלט לרכוש דירה בתל אביב בתנאי הלואה נוחים.
בגן הירק
בשל אחור בהכנת הבלוק הראשון ובשל אחור בקבלת הזרעים לא יזרעו בו מלפפונים, לפי המתוכנן, אלא קשואים. במלפפונים התעלתה מחלה שעדיין לא זוהתה. בקרוב נצטרך כנראה להתחיל בגיוסי עשוב בגן הירק. בשבוע הבא תתחיל שתילת העגבניות. הופכים את משתלת החצילים. בצל: בשטח הקטן התגברו על המזיקים ונגמר העשוב. הזריעה השניה בשטח הגדול התחילה לנבוט. הסתימה שתילת מלואי החצילים.
מיטב הנוער לעבודה (בדואר) בעגבניות
סוף סוף ברזלי מצא ספוק, ורואה נחת מעצמו ותועלת מלימודיו.
לאחר שגיורא עבר חלק את הבחינה, הוא קבל הסמכה מטעם הדואר לטפל בטלפון, במקרה של קלקול.
מרד מברשות השניים.
למאורעות הימים נתוסף "מרד" מקורי: "מרד מברשות השניים". כפי הנראה, כתוצאה מרסוס החדרים בד.ד.ט., התפרקו כל מברשות השניים. לאחר שנשארנו בלי מברשות במשך השבוע כולו מתקבל הרושם שהן מיותרות בכלל...
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 142
ה' חשון תש"ך 6/11/59
שבת שלום!
שלושה ימים לאחר הרעש! באמת זה תאריך חשוב. אמנם אנו לא הרגשנו בעיסה ולא היינו בקלחת ולא שותפנו בקדחת ובבולמוס הבחירות שאחז במדינה, אך ככל יהודי טוב שמחים אנו שסוף סוף הרעש מאחורינו.
ביום ו' האחרון היה במשק הח' ידלין מחצרים ושוחח כמובן על המפלגה, מטרות ומעשים. היתה זו שיחה מענינת, אך השעה המאוחרת גרמה לעיפות החברים.
תוצאות הבחירות לכנסת במשק:
א'-70; תו- 1.
גרעין "ערבה"
בזמן האחרון התעוררה שאלת הקשרים שלנו עם הגרעין. היתה הרגשה שאנו עושים מעט מאד כדי לקים קשרים כתקונם עם "ערבה". כנראה היתה זו תוצאה של חוסר הכרות מספקת ואולי אף חוסר הרכות בכלל. רק בודדים מבין חברי הגרעין היו במשק באופן שהספקנו להכירם, וכל היתר זרים לנו ואנו זרים להם.
מעתה יחול שנוי בגישה ההדדית. כל שבועיים יצא אחד מחברי המשק למעגן ויחזק את הקשר באמצעות שיחות, דו"ח מהמשק, ואם יתבקש אף יעוץ ככל יכולתו בבעיות הדורשות נסיון. נשתדל לעמוד גם בקשרי דאר הדוקים יותר, ככל שיהיה צורך.
מצד שני- ישנן מספר תכניות, שעדיין לא גובשו, במגמה להוריד למשק כוח עבודה המורכב מנציגי גרעיני התנועה או להוריד כח עבודה בהרכב אחר. חברי "ערבה" יהוו כנראה את עיקר הכח, והמצאם במשק יחזק את הקשרים אתנו ויעודד בקורים תכופים יותר של חברי הגרעין במשק.
בשבת האחרונה היה דוביק במעגן, ובקרוב יהיה שם אורי.
ביום שלישי הקרוב נחוג את חתונת נחמה ועמוס.
במוצ"ש תערך מסיבת פרדה לשלומית ושמוליק עם שובם לכנרת, לאחר שסימו את תקופת העזרה במשק. שמוליק (לאחר שנתיים), שלומית, עדה ויענקלה (לאחר שנה) היו לנו כמדריכים בבעיות יסוד, ועבודתם היתה באמת כפי שקיווינו לה. להם ולקבוצת כנרת נתונה תודתנו, ומקוים אנו להמשך העזרה; להמשך טוב לאחר התחלה טובה.
ברזלי: באמצע הלילה אני רואה גופיה טסה ברוח. רדפתי אחריה וכשתפסתי אותה היה בתוכה עזרא בוטא!
אורה: אצלנו הוילון תלוי על צנור.
אטקה: כמה צול?
אורה: "10!
אטקה: מה???!
אורה: אולי "5...
שמוליק ושלומית!
עברה השנה, והיום אנו נאלצים להפרד! קשה לסכם את השנה, ורבות הסבות לדבר: שנה היא תקופת זמן אשר עם סיומה נדמה שאך אתמול התחילה. אולם בתחילתה עומד בפניך זמן רב... כזאת היא השנה בה שהו עמנו שמואליק, שלומית והילדים.
כאשר הועלתה ההצעה לדיון ועיון, וכאשר פנינו לקבוצת כנרת בבקשה לשחרר את משפחת חדש לשנת עזרה, נודה על האמת- היינו קצת פסימיים לגבי אפשרות הבצוע. ידענו שהמדובר אינו בשני חברים הקמים ונוסעים, אלא במשפחה אשר בעיות רבות קשורות להזזתה. ברור היה רק סכוי אחד שהמבצע יעלה יפה- באם תהיה מצד המשפחה עצמה נכונות מכסימלית לעשות את המאמץ. כנרת מצדה היתה נכונה לעשות את כל החלפות התפקידים על מנת לאפשר את הדבר.
לאחר שבועות מספר התבשרנו שהוסרו כל אבני הנגף, ותוך זמן קצר יגיעו שמואליק, שלומית, יענקלה ועדה ועמם הילדים. השלב הבא- שהותם בעין גדי. שנה תמימה! האם אין זה רב מדי לנתוק הילדים מחברתם? היחזיקו מעמד?
... עכשיו עומדים אנו לאחר מעשה. רק שנה טכבר אנו נפרדים. אמנם קשה לסכם על גבי גליון ניר את כל סדרת ההישגים שהושגו בעזרתם, וקשה מאד לנבא מה היה אילו...
וכך חשים אנו את הצורך בהבעת תודה עמוקה של הקבוצה. תמיד ידענו שישנה יד דואגת אשר לא תשאיר כל בעיה- הן בשטח המשק והן בשטח החברה- בלתי מתוקנת ובלתי מכוסה. בלי ספק שהחלל שיוצר עם שובם של שמואליק , שלומית וגליה בראשית השבוע הבא לכנרת, יהיה חלל אשר ידרוש מאתנו מאמץ רב למלאו.
אנו מאחלים לבני משפחת חדש געגועים למקומנו, בתקוה שאחרי תקופת מה של הפוגה נחזור ונתראה כאן שנית. ובינתיים אולי יבואו אחרים במקומם.
עמוס [גרינגר-גנור]
באסיפה
גרימי נבחר לועדת עבודה.
שמחה, שרה בניהו ומשהא. נבחרו לועדת אירוח.
המזכיר ברח מהאסיפה, אבל חזר...
התקים דיון על תכנית המשק לתש"ך.
נערך דיון על הדיור. לאחר שועדת חברה תביא דו"ח מפורט על מצב הדיור (עם תצפית לעתיד) יוחלט אם להעביר צריף נוסף או להסתפק במה שיש ולהצטופף מעט...
השתלמות
רותי ר. יצאה לחמדיה לתקופת הסתכלות בבית הילדים.
בניס החל את לימודיו במסגרת ההשתלמות הגבוהה בחקלאות.
יעשה מאמץ לאפשר לחברים להשתתף בסמינריוני החורף של האחוד.
נא להודיע לכל המעונין:
האוטובוס למשק יוצא מעתה בשעה 13:30 מבאר שבע.
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 143
י"ב חשון תש"ך 13/11/59
שבת שלום!
ברכת המשק
לרבקה ויגאל להולדת ארז
יפרח ציץ בכרמי עין גדי
נחמה ועמוס
ברכת החברים לשפע של אושר
במוצאי שבת נערכה מסיבת פרידה לשלומית ושמואליק, וביום ראשון הם חזרו לכנרת. לפני צאתם הם השאירו ברכת פרידה:
קשה היה להחליט לבוא-
עכשיו קשה להפרד...
שלום לכם חברה וכל טוב.
בהיותכם למעלה- בקרונו
ותשמחו אותנו ואת הילדים.
להתראות בעין גדי ובכנרת!
שלכם שמואליק ושלומית, מוטיק, גליה ועמית.
זה זמן רב שלא עבר עלינו שבוע כה עשיר במאורעות. לקראת סוף השבוע שעבר נולד ארז; בשבת היתה המסיבה ולשלומית ושמואליק; ביום שלישי נערכה החתונה ברוב תכונה והדר ובתכנית עשירה ומוצלחת. ואם בכל אלה לא די, הופיעו עובדי מ.ע.צ. ובקצב בלתי רגיל (בעין גדי) של "אומרים-מתחילים-גומרים" החלו בסלילת הכביש הפנימי במשק.
הכביש יסלל מחדר האוכל עד לדרך הראשית. רוחבו יהיה 4 מ' ויהיה עשוי מחומר ואדי מעורב בזפת בעבי של 8 ס"מ. המלאכה תושלם עד לסוף השבוע הבא. באותה הזדמנות יסללו גם את מגרש החניה ומגרש הכדור סל.
באסיפה בשבת ידונו על תקציב אישי והחופשה השנתית.
בקרוב יערך דיון- שלא במסגרת האסיפה- הענין הדירות החדשות העומדות להבנות. בין ההצעות יש תכנית להפוך שתי דירות של זוגות לשלש דירות של רוקים.
אקונומיה: השבוע גמרנו סוף סוף את המשקאות מחג העליה לפני ארבע שנים...
במשק
עשובים בכל הגידולים. צפה להמשך העשובים, כולל שבתות.
הורד החציל הראשון (אוי ואבוי).
מתוך האופרטה
האכסניה
(ע"פ "הקרנבל")
במקום שגרנו, טרם שעברנו
שם צריפים נאים ובנינים בנויים.
אידל זאת ראה פה, שם עליהם לאפה
ועתה יקים מפעל של ענקים:
האכסניה!
פזמון:
אכסניה אכסניה,
מני "דן" ועד "אכדיה"
עוד לא היה
אכסניה, אכסניה
מין מפעל כה משוכלל
באכסניה.
שם על גדת הנחל, המנהל הוא שחל.
הבו לו רספקט, הוא ג'נרל אינספקט.
בגריפת ממון לו עבודה המון.
פורח הקבוץ, אין עוד דבר נחוץ
כאכסניה.
פזמון:
זהר שם וצ'רלי רק שומעים הם "קר לי"
הם בפעולה, בהמולה גדולה.
שמחה בא מופיע, מתנשם מזיע,
הם אומרים לו: זוז, הכל כבר תפוש
באכסניה!
פזמון
השוטר זאב לתפוס פושעים תאב
לשלוח לגרדום פושעים של חבל סדום.
מפגינים לו בוז, שולחים לו בלי הסוס
תמונות עם חתימות גונבי המצלמות
באכסניה.
פזמון
צרפתים, אינגליזים, בינלאומיטיזם,
כל שפה וניב והמולה סביב:
"פרלוו פרנסי", "ריממבר ווט אי סיי",
"כמה שוה פרוטה?", "ומה עולה מטה?"
באכסניה.
פזמון
כל המתנגדים מודים ומתודים
למרות חזון רעות עינינו הרואות.
רבות ישוב שלו, ורגש חם בלב,
נפשנו נהרה-מפעל לתפארה!
האכסניה.
פזמון
רוקת
(ע"פ "עין גדי")
אל תגידה רק אתמול אותה הכרתי
יד ביד צעדנו עוד מיום לידה.
על רבות למענה ותרתי,
כי היתה מדריך וקנה מידה.
אף פעם לא גזרה על "לא תחמודו",
לצערי היא נר בעמלו
אפס לא אישה היא-אל תחשודו,
רק תכונה היא, סתם תכונה, תו לא.
שנות חיים רבות יפות עמך חייתי,
שנות חיים של חוויות והנאות.
עוד הבוקר, הן אתך הייתי,
לך שלום ולא להתראות.
מחר אלך את התינוק לקחת,
לשחק אתו ולטייל.
אך כקרן אור זהב נשכחת
לי אורך תמיד תמיד יהל.
רוקת, רוקת.
שנות כ"ג עבדתי לשמך.
רוקת, רוקת,
בכאב אפרד מעמך.
רוקת, רוקת,
מי יתן ודבקתי בך עוד
אך הלב לא יחשוב-רק יחמוד.
התנ"ך היפני
עם עלותנו לעין גדי התחלנו לחוש כולנו תחושה היסטורית עמוקה, תחושת הקשר לעבר המקראי. התחלנו, איפוא, לחפש את הקשר. עברנו את כל התנ"ך ולא מצאנו הרבה. עין גדי אמנם מוזכרת דרך אגב, אולם רק דרך אגב, בתוך פתגם או באורח טעות. רק אחד היה שלא נכנע לעובדה המעציבה ואמר: אם עין גדי איננה בתנ"ך, אז התנ"ך לא שווה וצריך תנ"ך חדש. אמר ועשה. כך הורה ונולד על ידי הנביא ורושם הרשומות הדגול, חברנו עמוס נ"י, הספר הקדוש והנורא הקרוי "התנ"ך היפני"- אך ורק כדי לבלבל את האויב.
כשנולדו הילדים הראשונים", מיד נמצאו להם שמות תנ"כיים-יפניים: שיגימיצו ושבוזבזה, שאינם נופלים ביופים משמות כמו נבוכדנצר או נבוזראדן. גם לחתונה של יצחק ומינה נשלף פסוק מלא הוד מספר הספרים הנ"ל: "יפרח ציץ בכרמי עין גדי". אבל מה עושה הדבוק? מיד נתפרסם בכל הארץ כולה, יחד עם עובדת קיומם של נ. פיאט ור. קריזמן, גם עובדת קיומו של ספר קודש חדש לא מן הגנוזים ולא מן החיצוניים, ו"תנ"ך יפני" שמו.
מיד עמדו עליו, על מחברו, בבקשות ומשלחות להשכילם דעת. רצה הנ"ל להשאיר על הספר חזקה לעין גדי, עמד והטמינו במערות נחל חבר, ולא נודעו יתר שמותיו ומבחר פסוקיו עד היום הזה.
אינשאללה עוד יודעו בחסד המחבר.
התנ"ך היפני
(ע"פ "שברו את הכלים")
הנביא הקדמון ישעיהו
נשא משא גדול:
שלום של נצח בהר הבית,
גמול פה עם צפעוני יזחול.
ומני אז קבלנו את התואר,
זה תואר "עם הספר", כמובן.
אבל היום הספר בא בדואר,
פשוט, הגיע מיפן.
מגיע מיפן
עטוף הניר צלופן.
והתרבותניק אז אומר
בקול קדושה והוד:
ודאי כאן טמון סוד,
טמון סוד!
בחרו ועדה של דוברי שפר,
מונים הם חמישה.
נגשו הם לפתוח את הספר,
נגשו הם ברטט של קדושה.
עמוד ראשון כתוב בו שיגמיצו,
ושבוזבזה גרה בשני.
כן רבותי, כל כמה שתשמיצו
זה התנ"ך היפני.
כן זהו התנ"ך,
וגם כתוב בו כך.
וכל בחור אזי אומר
בקול קצת עצבני
זה שם יפה לבני.
רק לבני!
ואולי יום יבוא ולכאן יופיע
אחד עמוס חכם.
כבוד נחלוק לו, וזה מגיע,
אך גם נערוך אזי מבחן.
היכן כתוב: "וציץ יפרח לנצח"
ו"בכרמי עין גדי" כמובן?
והחכם אז יקמט המצח,
כי לא ישכיל בלשון יפן.
לשוא כל הלימוד
אולי זה בתלמוד?
שנים רבות שנה,
ושמא במשנה?
וכל בחור אזי יצחק
בקול רזים וסוד:
יפנית יש ללמוד,
יש ללמוד!
כזכור ודאי לכל רעינו
מורה בחרנו כבר.
הן זהו צ'רלי מיודענו
ומשרתו לו למשמר.
מקצוע רק אחד נקח ממנו
אותו יורה רענו החתן
ויש נבוא ללמוד גם בעצמנו
תנ"ך יפני כמובן.
וכל ברנש ישמח,
לומדים את התנ"ך.
ומי מוסמך יותר
ממנו המחבר.
והמחבר אזי יצחק
בקול מלא דיצה
בכל זאת פצצה!
זו פצצה!
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 144
י"ט חשון תש"ך 20/11/59
שבת שלום!
בישיבת המועצה האיזורית
בישיבת המועצה שהתקימה השבוע הוצע לצמצם את מנגנון העובדים ולהפנות את הכספים שיחסכו למטרות פתוח. הועלו שתי הצעות. האחת- שיונתן יקבל על עצמו את הנהלת החשבונות, והשניה- אלמוג רוצה ששחל יהיה לסגן יו"ר המועצה.
נמסר על גלויי הגז בראש זהר ועל האפשרויות להקים שם ישוב.
השתלמויות
צ'רלי יהיה בסמינר לידיעת הארץ.
דביק יוצא ביום א' לקורס מטעים.
חדר של דרור, בוטא וגרימי נערכים שעורים לבודדים ולקבוצות באנגלית, רוסית, צרפתית, ערבית ותנ"ך.
השבוע היו במשק מנהל אגף חוזים ובטחונות של הסוכנות ומנהל אגף ציוד ואספקה, ונערכה הערכת הרכוש שהושקע במשק והגיע לידי "שדמות" מידי ההאחזות.
עובדי מ.ע.צ. גמרו את סלילת הדרך למשק, אל רק בעוד שנה הם יבצעו את הצפוי (כשיגמר הכביש כולו).
באסיפה
הוחלט על קנית ג'יפ חדש, בנגוד להחלטה קודמת על קנית ג'יפ משומש.
מרים ב. התקבלה למועמדות.
שמואליק כ. הגיש מועמדות נוספת.
נערך דיון על הדיור. הוחלט שבשלב זה לא נעביר עוד צריף, אך ברגע שיהיה צורך (לפי ראות המזכיר או המזכירות) יועלה הענין שנית לאסיפה.
נערך דיון על צורת הדירות החדשות שיבנו. הוגשו שלש הצעות. השתיים הראשונות היו מבוססות על דוגמת המבנים הקימים היום. הראשונה- בדיוק לפי התכנית של היום, והשניה- אותה תכנית בשנוי קטן שיאפשר הפיכת שתי הדירות הקימות לזוגות לשלש דירות לרוקים, ובאופן שבשעת הצורך אפשר יהיה לחזור למצב של שתי דירות.
ההצעה השלישית הוצעה ע"י המשק. יש בה מספר נתונים חיוביים, אך היות והיא עדיין בגדר הצעה וטרם עברה עבוד כלשהו, העדפנו את התכניות הראשונות, אשר אפשר לגשת מיד לבצוען. תוך כדי בניה נחליט איזו מבין שתי התכניות כדאי להעדיף. בינתיים מתקבל הרושם שהתכנית השניה אינה באה בחשבון מפאת חוסר איורור.
אושר בצוע התקנת מים חמים ע"י דודים חשמליים.
דוצי יהיה הלימונדר החדש של הדי-8
ל"אפיק" השבוע מצורפת מפת האיזור בלבוש עברי.
כל המעונין בטפסים נוספים יפנה ויקבל.
[המפה מופיעה בכרך עצמו]
מכתבו של צ'רלי מסמינר לידיעת הארץ
קלמניה (מבצר מפא"י, אי שם)
תאור קצר ממה שכבר היה.
חוץ מההרצאות הרגילות היינו בירושלים במחלקת העתיקות וקבלנו הרצאה של שלש שעות בעמידה (לא היו כסאות לשבת) מאחד ששכחתי איך קוראים לו (נ.ב. ד"ש מיוסף נוה). אחרי הצהריים קבלנו הרצאה של שלש שעות מיוחנן אהרוני על התנ"ך כהסטוריה וכו'. בערב קבלנו הרצאה מד"ר בן אליהו (הכדוריסטים בטח זוכרים אותו) על ירושלים, ואחר כך המשכנו לישון במטות. ארוחת ערב שבת אכלנו בקרית ענבים. תבקשו ממני לספר לכם איך היה שם קר. בשבת סיירנו בפרוזדור, גם בדרך של הדי-8. חזרנו בלילה לקלמניה עיפים אך מרוצים. היום היה לנו סיור לאורך החוף: סידני עלי, אפולוניה, נחל פולג (פאליק), וגלינו שמגלים ישוב כנעני (ארץ כנען או לא), וכן קיסריה והאקודוקטים והתל שבאדמות כברה.
מזג האויר היה בדיוק כמו התחזית ברדיו.
עכשיו אני כותב את מה שהייתי צריך לכתוב קודם. אז ככה:
יש לנו כמה מרצים נורא נחמדים. 1. י.ל.- דוקא יודע המון, והוא האחראי. חוץ מזה הוא איזה רב סרן בצבא וכותב כמעט את כל חוברות ידיעת הארץ של צ.ה.ל. נשוי. 2. א.- נולד באיזו צ'כונה. שש עשרה שנה נוהג באופנוע. פעם הוא גם גמר את האוניברסיטה. וחוץ מזה שהוא מגלגל בעיניים, עושה פרצופים וקופץ ממקום למקום הוא-מדבר-במהירות-של-מאה-לדקה-בשטח-בנוי-ומשכיב-את-החברה-בבדיחות-שלו. נשוי. הענף שלו: גיאולוגיה וגיאומורפולוגיה. בין כתביו תמצאו גם את האנציקלופדיה.
יש לכם ד"ש מהמקובצת בבית גרל. הם דוקא היו צריכים לבוא, ומישהו אומר שהם צריכים גם קצת ללמוד. חבל.
תחזיקו מעמד!
צ'רלי
חידון לא התנ"ך
היה יום בהיר. במזכירות היה צל, אבל בכ"ז ראו שם די טוב. נוכחים: יונתן, דבורה וגדעון. התנצחות. מדקרות לשון. דבורה וגדעון מחליפים מהלומות בעברת לשונם. מגיעים כמעט לעידנא דריתחא.
גדעון: שקי לי.
דבורה (נזכרת בימי הילדות): תוריד ת'מכנסיים!
גדעון: הופ... עברנו (נשאר בלבוש האדם הראשון, טרם היתה התאנה)!
דבורה: א...א...א...
חידון:
הוא עשה את זה מפני:
א. שהיה לו חם?
ב. שהיה לו דם?
ג. שהיה מיוחם?
ד. ככה סתם!
רצוי לסמן את התשובה הנכונה ב-x (בחינה אמריקאית).
אמרי שפר בשבט ליצים
לפר: בכקה מדבר על החור שבגרוש, אני אדבר על החור שבהגיון.
שמחה (במקלחת הצבורית): סגרו את הדלת. לא צריכים לראות את הנוף שלי...
שחל: תדעו שבכל חשוב אז בעין גדי 3 מטר זה 1000 ל"י!
בהשפעת הסרט:
- הצעירה רצחה את האישה...
ללי: מה?? ואני כבר הצלחתי לשכנע שהזקנה רצחה את האישה!?!
טפיק או: דפיק בפי הטף
כרמלה (לילדים): תוכלואת השעועית. זה בובלך.
למחרת היה לטל (שנה וחצי) חום.
מרים: טל, יש לך חום, אבל נראה מה יהיה בצהריים.
טל: יהיה בובלך...
למה?
למה לא נגמר יום העצמאות בבית 2 ולא מורידים את הדגל??????
הטור השבועי
תעלומת שרותי ההסואה
סופרנו המיוחד שהתחפש למוטורגריידר הצליח לחשוף את אחת התעלומות הגדולות של הזמן האחרון:
במסגרת ההכנות של ממשלת הבובות, משרתת האימפריאליזם, למלחמה מחודשת נגד שכנותיה שוחרות השלום, הוחלט על סדורים מלחמתיים מיוחדים במשלטים המוסוים כישובים חקלאיים לאורך גבולות פילאסטין. בין השאר יקבל כל ישוב כזה פעולות הסואה מיוחדות. כתבנו המיוחד מדוח מ"מבוע הטלה":
"חביות חסמו את הדרך ל"מבוע הטלה" עת הגעתי לשם בשעות בין הערביים. זקיפים מושחרי פנים לשם הסואה מפנים את התנועה לצד הדרך. הרגשתי שהאדמה בוערת תחת רגלי. התחפשתי למוטורגריידר, וכך עברתי את המחסומים. ואז נגלתה לעיני האמת. יחידות ההסואה של צבא ב.ג. הסוו את עצמן לפועלי דרכים, ובמסווה של סלילת כביש העטו את "מבוע הטלה" במעטה חדש. מבטחני כי כל משקיף מן האויר יזהה את המקום מיד כשדה נפט של "חרץ". האדמה רוויה שמנים; כתם גדול שחור מסמל כנראה את מקום פריצת הנפט "פרץ 1". כתם שחור שני מיועד לחפות על הראשון לבל יוכלו לאתר לפיו בדיקנות את המקום.
נבנתה בריכת שחיה על מנת ליצור אשליה של עיר גדולה (בעולם יש בריכה אחת על כל 30.000 תושבים. כל משקיף אוביקטיבי מסיק מיד ממציאות או אי מצאות בריכה על גודל המקום).
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 145
כ"ו חשון תש"ך 27/11/59
שבת שלום!
אין "אפיק" נוהג לצין, כעתונים אחרים, "מיסדו ועורכו הראשון" במסגרת צבעונית או כל מסגרת אחרת. אולם אין אנו יכולים להמנע משלוח מעל דפים אלה את ברכתנו הנעמנה לנושא בעול ה"אפיק" בנאמנות זה זמן רב, ר' דב נ"י. יהי רצון שיקנה רוב דעת באשר הוא, וישוב במהרה אל סבלו.
על הפרק הפעם- גיוסים ומשטר עבודה. אנו נמצאים בתוך תוכה של העונה, ואם כי הקטיפים עודם באבם, אין חשיבות העבודות המבוצעות עתה נופלת מחשיבות קטיפים. כל שעת עבודה המשקעת בעשוב עתה, חוסכת שלש, שלש שעות שתהיינה הכרח, ותבואנה בעצומם של הקטיפים. עשוב בשעתו פרושו צמחים מפותחים יותר, יבול גבוה יותר, אפשרות להתמיד ברמת החיים הנוכחית. מבורכת התופעה של השתרשות אנשים בענפים, של הרגשת "בעלות" בענף זה או אחר, אולם אל נשכח כי כל אחד ואחד בענפו הוא, הריהו כתולעת בחזרת; הוא יודע ומבין היטב מה יש לעשות באותו שטח בו הוא פעיל, ומה בדיוק יהיה הנזק אם הדברים לא יעשו במועדם, אולם אינו מסוגל בשום פנים ואופן להקיף במבטו את המשק כולו. הבעיה כיום אינה מה צריך לעשות אלא מה צריך לעשות קודם, מה מכרחים לעשות כרגע. וישנם שני אנשים שבידם הסמכות ועליהם החובה לקבוע דברים אלה- מרכז המשק וסדרן עבודה.
קים גם ערבוב מונחים מסוים. באמרנו "גיוס" כונתנו לשעות עבודה שלא מן המנין, אחרי שעות העבודה הרשמיות או בשבתות. הנהוג עתה, אותה נדידה של עובדי ענפים אחרים לגן ירק אחרי הצהרים- אינה גיוס. זהו פשוט סדור עבודה, שמטרתו לאפשר לגן ירק לקבל את ימי העבודה הדרושים לו, בלי לפגוע באפן מיוחד בענף זה או אחר, ע"י הוצאת עובדים מתוכו ליום שלם, דבר הפוגם בבצוע עבודות שוטפות. לכן- אי הופעה לשעתים הללו דינה כדין אי ציות לסדור עבודה, ויתנו זאת אל לבם כל המשתמטים לסוגיהם.
ישנו פתגם האומר "הדבר היה עלול להיות כה מצחיק, לולא היה כה רציני". כונתי הפעם לכל האומרים (ועושים): א. לא בא אתמול, וב. לא בא שלשום, היום תורי לא לבוא". דומני שאם מישהו מחפש דוגמא לקטנוניות וגישה ילדותית, ימצא אותן כאן. לא יתכן שתהיה "תורנות השתמטות", ומיותר להוסיף.
ועתה לגבי משטר העבודה. לא נטעה אם נאמר, שרב חברי המשק אינם מרגישים את העונה. עונה חיבת להיות כמו יום בחירות: כל רבע שעה חשובה. אם 10 חברים מחכים חצי שעה לטרקטור, אך ורק משום שהם מתעצלים לרדת ברגל לבצל, הרי זה הפסד של למעלה מחצי יום עבודה. מחר יחסר היום, ומחרתים יהיה מישהו "מוכרח" לנסוע ולא יוכל, ואולי יהיה זה אתה או אני.
ועוד: אין הצדקה לעובדה שבעונה, ואפילו מחוץ לעונה, יעבדו אופה או רפתן 5-6 שעות בלבד. שניהם חיבים להשלים את יום עבודתם בגן הירק או בענף אחר, כפי שידרש. נהג הקומנדקר יחנה את הרכב במוסך ויעבוד יום עבודה רגיל, ולא יסתובב על הקו בית ילדים-חדר אכל. אם הגיע מאוחר אמש- יעבד מארוחת בקר. את הטפולים יעשו במוסך.
מובטחני שלא רק השדות יצאו נשכרים ממשטר של עבודה, אלא כל אחד אוחד, שהרי הבטלה היא אם כל חטאת.
יגאל עשת נבחר כסדרן עבודה, וכבר נכנס לתפקידו.
העובדה שהעונה החקלאית אצלנו חלה דוקא בזמן בו שוררת עונה מתה בחקלאות, פוגעת בנו לא מעט. כל הקורסים, הלמודים וההשתלמויות נערכים דוקא עכשיו, תוך התחשבות בעונות החקלאיות.. בידינו איפוא הברירה לותר על למוד והשתלמות, או לעשות מאמצים ולשחרר אנשים בעונה. כרגע נמצאים בקורסים למיניהם, מטפול ילדים ועד טפול במלפפונים 4-5 חברה.
הגיע מחנה עבודה. מבחינה סטטיסטית יש 14 חברה- 11 בנים, והשאר כנראה בנות, מ-5 גרעינים. מתכוננים לגדול בגרעין אחד, ולעבור במספר את ה-20. מאחלים להם ולעצמנו הצלחה, התערות וכו'.
לתשומת לב המעונינים: התקבל במשק המברק הבא: "עדיין נהוג אצלנו לקבל ירקות עם תעודת משלוח ותויות על הארגזים.
מרכז תנובה".
חצילים: התחלת הניבה בחצילים מסתמנת תזוזה קלה במחירים כלפי מעלה. עד עתה נשלחו 10, 26 ו-120 ארגז. ס"ה כ-2.7 טון, שהביאו את היבול לממוצע של 54 ק"ג לדונם. חלקת ה-12 דונם יפה מאד. אם בוטא נכנס- לא רואים אותו. ב"אספסת פח" יש התקפה קלה של מין פוזריום. אפשר רק להתפלל. חלקת הרודס במצב טוב. העשוב בה מתקרב לסיום. שתילי הכברי מתחילים להתפתח במהירות ולהשיג את הפגור. רק 2 הטרסות של המלכה מפגרות במקצת.
עגבניות: חלקת הבננות העליונה יפה. החלק התחתון קצת דליל, וכן מורגש המחסור בשתילי המלואים בטרסות העליונות. השטח זובל בזבל עופות וקולטר. על העשבים התגברו ע"י רסוס. בשבוע הבא מתחילים כבר לתקוע קורדונים, והשטח יקבלצורה של שטח עגבניות.
מלפפונים: רססו נגד כנימות וקמחון (רסוס מונע). מעשבים ומעשבים, העקר שהשטח ישאר נקי. יש כבר הרבה פריחה, רובה זכרית, כרגיל. בשבוע הבא יהיה פרי.
בצל: מתקרבים לסוף העשוב הראשון. מה שנותר מהזריעה הראשונה בסדר גמור. הזריעה החדשה יפה מאד, אולם יש חשש מסוים שלא תספיק להבציל.
מנביטים את החלקות המיועדות לקשואים.
מטע: בכרם זבלו 3 טרסות. המזבלת נפלה מספר פעמים לשורה תיתונה וגרמה נזקים. יש התקפה של טריפס. בורדים רססו נגד קמחון. אם יש מחירים טובים, יפסיקו לקטם את הפריחה. בתמרים מדדו את השטח הגדול, כהכנה להשקאה פתוחה.
מספוא: האספסת בחירבה נבטה. נזרעו מלואי אספסת בינות לרודס. שלוקי שמר ואורי היה בצבא+חופש, לכן הלך קצת.... בסלק יש גם כמה שתילי סלק בין העשבים. נבט התירס החדש. בעיות של מליחות בשבולת שועל.
נסיונות: השתילים המקומיים הוכיחו את עצמם כטובים יותר משתילי היבוא.
קו מים: בשבוע הבא מתחילים, ומקוים גם לגמור, את קו המים בשטחים החדשים בעריג'ה. בהזדמנות זו יכניסו מלכדות אבנים לקוים ויתקנו שיברים.
רפת: עשו את המחיצות. מתחילים את האינסטלציה, ויום ההעברה מתחיל להראות קרוב יותר.
מוס-מס: רקמר היה בחופש, ושאר החברה הלכו כל יום לשעתים גן ירק, ובכל זאת הספיקו הרבה. כל הכבוד.
היום ה"אפיק" רציני וכבד. פשוט, לא היה כח לעוד 2 עמודים.
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 146
ג' כסלו תש"ך 4/12/59
שבת שלום!
החורף בא. עברנו את תקופת המעבר, והנזלות נעלמות. שוב אין רואים רגלים חשופות. התרגלו לקור בבקרים ולשמש הנעימה ביום. החורף בא.
השבוע לט התרחשו שום מאורעות מיוחדים. ילד לא נולד, ואיש לא התחתן. הכל שטף סתם ככה באפיקו (כולל את העריגה). החברה ממחנה העבודה ממלאים את המשק; שוב צפוף לאכל למטה, ממש כמו בימים הטובים, חדר האכל מלא בארוחת הערב, צפוף להתקלח, ולפעמים גם צפוף לעבד.
עם בוא מחנה העבודה וגדולה האיטי והמתמיד של ההכשרה הצעירה, מחריפה והולכת בעית הדיור, עד כדי אי נעימויות לעתים, ואפילו דחית אנשים שהיו מעונינים לבוא לכאן. האסיפה החליטה שנית לא להעלות צריף נוסף, ולעומת זה התברר בסכום (בלתי רשמי) ,שאם לא יבוצעו צמצומים בשכון, יספיקו שני צריפים לפתור את הבעיות, ולא יהיה מנוס משבירת ראש נוספת בבעיה ומהסקת מסקנות לבצוע, אם בדרך של צמצומים בשכון, או ע"י העברת צריף נוסף. עכ"פ, מצב הדברים הנוכחי אינו יכול להמשך.
השבוע שוב הופיע אצלנו "צות" בדור המרכב מאיש אחד, שלוה על ה"כלי" שלו שירה בצבור ונסה ללמד שירים ומלים של שירים ידועים. היה די חלש.
עובדי הדאר שהו כאן יומים והתקינו את הטלפונים במקומותיהם הקבועים, ליד חדר האכל ובמזכירות. בחדר האכל אפשר רק לקבל שיחות, וכל הרוצה לטלפן החוצה חיב לגשת למזכירות. החברים מתבקשים לרשום את המברקים המתקבלים במחברת המיועדת לכך, ואת השיחות היוצאות בדף התלוי ליד הטלפון. בהזדמנות זו מזכירים לחברים, כי עד עתה שררה הפקרות מה ברשום השיחות, בתרוצים או סיבות של חשך ליד המכשיר, העדר כלי כתיבה ועוד. מעתה מתבקשים החברים להקפיד ברשום.
מן הרואי לצין את החוג לרקודים, ביזמתו ובהדרכתו של עודד, המתקים באפן סדיר. תחזקנה ידיו.
ביזמתו של לויט אנו שולחים ברכת עדוד לכל הקורסאים, ובמיוחד לדוביק.
במשק
גן ירק: גמרו את העשובים בחצילים וקטפו השבוע 280 תיבות. מתחילת העונה כ-540 תיבות. במקום ששתילי העגבניות דורשים הדליה, תקעו קורדונים, מתחו חוט ראשון ומדלים בקצב טוב. על הנקיון מעשבים שומרים עדיין ע"י רסוס. רססו השבוע במלפפונים, גמרו כמעט את העשוב וקטפו ארגז ראשון למשלוח. גם בבצל גמרו פחות או יותר את העשובים. מכינים את השטחים לקשואים. הופכים במקום שעוד יש צורך ומדשנים בסופר וגפרת אמון.
מספוא: בסלק רססו נגד עשבים. גמרו לקצור את התירס, ומתחילים לקצור באספסת מחצבה. אחרי פנוי הסככה, כבשו מהנפולת כ-40 חבילות חציר.
רפת: מתקדמים בצעדי ענק לקראת הסיום. נותר עוד לגמור את הגדר מסביב, להתחבר למים ולהעמיד את המשקל. מקוים להעביר את הרפת בשבת הבאה. בינתים גמרו להעביר את המתבנים וכבשו מאות חבילות קש מנפולת המתבן הגדול.
לול: בשחיטה ומריטה רבתי חוסלו 200 העופות האחרונים בלול הישן. למעלה נתחיל אינשאללה מחדש.
קוי מים:התחילו להכניס את הצנור לתעלה.
מטע: נחיק גבור גדול: בלילה שומר וביום מחטר (מוריד חטרים). בקרוב יתחיל ודאי לקטר. התחילו את המלואים והשתילה החדשה בפרדס. מכינים את אזור המתבן לנטיעת פרדס לימונים. בכרם מנקים את הגלים. בורדים הפסיקו לקטום ומחכים למשלוח.
מוס-מס: עובדים ברפת. עשו עגלה למכבסה.
ביוב: בונים בור שקוע ואגן חמצון. חפרו תעלה לביוב המרפאה.
די-8: הג'יפ התקלקל מאד, ושרו ג'יפ. מחכים לבואו של הג'יפ שקנינו. דוצי התחיל את הקורס על הכלי.
בית 7
אמירה: "הי שומר! למה לא באת להעיר אותי בבקר?"
שומר: "הרי ראיתי אותך על המרפסת..."
אמירה: "עזוב, סתם יצאתי לראות אם יורד גשם".
גרימי: "צ'רלי, אם אתה הולך יחף ובקצרים, סמן שלא קר לך, אז למה הסודר?"
צ'רלי: "פשוט, החולצה מלוכלכת".
הפנה של ארי
יוקי: "ארי, מה עם הירח הלילה?"
ארי: "אבוד, אין ירח החודש!"
יוקי: "בלילה הראות נהדרת, תראה כמה ברורים האורות של קיר מואב!"
ארי: "שטויות, פשוט הפעילו שם היום גנרטור חדש".
יוקי: "ארי, צטט משהו מהתנ"ך; איך זה כתוב שם על רחב?"
ארי: "...אה...כן...אני זוכר: ורחב היתה תהו בבהו, וחשך על פני תהום".
מפי הטף
עמיר: "מרים רצתה לחפף לי את הראש, אז אמרתי לה שאני לא רוצה, אז היא אמרה שהיא כן תיפף לי, אז אני אמרתי לה שאני אבכה."
יגאל: "אז מה היה בסוף?"
עמיר: "אז מרים חפפה לי את הראש, ואני בכיתי."
יונתן: "עינתי, את יודעת שהייתי היום בסדום?"
עינת: "סדום זה רחוק?"
יונתן: "כן עינתי, רחוק מאד".
עינת: "רחוק כמו חפש?"
דבורה וזאביק עושים קפה. צ'רלי נוכח במקום (כמובן). אין סוכר. שולחים את צ'רלי להביא. צ'רלי מסרב. בסוף משכנעים אותו ונותנים לו פתק בזו הלשון: "נא לתת לנ"ל סוכר ולשלוח אותו חזרה בהקדם". הלך. מחכים, מחכים. צ'רלי לא חוזר. שולחים את זאביק להביא סוכר. זאביק הולך, הולך, לא חוזר. מחכה, מחכה, עד שנגמרת הסבלנות. בסוף נשברת ואומרת: "שנים הלכו ולא חזרו. מה זה פה, פטרה?"
בפעם הראשונה מזה אלפיים שנה קרה הדבר: הדי-4 עשה סבוב על המקוםליד המוסך בנקודה הישנה ולא העלה שום כלי!
אפיק
עלעל קבוצת עין-גדי מס' 147
י' כסלו תש"ך 11/12/59
שבת שלום!
מה נשמע
המרוץ בין החצילים והמלפפונים על גדל המשלוחים החל בשעה טובה. בשנה שעברה צעדו הירוקים בראש, ורק עם נבילתם עברו הסגולים על פניהם. השנה פתחו החצילים בסטרס חזק, והמצב עתה, עם תחילת משלוחי המלפפונים, הוא 13.200 – 0.225 לטובת החצילים (בטונות). תחזית היבולים אינה מניחה למלפפונים כל סכוי. אולי יצליחו יותר בתחרות התמורה הכספית.
באסיפה החלט להעמיד את התקציב האישי על 85 ל"י, ואת החופשה על 12 יום. שנויים אלה נראו הכרחיים זה זמן רב, וחבל שרק עתה הגיעו לכלל בצוע.
גיורא חזר מקורס טלפונאים. כנראה שלא היה יכול לסבול את הרעיון שדוקא בזמן האסיף יעדר מחלקתו הקטנה, ונוסף לזה נגמר הקורס.
ביום ו' האחרון ארחנו את ד"ר כהן במסיבה קטנה ל"יום הולדתו". השופט נאוי, הידוע יותר בכנויו "דאוד אלנטור",הפליא במעשיותיו, ומי שלא ראה את הד"ר רוקד ע"י דרור ואת שרגא (שאמר: "אם ד"ר כהן רוקד-גם אני רוקד") מקפץ על יד יונקי, לא ראה תצוגה מימיו.
במחנה העבודה, שהוכיח את עצמו בצורה טובה, יחולו השבוע שנויים: חלק מהגרעינים מחליפים את נציגיהם כל שבועים, ועתה החלוף הראשון. השאר מתחלפים כל חודש. מפאת חוסר מקום, יקטן השבוע מחנה העבודה בחמישה.
דודי המים החמים הגיעו, וחבורי המים נעשים ע"י החברה. כשיגיעו כל חלקי החשמל, נזכה למים חמים סוף סוף.
במשק
חצילים: קטפו ביום ד' 285 ארגז. משקים כמו משוגעים.
מלפפונים: קטפו 15 ארגז (יום ד' בלבד). רססו.
עגבניות: צומח...
בצל: כנ"ל.
קשואים: סמנו וזבלו חלק מהשטח.
ורדים: אוספים ורדים בבית קרור. יתכן שישלחו השבת.
כרם: עושים נסיונות בממטיר. חרשו.
רפת: גומרים. עוברים השבת.
לול: התחילו לפרק.
מים: סתמו את הצנור בפקק והקימו סכר בסדיר, על מנת שאפשר יהיה לחבר מסננת לפני השיבר הראשון. לאחר שיומים לא היו מים, הרכיבו את המסננת הפוך, ויהיה צורך להפסיק את המים שוב לכמה שעות. אולי יגמרו בשבוע הבא את מדי המים והמסננת בקו עין גדי.
השבוע קבלנו מכתב מתנובה תל אביב.
"לכבוד משק עין גדי.
הננו להודיעכם כי במשלוח עגבניות מיום 3/12/59 משק מ/19 היו רובן ירוקות מדי וזרוקות לגמרי."
שמחה טוען שהוא עוד לא שולח עגבניות, ויש כמה חברה שמאמינים לו. של מי העגבניות הירוקות? עין גב? בית הגדי? ל"תנובה" פתרונים.
תקנון למודים
בקרוב תמלאנה 4 שנים לשהותנו כאן, ובמשך תקופה זו הספקנו לצבור נסיון בשטח אשור חופשות לשם למוד גבוה לחברים. עתה, כאשר הגשה בקשה נוספת לחופשת למוד, הגיעה העת לעצב תקנון, שיקבע את אפשרות הלמוד נגבוה לחברים, ואת זכויותיו וחובותיו של הזוכה המאושר.
ועדת חברה, שדנה בדבר, מציעה לאשור האסיפה את הצעת התקנון הבאה:
1. על מספר החברים שתאושר להם חופשת למודים יוחלט מדי שנה, עם קביעת תכנית המשק.
2. הקבוצה תממן את למודי החבר.
3. החבר יעבוד משך תקופת למודיו, על מנת לכסות חלק מהוצאותיו.
4. חבר שיעזב את הקבוצה לפני תום 4 שנים מיום חזרתו למשק בתום למודיו יחזיר את שהוצא עליו.
5. במדה שהלמודים ימשכו יותר משנה, יובא הדבר מדי שנה לאשור האסיפה.
6. חבר לא ילמד יותר משנתים ברציפות. בין תקופה זו להמשך למודיו, עליו להיות לפחות שנה אחת במשק.
7. הבקשה לאשור חופשת למודים תוגש לפחות 4 חדשים לפני תחילת שנת הלמודים.
8. תור החבר ללמודים יקבע ע"י ועדת חברה, בהתאם לשקולים הבאים:
א. הותק בקבוצה.
ב. התועלת שיביא הלמודים לקבוצה.
ג. שקולים שונים.
9. לא יאושרו למודים לפני 4 שנות חברות.
יתכן, וקרוב לודאי שלגבי המקרה שלפנינו עוד לא יופעל התקנון, אולם בעתיד הקרוב ביותר יובא זה לדיון ואשור.
נפלה לידינו במקרה מחברת מקומטת ובלה מרוב שנים. במאמץ רב הצלחנו לקרא את הכתוב על העטיפה: "בלדת גן הירק מאת מאירון". נביא לפניכם קטע מתוך פרק ב'.
אם אין לנו טרקטור, ואין לנו סוס
ואת החמור לא הצלחנו לתפס,
אל המחרשה ארתם בלי הסוס
התלם לפלוח ועול לעמוס.
היה דוקא נורא מתאים להוסיף כאן ציור של חקלאי רתום למחרשה, וחמור עומד על גבו ומאיץ בו בשוט, אבל יש לנו בעיות עם הציר שלנו.
הפנו את תשומת לבנו לעובדה, שמאז חסלו את דוד השמש על גגו של בית 3, הם הפסיקו להתביש ללכת למקלחת החמה.
סוף סוף הגיע הזמן לספר מה שקרה ליונקי, עמדה היא לתומה במחסן, וזוג תחתונים בידה. והיו התחתונים גדולים ועצומים ונוראי הוד. "של מי הללו?" שאלה. "של שרגא", ענו לה. "לא יכול להיות" שבה ואמרה, "הלא הם גדולים מדי".
קפצו עליה הבנות , וקולן תערובת של סקרנות, קנאה, רכילות ושמחה לאיד. "מה את יודעת? מנין את יודעת?" "מה השאלה" ענתה בתמימות ובשלות נפש, "הרי אני זוכרת את הישבן שלו".
נו? ....
הפנה של ארי
מה אמר אדם ליוצרו, כאשר קרא אליו "אדם אדם איכה"?
הוא אמר לו פשטו: "חכה רגע, אני צריך להתלבש!"