Rapoo- It solutions & Corporate template

חברים כותבים לזכר מרים
 

הייתה לי חברה נאמנה
כתבה: אלישבע רוזנבוים

מרים, מרים היא רצתה שיקראו לה, ועדיין לא הצלחתי להתרגל להדגשה הזו,  הייתה בשבילי חברה נאמנה כמעט מהיום הראשון שהגעתי לעין גדי ועד הימים האחרונים. כמו הצלף שצומח אפילו מתוך סלעים חלקים, הייתה בה רגישות למרות הקוצניות והחספוס. והיא שמה לב לצרכים של אנשים. והייתה חרוצה מאוד, כל הזמן, ממש עד הסוף, במהותה הייתה חרוצה. והיה קשה לה לקבל שהיא עייפה פתאום.

היא ידעה לכבס במקצועיות, בהבנה, במדעיות וברגישות וכבוד לבד ולאופן היווצרותו, כי אריג זה לא סריג. ניסיתי ללמוד ממנה את התורה ולא הצלחתי. כשעבדתי בשבתות במכבסה היא הכינה לי כרטיסים מיוחדים, מעין משענות.

בלילה של היום בו נודע לה שהיא אכן חולה, היא באה אלי להגיד לי "כדי שלא אשמע על המדרכות" היא קבלה את עובדת המחלה באומץ, בגבורה, באצילות! כשבאתי אליה בפעם הראשונה אחרי שכבר ידעתי שהיא חולה, היא הוציאה את עבודות היד שלה ששמרה לאורך השנים עוד מתקופת בית הספר היסודי, רקמות, סריגות ואריגות. דברים יפים שיצרה במו ידיה בהשקעה ובדייקנות. נזכרתי שפעם, לפני שנים, כששרה'לה אלבר יזמה בהצלחה מדהימה בעיניי, ערב כישרונות שכמעט כל המשק השתתף בו, היה למרים רעיון לתפור שמלה מיוחדת, היא תפרה אותה בשבילי. זו הייתה שמלה שניתן היה ללבוש בקיץ ובסתיו: אפשר היה להאריך אותה למקסי ולקצר עד הברכיים, גם את השרוולים אפשר היה להאריך ולקצר הרעיון היה קישוט של כפתורים צבעוניים ולולאות מסביב. נהניתי מהרעיון ומהעבודה המשותפת, בהנחייתה, על הביצוע. 

היו לה הרבה רעיונות יצירתיים.                                                                                           
לבת המצווה של גפן היא אפתה לי עוגת לחם משמונה סוגי לחמים בטעמים שונים ויצרה מהם פרח ענקי וריחני.

היא הרימה קייטרינג מגוון לחופרים בעזרת יהונתן לאורך כל עונת החפירות, ועשתה גבינות מחלב העיזים של פינת חי אותן חלבה בין שאר העבודות שעשתה שם עד שהגב אמר לה די.

היא האמינה בשיטת פלדנקרייז וניסתה גם להעביר אותה, עם האמונה בה, לאחרים. והיא אהבה טיולים ופרחים ואת החבור ביניהם וצמחים בכלל, וטפחה את הבוסתן וכאבה כשלא העריכו את ההשקעה בפינת החמד הזו.

היא רצתה מאוד להיות מטפלת, לעבוד עם ילדים והאמינה שיש לה מה לתת להם ושמחה שיש ילדים שבגרו וזוכרים את התקופה שטפלה בהם בתודה.

היא אהבה לנסות דברים חדשים ומעניינים: מאכלים, מסלולים, עבודות יד. העמידה לעצמה אתגרים ועמדה בהם ושמחה שעמדה בהם. גם ההתמודדות עם המחלה הייתה בשבילה אתגר והיא התמודדה אתו בגבורה!

לאורך כל שנות היכרותנו היא עשתה מאמצים ראויים להערכה לתת משמעות לחייה תמיד בדרכים מעשיות. ללא ויתורים. 

היא הלכה מאיתנו באביב, בשיא הפריחה שאהבה.

 

 ****************************

 
אומרת מרים הדס - וחושבת...
כתבה: רינה יערן

אומרת מרים הדס וחושבת גדעון, יהונתן, אפרת, ארנון ודקלה,
אומרת מרים  וחושבת המכבסה בעין גדי, 
אומרת מרים  וחושבת התעמלות פלדנקרייז,
אומרת מרים  וחושבת ריבות ומרקחות בצינצנות, וטעם מתוק מחלחל לכל הפה.
אומרת מרים  וחושבת: ישירות, פשטות, ובוסתן וגינונת קטנטונת.
אז מה כל אלו אומרים לי ? 
עולם שלם ומגוון - כעת אי שם. 

מה כל השנים הללו – המשפחה מטיילת, ומצלמים ומצטלמת - עם גדעון והילדים, בחופי ים המלח על חלוקי האבן המלוחה, וגושי הזפת, בין פרחי המלח, ועל הים - בסירות, אהבתו הידועה של גדעון. שנים של אהבת הטיולים, במקומות שלא רבים מגיעים אליהם. מטיילים, עם המשפחה בנופי ילדותה בכנרת ובסביבה ה שונה כל כך מהמדבר.

מה כל השנים הללו – בוקר ובוקר ושוב בוקר, כך מרים, היתה יוצאת לעשות כביסת כל הקיבוץ. אולי זה בא מתוך חשיבותו של ניקיון?? לא..., לא נראה לי שזה מספק, אף לא אחד מאיתנו. 
אז חשבתי: לאו דווקא  ניקיון הבגדים – אולי משהו פנימי בתוכה שדואג לפייס בין אדם לחברו, בין אדם לעצמו, ולהביא למקום רגוע ונקי. מן מטרה – נקודה סמויה - שאולי ישבה בנשמתה. שאם מדי יום נעשה קצת, ולו כביסת בגד, זה יקרב אותנו למקום הברור, נקי, 
ללא רבב. מי יגיד?

מה כל השנים הללו – של הכנת פרי-סוכר-פרי-סוכר – רוקחת מרקחות וריבות להמתיק למשפחתה וחבריה בטעמים משגעים של מיני מתקתוקים, שטרחה להגיד שאת זה היא ירשה ממשפחתה שבאו מתורכיה. כמה טעיםםםםםםםםםם.

מה כל השנים הללו –  פשטות וחן לא בדרך המקובלת אצל רובנו, שרוצות אנו להיות קצת יותר יפות וגם יותר מושכות וגם יותר מקובלות וכן הלאה. נראה שמרים לא ראתה בכך צורך, זה לא היה המתכון שלה. חיה את חייה עם קשרי ידידות וחברות אחרים. ואת היופי מצאה במחוזות אחרים. 
היתה בה תכונה חקרנית במידה כזו שלעיתים מזומנות אהבה ואף יכלה לתאר ולהסביר תופעות מן הטבע, או מעולם המדע, הטכניקה, מכניקה, או סתם דברים שבהגיון. 

מה כל השנים הללו – קצת עברו מהר מדי. 
מרים למדה את תורת ההתעמלות של פלדנקרייז, וכשביקשנו ממרים להעביר לנו חוג התעמלות כזה, היא מיד נאותה. והיא הדריכה אותנו בהתעמלות המיוחדת במינה, חבל שלא הצליחה להעביר את הקורס ללא קריאה מהנייר, אבל לי זה לא שינה כלום, כי בעצם את הדבר החשוב למדתי ממנה כך וגם כך. שכשקשה לתרגל את התנועה המודרכת, זה לא נורא, יש כאן דרך שפותרת העינין:  צריך לאמץ את המחשבה, להתרכז ולתרגל במחשבה כיצד להצליח, והתנועה מתקיימת ובאופן פלא, יש תגובה של הגוף כאילו באמת התנועה נעשתה, ויש הטבה. 

כך, ניסיתי לחשוב שמרים כאן, וקורה שהיא אכן כאן. עד שנשלים.

 ************************

 

מיילים ממרחקים - מרים קייטין

מייל ששלחה מרים קייטין לגדעון והמשפחה:

Dear Gideon,

I am so sorry to find out that you lost your dear Miriam. Sorry for you and your family and Beit Ein Gedi.

I must tell you how much I liked her, how much I loved working with her those months.
Her seriousness and professional manner in work coupled with a certain ease and humor that I truly
enjoyed. I was grateful that after many years in Ein Gedi I had the good fortune
to get to know her a little. I have a lot of nice memories.

My best wishes to you and your family,

from
Miriam Katin

 את המייל הבא העבירה מרים לאתר הקיבוץ

With great sadness I read that Miriam is gone. 
I wrote to Gideon you can see below. You can see that I got to know her in work like you did.
What you wrote is exactly my words as well. I so appreciated reading it.
Her knowledge, seriousness, devotion were incomparable. We were so lucky to work with her.

My best wishes to you and everyone,
Miriam

 

נערת טבע
כתבה: שרה'לה אלבר

הבשורה הנוראה על פטירתה של מרים הכתה אותנו בתדהמה שעות מספר לאחר שנחתנו בחו"ל.
היינו שם לבד, זאביק ואני, עם קושי להכיל, להבין.
כמה ימים קודם לכן ראיתיה עם התספורת הנערית שאימצה לאחרונה, עם מעיל בגוון ורוד עז, היא נראתה קורנת, חייכה את אחד מחיוכיה הרחבים. אמרתי לה שהצבע הזה, שאינו אופייני לגוונים בהם התרגלתי לראותה, עושה לה טוב, והיא אמרה תוך צחקוק משהו על כך שהיא עצמה הייתה קצת מופתעת מבחירתה.
התמונה הזו שלה מחייכת בוורוד תישאר אתי כזיכרון האחרון ממנה.

המפגש הראשון שלנו, של עמיחי ושלי אתה, לפני ארבעה עשורים וקצת, איים להיות "תקל"...
היינו כשבוע בעין גדי, עמיחי עוד עבד במשביר בבאר שבע והיה נוסע יום יום מוקדם בבוקר וחוזר לפנות ערב. באחד הערבים ניגשה אליו מרים וביקשה לחזור אתו בטרמפ מבאר שבע, יש לה תור בבית החולים בשעה שלא תאפשר לה לתפוס את האוטובוס האחרון למשק. עמיחי נענה בחיוב וקבעו מפגש במקום ושעה מוסכמים.
בשעה 19:00 אני מקבלת הודעה שעמיחי צלצל לחדר האוכל (לא היו אז טלפונים בבתים) וביקש שאבדוק אם הכל בסדר עם מרים, משום שהוא ממתין לה מ-17:00 והיא לא הגיעה, והוא יודע שהייתה בבית החולים ואולי קרה משהו, ובכל מקרה הוא לא יכול לחזור הביתה ולהשאירה בבאר שבע... 
בדקתי היכן גרה המשפחה וניגשתי לשם חוששת להבהיל את גדעון אם ישמע שמרים לא הגיעה למועד... 
את הדלת פתחה לי מרים. הסתבר שבסופו של דבר הספיקה לאוטובוס, והניחה שעמיחי יראה שהיא לא שם ויבין וייסע...
עמיחי אמר לי אז – "אני אתה גמרתי!" אבל מאוחר יותר הגיעה אלינו הביתה אישה נאה עם צמה של תיכוניסטית וחיוך נערי ובכנות רבה אמרה – "לא חשבתי ש..." – ומי יכול היה להמשיך ולנטור לה?

עוד בהיותי טרייה בעין גדי ובהריון, הוצע לי לגשת למחסן הבגדים לשאול משם בגדי הריון מהמלאי. אימצתי את ההצעה (החסכונית והנוחה) ובחרתי לי כמה חולצות, אבל הייתי קצת במבוכה – איך אצא לחצר עם בגד שאינו שלי, ו-"מה יגידו"?
ואכן – החשש הזה התממש מידית. בקושי הגעתי למדרכה, כשמרים עברה ובחיוך רחב אמרה לי משהו כמו: "החולצה הזאת עוד חיה? אני שיפרתי אותה לפני כמה שנים, והיא עברה כמה וכמה חברות כאן..."
ומשראתה שאני נבוכה ולא ממש מבינה, התקרבה, הסבירה והראתה לי משהו שלא הבחנתי בו לפני כן: החולצה, פשוטה למראה, משובצת בירוק ולבן, הייתה מורכבת משני חלקים שחוברו יחדיו בעבודת רקמת-יד מעודנת מאוד, בחוט דקיק-דקיק, בדגם תחרה מלאכת מחשבת שלתפיסתי הייתה "עבודת נמלים מטורפת". מרים צחקה לתגובה שלי ואמרה שאמנם השקיעה בזה המון זמן, אבל נהנתה מכך מאוד, והיא תמיד שמחה לראות כשמישהי משתמשת בה.

כשהייתה מציגה עצמה הייתה מהגה את שמה במלרע, אני חוששת שלא רבים אמצו הגיה זו, אבל למיטב ידיעתי לא תיקנה וקיבלה את הגרסה המלעילית, הפחות תנכית ופחות מרשימה.

לימים – הזדמן לי לעבוד עם מרים במכבסה – בתחילה רק כתורנית שבת של מה שמכונה היה אצלנו כ"כביסת חיילים", ואחר-כך – כעובדת במשרה מלאה, כמעט.
לתומי חשבתי שלכבס כל אחד יכול – מכניסים למכונה, יוצקים סבון ולוחצים על הכפתור... אבל אצל מרים הכביסה הייתה תורה שלמה. היא לא הסתפקה בתהליכים הרגילים, היא "הנדסה" מחדש את המחשבים של המכונות כדי לוודא שהכתמים יוכחדו, המגע יהא רך ומלטף, הלובן יבהק והניחוח ינעם. 
כדי להגיע לתוצאות המיוחלות למדה והכירה את כל הכימיקלים, דרכי הפעולה שלהם, מה מערבבים עם מה וכמה, מתי בדיוק להוסיף את התמיסה בתהליך, כמה צלזיוסים להקצות לכל שלב ועוד ועוד. היא שמחה תמיד להסביר, ואני הקשבתי – אולם בהחלט התקשיתי לעקוב, להבין ולספוג את אוצר הידע המקצועי שלה. הבחנתי רק שבכל פעם שמישהו הביא לה בגד מוכתם בדחילו ורחימו בבקשה שתנסה להעלים כתם – היא הייתה פותרת אותו באמירה סתמית כזו של – "תשים את זה שם", וזהו. לא מבטיחה, לא "מתייחסת". לא פעם היו שואלים אותי בשקט, בצד, אם אני חושבת שהיא תטפל בזה, או שזה ישכב כאן סתם... 
עם הזמן הבנתי שדיבורים וחבובים בזמן העבודה לא התאימו לה. בבוא עת, כשערימת המוכתמים גבהה – הייתה "מתנפלת" על הכתמים הסוררים עם משחות ונוזלי הקסם שלה, מרססת, משרה, משפשפת, מכניסה למכונה, בודקת שוב, לפעמים חוזרת על התהליך מספר פעמים עד למיגור הכתם – או עד להבנה שזהו, הכתם הזה בל יימחה.
בעל הבגד שהיה בא ומקבל לידיו את הפריט הנקי לא שמע ממנה ולא יכול היה לדעת כמה מאמץ השקיעה בכל פריט, גם בכאלה שהיו ישנים, מרופטים ולא שווים אולי את המאמץ...

תוך העבודה עמה במכבסה, גיליתי שהיא אוצר בלום של ידע. לא היה כמעט דבר שלא היה לה טיפ או הנחיות איך לעשות. ריבות ומרקחות, גבינות ולבּנה, אפייה ובישולים, תפירה ורקמה, גינון ובעלי חיים – הכל היה נהיר לה.
אבל אחד הדברים שהם לפלא בעיניי עד היום היה שטיפת הרצפה. רצפת המכבסה, מטבעה, נוטה לצבור אבק ולכלוך: אולם ענק, פרוץ מעבריו, מאווררי ענק גורפים עלים ואבק פנימה, תנועה אינטנסיבית של עגלות המותירות פסי שחור, כביסה מאובקת, פריטים זעירים כמו כפתורים וסיכות, חוטים פרומים, צמר-סיבים שנפלט ממייבשי הכביסה למיניהם ואיך לא – חרקים מכל מין וסוג – כל אלו אהבו את הרצפה. כשהייתי שוטפת אותה, נדרשו לי כמה וכמה (ועוד כמה) סמרטוטים נקיים, שתוך דקות הפכו בוציים והייתי צריכה להחליפם. 
אבל לא כך היה אצל מרים. שטיפת הרצפה הייתה הנדסה בפני עצמה. הייתה משתמשת במטלית אחת בלבד לכל האולם – ולפלא היה בעיניי כיצד בתום השטיפה – לא רק הרצפה הייתה נקיה, גם את המטלית אפשר היה לייבש ולאחסן בארון...
באחת הפעמים אמרה בטון כעוס – "מה את מלכלכת את כל הסמרטוטים, את לא יכולה ללמוד דבר כל כך פשוט כמו שטיפת רצפה?" 
אמרתי לה – "הרי אנחנו במכבסה, כל הסמרטוטים האלו יהיו נקיים ומיובשים תוך שעה", אבל היא כעסה – "זה בכלל לא משנה, זה הפרינציפ, צריך לעבוד נכון..."

היא אהבה טבע, טיולים, בעלי חיים, צמחים, גינות, דאגה לטפח את הבוסתן שלמרגלות ביתה. 
אני חושבת שמאוד אפיינו את מרים הטבעיות והכנות. היא נהגה, תוך עבודה, לנגוס ירק או פרי עסיסיים ולמחות את פיה עם היד, כשזילפה שמן זית על הסלט, הייתה לוקקת את הטיפה התלויה על פי הבקבוק באומרה ששמן זית זה בריא ולא מבזבזים טיפה...
גם בהליכותיה ומראה הייתה טבעית מאוד, חפה מכל גנדור והתייפות. לבושה אריגי כותנה נוחים ופרקטיים (וכביסים, כמובן...) את שערה העשיר והבריא קלעה לצמה עבה, יפה ופשוטה ו"בלי ברזלים בתסרוקת", כמאמר השיר, וכשהסתפרה – הותירה אותו ללא צביעה ו"פריזורה", תווי פניה היפים לא ידעו איפור – אבל היו תמיד רעננים ונעימים.
וכהשלמה ומעל הכל – הייתה אמתית מאוד. כשפגשת בה על המדרכה, בהתאם למצב רוחה, היית זוכה להתעלמות מוחלטת או לחיוך רחב, למילה או שתיים חפוזות או לשיחה קולחת וערנית, ולסיפורים מלווים חיוכים וצחקוקים.

זה מקצת מהמרים שאני חוויתי. אני סבורה שלכל אחד מאתנו יש את המרים שלו.
שלי תישאר חקוקה בזיכרוני, כל עוד לא יבגוד בי, כאישה חמה, טבעית, יפת עיניים ותואר, בעלת צחקוק רענן וחיוך רחב. 
יהי זכרה ברוך!

שרה'לה אלבר

eingedi abc
ab מערכת הצבעות דיגיטליות הצבעה דיגיטלית אתר לקיבוץ קריאות שירות קריאות שירות